Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.416
    Допаѓања:
    126.984
    Мојава зимоска на хитна од чепче од 39.3 падна на 37.5 за нешто помалку од пола час.
    Следија за секој случај.
    И нека поминува веќе:hug:

На duffi и danichap им се допаѓа ова.
  2. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.490
    Допаѓања:
    139.133
    Кога мине, поретко качува и побрзо симнува.

На duffi и danichap им се допаѓа ова.
  3. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.508
    Допаѓања:
    288.463
    Конечно добивме крвна слика.
    Ни рекоа супер е, ако вечер качи пак тт во болница да одиме, нема што да се направи.
    Стварно е супер?.
    20190719_112405.jpg

4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.169
    Допаѓања:
    107.230
    Леле крвнава слика.... Нема референтни вредности? Оти кај нас од лаб до лаб се разликуваат а не па друга држава. Ко што гледам само Хгб разбирам ок е, ама ми мати ум Леукоцитите, ако е како кај нас височки се. Процентите гран и лимф ко што знам од мајка се ок, односно збирот им е 100ка, тоа е ок, така она ми кажа да читам, за другото не знам искрено. Не знам и црп како е пишано со збор, нема бројка.

5. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.591
    Допаѓања:
    76.825
    Од прсте ја боцкаа? Тромбоцитите се малку повисоки... ама и чудна е крвнава слика дека нема реф граници. Леукоцитите се океј, а кај црп е ова neg за negative? Или...?

6. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.508
    Допаѓања:
    288.463
    Да, од прст.
    Едвај и ова ливче ми го дадоа...
    Да, црп негативно ќе да е. Прв пат гледам и јас опција негативно. Мислев само бројки се.
    Не знам зошто, она вечито повисоки трпмбоцити на сите анализи има.

7. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.681
    Допаѓања:
    98.320
    Лимфоцитите се покачени (од вирус се покачуваат) и леукоцитите се исто покачени (телото се бори).

И тромбоцитите се исто покачени, јас знам реф вредност 500000.

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  8. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.591
    Допаѓања:
    76.825
    Може се повисоки тромбоцитите дека од прсте боцкано, се случило кај синчево. Ама зависи и реф граница.. на Авицена еве гледам 550 е граница, па ако е така и океј се може, не се грижи чим рекле океј е, океј е. Битно леукоцитите и црп се мирни. Најверојатно вирус некој ја поминува. Малава последен пат само со темп 3,4 дена беше.. висока, никако не успеавме да симнеме (никаков др симптом, освен малку црвено грло), а крвна слика супер.. и си помина само од себе...

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  9. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.591
    Допаѓања:
    76.825
    Ни леукоцитите не се нешто покачени.. еве Ремедика 13 им е граница, 10 е на Клиника, но на мојов и 12 му било таму и често над 10 па ми рекле ок е, 15.5 е границата во рес хумана, Авицена исто 15.5.

На Emy867 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.789
    Допаѓања:
    202.745
    Очекувана кс постоперативно. Покачени тромбоцити се вообичаени, колку и да е мала ило рутинска операцијата. Ок се и останатите вредности, црп е негативно што исклучува инфективно жариште. Ќе помине. Има вируси што траат долго, кај неа плус е постоперативно, очекувано е да биде малку подолго оздравувањето. Ќе биде во ред.

На Cka, duffi, mal.ecka и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.068
    Допаѓања:
    119.020
    Во ред се резултативе постоперативно

На LiliBoz, Cka и danichap им се допаѓа ова.
  12. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.974
    Не знам дали нас ни се погоди педијатарот ама од прво гледање знае дали е вирус или бактерија. Ако рече за крв земање страв ме фаќа оти мислам дека е нешто сериозно. Не ти ни ја даваат крвната слика, ќе ти рече -во ред е и толку. И јас на почеток се сомневав дека не се замараат па одев на приватно заради паника ама на крај излегува дека докторот бил во право. Не сум против второ или трето мислење, ама ако нешто се научив е трпение. Не може паника да те фати заради 39 температура, да одиш на итна и да очекуваш да ти го вратат оздравено за саат или два со крвна слика направена со се. Често не враќале со -таков е вирусот, туш, сируп, луфтирање. И поминувало, само треба да дежураш ден или два.
    Едно дете да имаш во градинка ти се чини дека секоја втора недела сте болни, помножи по 2 или 3 и јасно е зошто толку луфтирање. Ама и стравот е разбирлив.

На Lolipop23, mal.ecka, mariz и 2 други им се допаѓа ова.
  13. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.066
    Допаѓања:
    257.104
    На крај ете сепак лекарите во Германија знаат да проценат кога треба КС. А не кај нас, на секој растечен нос кс.
    Кога ќе ми текне дека и јас малтертирав дете еден период. Па и себе.
    Еве сега 7-8 месеци неаме КС правено.
    Сега ММР ќе прима и една контрола заради друга состојба да проверам.

Дани, вашето здравство дефинитивно повеќе чини. Остај овде, што и мајки наметнуваат нови правила и боцкат деца само.

На An-na, Dalia93, RainBow и 5 други им се допаѓа ова.
  14. MamacitaBuena

MamacitaBuena Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    25.401
    Нормално е да се високи тромбоцитите после оперативен зафат,ништо страшно.

15. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.508
    Допаѓања:
    288.463
    Фала на сите за одговорите. :hug:

16. Martka

Martka Популарен член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    4.853
    Леле...фискална ли е,крвна слика ли е?Па нашево здравство е супер,не го плукам веќе.Како и да е со помин нека е и да не се повтори.Душички мали...нека поминува....

17. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.766
    Допаѓања:
    145.268
    Аха, од кр слика ли ќе заклучиш за здравството.:D
    Затоа се три пати поздрави од нас.

Има соодветен факсимил горе и тоа е сосем доволно. Тоа што кај нас стојат референтни вредности и чудби , големо чудо.
    А да не збориме за лабаратории кои даваат грешни резултати со неисчистени машини.

На Bozica1980, Lady*Bug, An-na и 6 други им се допаѓа ова.
  18. Martka

Martka Популарен член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    4.853
    Од к.с. се гледаат некои важни вредности и почеток на некои испитувања,па потоа се продолжува со подлабоки испитувања.Германската к.с не ја сочинуваат само дозволени вредности,него треба да личи на нешто,оваа како да е направена во Конго во Африка,за Германија очекував к.с.како за земја на еу.А поздрави се од нас тоа да,но ние не сме затоа што воздухот е загаден,водата,земјата што се случува со храната и ред други работи.Како и да е да не одиме оф топик,тука прекинувам,но очекував повеќе од земја како што е Германија,но и докторите кај нив си заминуваат и ги заменуваат балканци.....хммм...што знам....

19. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.508
    Допаѓања:
    288.463
    Крвните слики од кои ги имам дома се далеку попрофесионални и со многу широк спектар на испитувања, кои веројатно не ги ни има Македонија.
    Мислам и @Alishan30 ми има тумачњно к.с преку пп па може да потврди, иако реално, мислам не ни има потреба за тоа.

Далеку дека цело здравство е вака. Ова само кај матичниот педијатар, нашиот, на брзаница ваљда.

На fairy88, Annath, JuLleE и 4 други им се допаѓа ова.
  20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.169
    Допаѓања:
    107.230
    Битно снајка е ОК, ич да не се сеќираш. Ние па дека се знаеме во Македонија гледам поарни сме, и на нас децата ни се разболуваат. Сеуште не ми е верно лечењето со луфтирање и воздух ама ако така функционира ОК, што можеш, да се распаднеш на пола не можеш. Ко што видов у форма е, тоа е најбитно.