За ларингит, ладно. Не чаеви. Сладолед најмн помага. И кога има напад на прозор, или ако си во загадено место, пред фрижидер.
Фала Богу напад немал, и не кашла, само му е фатен гласот подолго време, не сум ни сигурна дали е тоа ... затоа незнам дали ладно или топло да му давам ...
@Grasiela** мислам дека жалфија е за грло. Мене кога ми е фатен гласот или кога ми го снемува пијам жалфија, он опушта гласни жици. Ама не знам д која воздрас смее жалфија
Ние немаме правено к.слика , во Грција живееме никогаш не прават к.слики овде ако се работи за грип и сл. Освен ако сам не бараш. Ја контактирав докторката, рече рано е вчера втор ден беше како пие антибиотик, рече ако и денес е така да ја однесеме на преглед. Вчера поручек околу 18 часот имаше 38.1 и ноќва пак 37.7 Ќе видам денес како ќе биде ако не правец лекар
Ве читам мајки,лани нас истиов период .т.е средина на јнуари не фати инфлуенца. Тоа не се споредува ни со корона ни со ништо. Децата од кревет не ми беа станати недела дена. Нити насмевнати беа. Имавме фатено сите наеднаш најверојатно од некого бидејќи сите имавме истовремено. Со високи температури со тешки кашлици. Ама да знаете поминува. Се на се месец нас не фати со си опоравување, и ете помина. Нека се одмараат, давајте против болки и температура сируп (на моите и телото ги болеше) и мн течности. Со помин Давав јас: лој од гуска,мачкав гради со свинска маст. Многу чај, еликтролити со шриц на секое им давав и супи.
Со помин да е само битно поминало, навистина грипов е многу лош, еве јас два дена не кашлав мислев се е поминато ноќеска се радкашлав пак, па денес ќе одам на болница дека јас бремена сум па да видиме дали ќе ми дадат нешто, малата е добра освен што не јаде ама ќе си почне, од каде земате лој од гуска?
Мене ми даде една пријателка а иначе се купува напиши на фб ќе ти излезе. Со помин да е, пиј мн чаеви .
Здраво, Дали сте имале искуство со кожна инфекција кај дете во школо, молускум контагиозум? Како бели мали брадавици не чешаат не болат, но знаат да се шират. И како сте го излечите?
Јас сум имала нешто такво и ми правеа киретажа на веќе постоечките за да престанат да се шират. Немав никакви лузни. Проблемот со овој осип е што лесно се пренесува од еден на друг дел на кожата а тешко исчезнува. Знам и некоја крема ми дадоа не памтам која само.
Дали има разлика во прегледи приватно и државно на ОРЛ? Во смисла на користење на апаратура посовремена? Конкретно за Битола прашувам ама можи и од други градови искуство. Сакам да ја однесам големата да ја прегледаат а на приватно е баш скапо преглед па дали вреди.
Јас досега го имам син ми носено во мојот град во приватна ординација ама која соработува со фонд, нешто посебно апаратура нема, можеби и не бeше потребна, ушината и крајниците му ги прегледуваа, сега овој месец ќе го носам во приватна клиника во Скопје па ќе споделам искуство ако сакаш дали ќе има нешто разлика
Го имам носено и приватно и државно. Кај двете имаше иста апаратура, со еден апарат го гледаа на камера, а со другиот мереа во ушето. Подеднакво сум задоволна и од двете места. Ова за Скопје.
Вчера 36.9 имаше ноќта 22:30 пред да заспие. Потоа цела ноќ воопшто . Еве до сега нема температура. Ја однесов денес на лекар нема ништо ја прегледа и ми рече до крај да го испие антибиотикот. Сега нешто друго ме загрижи, спиеше сабајлево до 8 часот, потоа,побара да спие во 12:30 стана во 14:45 и сега пак заспа. Нормално ли е ова толку да спие?
Тест на грип и направија ли? На тоа ми личи мене, дека црвено грло, температура, поспаност.....маж ми претходната недела го помина и скроз истото имаше, прво малаксанист, па температура, па го болеше грло, па еден ден немаше воопшто температура па наредната дури вечер пак качи температура и наредниот ден веќе немаше ни температура ни грло го болеше, а само алгофрен пиеше таблети за возрасни, за температурата и ете и грлото ваљда од нив му помина. Ама главата го болеше многу и спиеше нон стоп, така го тераше се на спиење, цела недела не стана од кревет.
Мајки, не ми е итно, ама темава е најактивна, па ако некоја има искуство да сподели. Син ми е 5 години скоро, и некогаш знае да му биде црвено и топло целото лево уво надворешно. Значи само ушната школка. Не е од триење, по неколку часа ќе се смири како и да не било. Ова се повторува уште кога беше многу мал. Не е често, но чудно ми е што е само на левото уво. Нема никакви проблеми ни со воспалено уво или нешто слично. Не знам дали е симптом на некаков здравствен проблем.
Druški, pogolemkava, 6 samo što napolni, cela nedela vekje e so temperatura, do 39,38.5 krevaše prvite denovi, posle odsabajle dobra, pa ke digne 37, pa popladne ide pak do 38.5. Na doktor povekje pati nosena, nema ništo na plukja, čisto e se, nos malku zatnat malku teče, kašla kako star dedo pušač ama na momenti ne celo vreme, grlo mnogu malku crveno. Krvna slika vo prilog na virus, crp 0,5, brisevi nos i grlo čisti, za virus detekt test nekoi četiri gi imaše kaj matičnata vo edno takvo kako kasetka, site negativni. Ona malaksala, povrakja ponekoj pat, temperaturava ja sotre sirota. Što mu e na detevo? Samo viranto pie i lizobakt prskame i normalno paracetamol koga 38.5+ Utre kje pravime urina i urinokultura, ama ne kašla od toa i ne ja boli grlceto malku od toa sigurno