Тт може и само еден ден да има, или еден ден/ два има па нема неколку дена па после тоа пак да има. Тоа од блиска околина што слушам. Кај моите беше по еден ден или два ама најмногу до 38 качуваа и тоа еднаш или два пати во денот и толку. Со кашлица беа и 2 недели држи. Лесно се пренесува. Еден од друг дома сите се изедовме.
Мајка се надевам дека ќе бидите добри.Најчесто ваков излив се јавува од стрептокока бактерија и терапијата е со оспен,а не амоксиклав.Јас сум немала искуство лично ,но од блиски знам дека истиот проблем го имаа и со оспен и одмарање се среди.
Мама се надевам дека ќе бидите добри.Најчесто ваков излив се јавува од стрептокока бактерија и терапијата е со оспен,а не амоксиклав.Јас сум немала искуство лично ,но од блиски знам дека истиот проблем го имаа и со оспен и одмарање се среди. Ортопедот знае најдобро,сигурно ќе ви кажат.
Температурата и' траеше 3ипол дена, до 40, јас такво нешто првпат искусувам. Бруфен спушташе и за саат два пак качуваше, па се мачеше и она и ние уште 4 саати до друга доза. После давав еферелган/парацетамол и дали од текот на болеста или друг вид на антипиретик, по 6-10 саати не качуваше. Болки во ноџињата имаше, и тоа ми беше чудно ама гледам таков бил вирусот. Кашлица немаше, за среќа, оти бронхити и опструкции фаќаше од обични настинки, до овојпат. За 4 дена беше физички ок, ама кенкава, плачлива, за се плаче и се лути одма- ама не ја боли ништо: уште 4 дена.
Ние почнавме со кашлица и после 5 дена температура, а кашлицата сеуште трае. Исто е и моево кенкаво, со слаб апетит, ептен за никаде. Незнам што вирус е ова ама стварно е ужасно.
Девојки како полесно да помине грипов има инфлуенца тип А, изгоре од температура, секој совет е добредојден оти темп. не спаѓа и по 4часа.
Ќе даваш поголема доза антипиретик, максималната. Најчесто одиме со минимална доза и затоа не спуштаат температура. Можеш да даваш само бруфен бидејќи подобро делува од парацетамол. Израчунај по кг колку би била Макс доза и подели ја на три пати. Ако даваш 5 мл, и за два часа не падне може да дадеш уште 2 и пол мл. Еве ние сме моментално во болница, со излив на колк, без температура и му ја даваат Макс доза. Три пати на ден по 9 мл.
Давам еве во 12дадов 8мл блокмакс, сега пак крева има 38.3. Како излив на колк од вирусот ли, со лесно да врви мајка, со помин да е.
Фала ти, и вие побрзо и лесно да поминете. Малку имаше секрет од нос минатата недела, најверојатно вирус. Крвна слика во ред не покажува изместени вредности ни за вирус ни бактерија. Пред неполн месец имаше на десната, сега на левата нога. Не задржаа на одделение, терапија бруфен и амоксиклав ( заради заштита). Уште криви со ногата. Потребно е мирување. Денес ќе си одиме и кога ми кажаа сума колку треба да платиме ми се сврти.
Колку години има, се надевам ќе му помине, не се битни парите битно е се да биди во ред, мајка витамини давај, нека одмара колку шо можи појќе нека се зајачи во имунитетот, јас зедов бимунал и виранто дадов. Минатата недела имаше нешто друго со кашлица испивме антибиотик сега почна оваа недела пак во градинка сега ова, нема крај, вака не бил болен од ко знам...да знаев и оваа недела ќе беше дома.
Здраво мајки. Одамна не сум пишала на темата. Ќерката има кила кои мора да се оперираат. Но откако рековме за операција есента, се разболи и никако да одиме. Или болна е, или здрава,но ќе покаже бактерија или кренато ЦРП. Подолго време не оди во градинка, од јануари кога имавме инфлуенца сите дома, не е разболена. Пред не цел месец имаше стафилокока во носето, ја излечивме. Вчера правевме анализа на крвта и еве ги резултатите. Брисевите од нос и грло негативни Само ЦРП и е 17. Матичната ни даде изопринозин, а една стара Др педијатар ми вели не соодејтствува кс со ЦРП. Не може вирусна инфекција која го кренала ЦРП да дава хемоглобин 140 кај дете. Сега цела сум???? А ќерка ми е весела,делува здраво, има апетит, активна е цело време. Носот и е чист без секрет, а грлото вака чисто и розево долго време го немам видено. А др ни рече ако е се ок може да ја донесете за зафатот.Некој совет или искуство.
Провери пак црп за 7 дена. Син ми малиот беше вака исто. 20 црп, мирна крвна слика, го боцнав ради вакцина. На пункт одложија вакцина секако, ама го прегледаа рекоа здрав е, нема буквално ништо. Хемоглобинот не му беше 140, ама не му беше паднат туку како што му е секогаш околу 115. Докторката која го води во Систина ми кажа некоја вироза дека е така што се манифестира. По 7 дена црп беше 7, по 10 дена падна на 1, само од себе. Инаку во тие 7 дена сите можни студии за покачено црп ги прочитав, никаде нема нишо страшно напишано за 20 црп. Не се ни смета за високо.
Од вирус може ли да качува преку 39 температура? Прегоре. Од понеделникот има температура, во вторникот кс џам, брисеви чисти. Средата ко ништо да не било 24 часа без температура. Вчера и денес прегоре. Пошто споро качува ја чекам за антипиретик, сега заспа ја мерам 39,5. Вака ви беа вирусиве има тт, па нема, па пак има? Иначе затната е цела и кашла. Не ја тестираа за грип, а нема ни треска да и студи. Се мислам да не сме направиле рано кс да не не покажало нешто.
Со таков напад, кога не можеше да вдише и свиреше, на итна прими инхалација адреналин, и дексаметазон шитуп. Не пратија еден саат на ладен воздух надвор, се вративме уште свиреше и дадоа уште една инхалација со адреналин, во клиниката. За дома не пратија со доза доза дексаметазон шируп во шприц измерена, значи една доза, за после 12 саати да и дадеме. Се смири и не отидовме повеќе. Зависи од ситуацијата, ама да најчесто никаква терапија. Малата е 19м и ниту еднаш не и правеле крвна слика. Германија исто.
Потполно исто пишував баш во јануари малата го имаше. Немаше темп 24 часа и си реков готово и наредниот т.е петиот ден пак крена и тогаш дури ја однесов на док и правеа кс скрос мирна и беше и така и помина. Ама после недела ипол ја пуштив градинка и паднат имумитетот малку спушти имаше остро дишење и звршивме со антб и инхалации.
@Giovanna кај мојава тогаш сред лето сабајле стана свиреше многу лошо и снема скроз глас, јас се уплашив ептен немаше гушење ама гласот никаде тогаш добивме 3 дена инхалации спреј со кортико.
Ти благодарам мами. Обавезно ќе проверам пак. Знам дека не е многу високо ЦРП ама за беља е. На болница 2023 не примија со ЦРП 140. Ама и не вратија од детска клиника октомври со ЦРП 8 бидејќи требало да биде помало од 6 за прием односно за анестезија.