Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.223
    Допаѓања:
    27.814
    Има во рамус брз за стреп А, не е скап, одма има резултати.

На An-na му/ѝ се допаѓа ова.
  2. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    769
    Шо пари е дан знајш?

3. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.781
    Допаѓања:
    14.319
    400 денари јас го платив кај матичната минатиот месец.

На ija му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.004
    Допаѓања:
    10.335
    Дали ларингит секогаш се лечи со кортико инхалации или некогаш може само со физиолошки инхалации да помине?

Исто ако чита некоја мајка од другиве држави ме интересира таму каков е пристапот за лечење пошто баш памтам дискусија дека инхалаторите не се баш достапни за домашна употреба. Во амбуланта одите за терапија или на друг начин се лечите?

5. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.397
    Допаѓања:
    4.936
    @happygirl како сте? ние денес бевме и на матичен, правевме и кс, црп во вис, скоро 50 ама матичнава ми вика може и да е од вирусот зошто леукоцитите се мирни, освен температура нема ништо друго симптоми, ни даде само повеќе течности, електролити и Изопринозин сируп

6. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.572
    Допаѓања:
    23.759
    Толку беше кај синко, 3 дена вирус.
    Кај него црп 4 беше, само леук и лимфоцити беа мн ниски.

На doubleinfinity му/ѝ се допаѓа ова.
  7. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.114
    Допаѓања:
    124.385
    Во авицена бевме инаку нема во аптеките кај нас .
    Има и некои матични што имаат, прашај кај вашата

На dromka и An-na им се допаѓа ова.
  8. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.036
    Допаѓања:
    24.236
    Најпресно да ти кажам, братучеда имам Германија, малото 11 месеци имаше ларингит, апсолутно ништо, никаква инхалација, никаква терапија, доктор бугарин имале, само надвор да излегувале на ладен воздух, креваше и тт, така направија помина. Ете така, ние ги иструвме со кортико децава.

На mal.ecka, 1209, Giovanna и 2 други им се допаѓа ова.
  9. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.296
    Допаѓања:
    6.382
    Eve nie sme Germanija moeto iskustvo e nikogas nemam inhalirano maliot e 5 godini, setanje na ladno, nekoi kapki i kupki so nekoi masla.

На mal.ecka, 1209, dromka и 2 други им се допаѓа ова.
  10. PollyPocket

PollyPocket Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2023
    Пораки:
    1.194
    Допаѓања:
    5.134
    Јас. Неам користено ништо за инхалација, освен физиолошки. 2 пати ларингит, ја држеше 2 3 дена, од кој првиот пат во март. Испаѓавме на секој пола саат, пред спиење отворав спалната пола саат пред да легне,
    сладолед правев, и помина.

На 1209, dromka, Giovanna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.004
    Допаѓања:
    10.335
    @PollyPocket @lackygirl @SanelaS

Фала ви многу што споделивте.
    Ќерка ми во рок од еден месец два пати имаше ларингит. Првиот пат ја фати напад сред ноќ, со многу јак стридор, се гушеше. Испаничив многу, многу лошо звучеше.
    На итна во систина отидовме, не прими педијатар пулмолог, и даде урбазон инекција, инхалации со кортико и физиолошки и сируп аериус да намали воспаление.
    Сирупот не и го давав пошто не сум го видела во извештај дека е препишан, помина за три дена и без него.
    Ај ќе речам ок, стварно страшно звучеше, можеби беше за таква терапија. Секако одма ја ставив пред замрзнувач пред да одиме во болница, малку се смири ама не беше доволно. Надвор беше толку загадено што немаше шанси да ја вадам на таков воздух.

Сега пред една недела пак направи вирусен ларингит и не звучеше толку лошо ко првиот пат. Мене лично ми изгледаше дека може да пројде со поблага терапија. Отидов на лекар, пак дадоа кортико инхалации.

И се изнервирав, си викам детево зарем секој пат ли вака ќе го лечиме. Читам германкиве само свеж воздух им препишуваат, Лаванда зборува за скандинавија дека инхалатор не ни може да се поседува дома, ме интересираше да слушнам искуства.
    Ќе ги имам на ум советиве во иднина, барем кога ќе наслушнам ларингит на почеток, да пробам да го спречам пред да се влоши.

