1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.869
    Допаѓања:
    28.554
    Не, само изопринозин давав 10 дена.

Го поминавме ова лудило од вирус и ние. Двете ќерки беа болни, малата со тт39- 40 цели три дена. Наизменично давав парацетамол и Блок макс. Потоа уште три дена со тт 38 - 38,5. И на крај после 6 дена помина тт па започна кашлица. И на црп 28 антибиотик и дадоа, мислам скроз непотребно ама не можев да не послушам докторски совет на толку висока тт и плус викенд почнуваше.

Големата ќерка имаше тт 38,5 . Полесно помина ,3 дена само и само со парацетамол.

Нека поминува кај сите дечиња побрзо и лесно. Најтешко е кога децате се болни .

На Lisandra му/ѝ се допаѓа ова.
  2. PollyPocket

PollyPocket Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2023
    Пораки:
    1.191
    Допаѓања:
    5.113
    Чек а кила не качува црп?

3. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.667
    Допаѓања:
    3.967
    Грип е, штом има температура ден, два па нема па пак има , така прави грипот. Не мора да има треска за грип.

На Mucika му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.193
    Допаѓања:
    12.938
    И јас истото го прашав. Др ни рече не. Само кога е вклештена и не дај боже да предизвика воспаление. Кога не е за чекање туку за хитна операција. А на ќерката не и е вклештена веќе 3 и пол год. Но мора да се санира, со растењето прави проблеми

5. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    1.258
    Повеќе од година дена се нема разболено, ни температура, ни секрет, ни кашлица.
    Сега имаше само малку секрет од носот, ама тоа не е страшно. Витамини давам секој ден.
    5 и пол год е

6. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.519
    Допаѓања:
    38.731
    Мајки дали има стомачен вирус сега?

7. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.492
    Допаѓања:
    2.592
    Мајки во паника сум
    Малата прошлава недела беше со темп три дена до средата и помина тоа само уште кашла на док кога бевме кс беше мирна. Сега сабајле стана со оток под лево уво и ја боли, бевме на дежурен кс правевме пак црп 0 додека седиментацијата 30 и даде док антб и во случај ако се зголеми отокот да одиме за венски антбиотик. Грло и уши чисти, рече водпалена жлезда и пон на ехо да одиме да видеме која жлезда е. Сега пак качи температура од кога дојдовме дома, знчи ке пукнам. Чекам док што ќе кажи.
    Дали има некој искуство. @Annath
    Вакцинирана е со мрп

Последна измена: 22 февруари 2025
  8. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.519
    Допаѓања:
    38.731
    @Cloverrrr можно е да е лимфна жлезда од што била болна, или ако има сега некој нов вирус фатено. Чести се кај децата ко ќе се болни, може и подолго да се задржи.

На Cloverrrr му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.492
    Допаѓања:
    2.592
    Се надевам не е ништо страшно, док рече од тоа кренала сега темп, па ќе почекаме барем три дози да видеме како ке е ако не рече венска инфузија една ако оде на полошо. Иначе вака си е супер освен што не јади многу ја боли.

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  10. no name5

no name5 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2018
    Пораки:
    884
    Допаѓања:
    1.095

Нели можете да инхалирате , колку мл сируп давате ?

На mmacichka му/ѝ се допаѓа ова.
  11. strelec231992

strelec231992 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    894
    Мајки кажете чаре за сува кашлица кај дете 2 години е, од вчера детево се уби од кашлање. Матичната ми рече инхалација со салбуаир денес и утре дур отидеме да го прегледа ама нема баш ефект. Имам дома хербион дали смеам да дадам и колку мл? Или нешто друго да ми препорачате?

12. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.519
    Допаѓања:
    38.731
    Овој сируп е за помали и ни го имаат препишувано на педијатар, ама сепак консултирај се.
    LUNAC-Expulmo-Sirup-Beli-Slez-za-Decu.jpg

На strelec231992 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.874
    Допаѓања:
    45.096
    Заушки? Вакви симптоми имав јас кога фатив.

14. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.223
    Допаѓања:
    27.813
    Не. Не се дава сируп за кашлање на мало дете, може полошо да направите. Може инхалации до 3 во ден, мед ако има пробано, кога ќе кашла многу на ладен воздух , лепенки на пижами (тие зелените), навлажнувач на воздух...малку време е 1 ден инхалации за да видиш подобрување, ќе биде ок за ден два

На H.VAGA и strelec231992 им се допаѓа ова.
  15. КикиМаус

КикиМаус Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2016
    Пораки:
    2.148
    Допаѓања:
    17.731
    На моите лизобакт спреј за грло им помога и уште нешто за што ќе ме направите будала. И јас ја правев свекрва ми будала се додека еднаш не му даде на син и одма му се смири кашлицата. На кафена лажичка малку шеќер прелиен со маслиново или зејтин зависи што имаш. Знам дека звучи апсурдно но верувај смирува, особено пред спиење кога после тоа ништо не внесува

На strelec231992 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.874
    Допаѓања:
    45.096
    Има, страшен. Мм заврши два пати на инфузија. Се исцеди од дијареа 7 дена. Мене ме држеше 3-4 дена. Без тт, ама болка што се шири накај бубрези позади, и дијареа скроз вода зелена. Гадење без повраќање, ова едена недела ме држеше, ништо не јадев освен ориз и банана.
    Кај детето најлесно беше, само 3 пати поварна и малце се жалеше на болка неколку саати и толку, а и столицата му беше бледа, ама немаше дијареа.

17. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.519
    Допаѓања:
    38.731
    Мојата денес поврати 4 пати, еднаш дијареа и се жалеше на мешето, се виткаше, заспа неколку пати. А сега еве почнува да крева тт. Се чудам од каде, крај на јануари бевме болни сите, дома е последниве 2 недели, ние никој немаме ништо, освен покасно да се појават симтоми кај нас.

18. strelec231992

strelec231992 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    894
    Мед му дадов два пати денес, лепенка залепена пред спиење, навлажнувач немам за жал.. Утре ќе му правам три пати инхалација и медови, ќе земам и лизобакт може да му олесни на грло. Осеќам и мене ме фаќа полна да ме гребе...

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  19. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.874
    Допаѓања:
    45.096
    Ни јас не знам од каде фативме искрено, ние сме 90% во изолација оти мм прим имунокомпресирачка терапија и не смееше да се разболи и баш пред втора доза терапија го фати.
    Прво мене ме фати па откако бев добра неколку дена него го фати, па кога оздраве и тој малиот го фати, значи инкубацијата е изгледа подолга од 3-4дена.
    Ние испитувавме и измет, да не се работи за бактерија, ама не. На кс беше вирусно.

20. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.519
    Допаѓања:
    38.731
    @1209 се надевам се е во ред сега, баш ми е жал што така се погодило.:hug:

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.