На 1209, dromka и lackygirl им се допаѓа ова.
  12. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.036
    Допаѓања:
    24.236
    Со таков напад првото дете се разбуди сред ноќ, буквално воздух неможеше да прими, по пижами заминавме во итна каде што одма урбазон му дадоја плус инхалација со дексазон, од таму Бт на болница не пратија, значи тоа беше нашад, за тоа верувам дека требаше урбазон бидејќи детето се гушеше, те сваќам што кажуваш, полошо нешто сум искусила. Да не се повтори, имаше после пак ларингитиси ама не ваков напад.

На Mother of 2boys и Giovanna им се допаѓа ова.
  13. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.090
    Допаѓања:
    18.861

Истиве препораки, со истиов сируп, бебо кашла ко 80годишен пушач и носот му тече, без температура без ништо ама ептен клапнат беше, само лежеше. Црп 2 кома нешто лимфоцитите ниски му беа. Нема потреба од антибиотик само сирупов и проспан ни даде матичната. Како кашлаше до вчера јас бев готова да го носам денес пак. Ама од ноќеска колку толку се смири. Едно ме интересира за што е сирупов? Или мода е сеа тој да се дава? Пошо на уште 2 другарки различни доктори имаме сирупов им го дале.

14. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    2.618
    Мајки некоја финта за ставање Хлорамфеникол маст во носе, нејќе со Бибо стапче ми бега и плаче, синоќа и сабајле му бутнав директ со маста во нос ама ме осети и се расплака, да не има некоја друга финта да споделите?

15. Splendor.

Splendor. Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2023
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    443
    На спиење ставав јас.

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    866
    Допаѓања:
    1.261
    Ставам и јас. Мијам раце, си ставам на двата прсти по малку и му ставам со прстот во носето. Не му пикам прст во нос, туку само кремчето што ми е на прстот. После тоа му го масирам носето одозгора за да се размачка нагоре маста.
    Пробував и јас со стапче претходно ама безуспешно, па вака ми кажа матичната и супер поминуваме. Само претходно да го исчистите носето со спреј и пумпа.

На Spidy му/ѝ се допаѓа ова.
  17. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.397
    Допаѓања:
    4.936
    Не дека е во мода, ама го даваат за вирусни инфекции и пример сестра ми е фармацевт во аптека одма знаеше кој доктор ми го препишал вика таа и таа докторка најмногу го пишуваат, значи земаат процент...ама дека е добар сирупот добар е

На dromka и Carolin. им се допаѓа ова.
  18. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.950
    Допаѓања:
    66.610
    И на синко неколку пати му го имаат дадено, не кога бил болен, туку превентивно, како терапија за подобрување имунитет. Дали и колку имал ефект не можам да тврдам.
    Во октомври месец бевме болни сите дома. Јас бев крш, толку болна не памтам откога не сум била, најверојатно rsv не имаше закачено. Почнав јас да пијам изопринозин капсули и за отприлика 24 часа се осетив значително подобро. Пак не можам да тврдам дека е само од нив или дека се чудо, ама јас верувам дека подбрувањето ми беше од нив.

На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.
  19. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.232
    Допаѓања:
    34.876
    @Giovanna ларингит некогаш поминува без кортико, некогаш мора кортико. Зависи од клиничката слика. Ах да и ако одите на итна секогаш ќе ви дадат најјака можна терапија затоа што гледаат најбрзо можно да ги средат пациентите. Плус е на итна си отишол значи стварно си успаничил. Мојот имаше неколку пати ларингит. Само еднаш има примано кортико за ларингит, другите неколку пати само со инхалации со физиолшки сме поминувале. Не се споредувај со Германија, таму е друга културата на луѓето. Ние тука кога е некој болен го топлиме, чај му даваме и се останато што е спротивно на тоа што треба за ларингит. А ако е за ладен незагаден воздух секаде во земјава има некој рид што е над маглата до кој лесно се доаѓа и може да се шета. Ама ајде кој би однел болно дете да шета во планина од нас? Болно дете дома се чува со триста партали на него пошто нели од ладно настинало.

На lackygirl и Mihaela123456 им се допаѓа ова.
  20. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.390
    Допаѓања:
    5.106
    Знам не е за тука прашањево, ако мора нека се премести, ама најфрекфентна е темава.
    Препорака за лекар нека е и општ семеен доктор само да е темелен и достапен, за дете од 8год во реон Ново Лисиче, Аеродром?
    Стигнавме денес да не може матичниот да го прими за преглед. На боледување бил, замена нема.
    Или да ми каже некој дали може во Јане да го однесам денес дали ќе го примат?