Итно! Прашања за здравјето на децата

Discussion in 'Дете' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. Girl239

Girl239 Истакнат член

Син ми од вчера тт до 38 денеска исто ама сега приквечер качи 38.8 му дадов далерон зошто со тоа спуштал тт ама ми поврати одма после некое време ставив чепче ефералган сега заспа му спадна 36.6 дали се добри чепчињава или подобро сируп?

2. Girl239

Girl239 Истакнат член

3. Spidy

Spidy Форумски идол

Ми личи на географски јазик, ама најдобро да го види доктор. Сега првпат го приметуваш, порано нормален му бил јазикот?

4. Irimiri

Irimiri Истакнат член

Мислам дека е географски јазик. При пад на имунитетот вака се прави.

5. Black girl

Black girl Форумски идол

Davajte pamet. Deteto, ima dve i pol godini, pie tricef za vospaleno uvo, devetti den kako sto go pie. Bese podobar, no denes se raskiva i nosot pak ko da pocna da tece. Nemam mir vekje, utre sme na kontrola na orl. Moze li da dadam tajlol kold sirup? Sto da pravam?

6. Aledarkali

Aledarkali Истакнат член

Извини јас дури сега ти враќам крвната слика секогаш и беше убава матичниот викаше без потреба секоја недела боцкање ама ортопедот бараше да носиме и крвна слика, ехо секоја недела ни бараа за да видат дали изливот се повлекуват затоа што дете на почеток има појаки болки после тоа почнува нормално да оди е тука е проблем ако има сеуште излив а детето се движи затоа што може да му ги оштети колковите затоа се бара строго мирување нас ни викаа дури и кога ке ја капеме да не гази на нозе

Лалина and Mother of 2boys like this.
  7. Emilija28

Emilija28 Истакнат член

Majki bebe ima strabizam minus dioptrija i cilinder na oko , dali se soocil nekoj so nesto vakvo? 14 m ima , mi vikaat deka mora naocari, dali ima nekoe drugo resenie?

8. mmacichka

mmacichka Истакнат член

Пиеше по 2мл, инхалација тотално невозможна.. уште како не пробав, да ја врзам само хаха

9. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

@koritsaki и ние ја имаме оваа маска, моето за 3 дена е скроз како нова кога ја користи. Сме ја користеле за полна плуќа и за ларингит.

@MikicaBt јас би ја носела искрено, моето уште носеше памперс и преслокнување во креветче се удри кај дундето, девојчето без возфух од болка остана, не даваше да ја видам ама памперс беше со крв, ја однесов на болница и среќа што имала памперс па не се расцепила за да дојде до шиење. Шо знам јас не би оставила така да е.. може до сега сте биле не знам ама

Kallias2, MikicaBt and koritsaki like this.
  10. Лалина

Лалина Истакнат член

Ама често се случува од кај мали дечиња, синчето на 2 и нешто имаше и многу околу мене другарки поминаа со дечињата, на почеток страшно кога ќе почне да криви, ама поминува како секое вирусче, рекоа мирување кај нас ама нема мирување за него и воопшто не одмараше детето за жал, ехо исто неколку пати контроли, ама да си следат каква е состојбата на ортопед додека си трае лекувањето. Со лесно, ама навистина не е страшно ако се случи, поминува брзо :)

Aledarkali likes this.
  11. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Ама кај нас се повтори два пати за месец дена на различна нога. И за жал само еднаш преглед на ехо. Контрола нема.

Лалина and Aledarkali like this.
  12. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Како се прегледува ме интересира кај мало дете?
    За цилиндар мислам нема решение, нека кажат др ако знаат, јас имам цилиндар и минус и ги носам само на работа пред компјутер оти неможам да се фокусирам на буквите, ми се мешаат. Иначе немам проблем и без наочари, само за читање и пред компјутер ми требаат. На големиот (6 год) сега му открија страбизам на едно око и диоптер +1.5 има, па еве месец дена со наочари е, контрола за 2 месеци да видат како ќе биде.. Не е мн заприметиво кај моево, јас го открив фактички, кога ќе ми се опулеше едното око кон носот му одеше, после му се стабилизира ко ќе гледа подолго на подалеку.
    Ако треба да носи нека носи можи ќе се среди страбизмот.

13. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Мајка каде бевте на преглед и од која причина отидовте на преглед?

14. Emilija28

Emilija28 Истакнат член

Zasto mnogu go cesase levoto oko a i mm go primetil za levoto oko kako pokasno da mu odi, jas licno go nemam primeteno .
    Vo sistina bevme kaj dr fileva

15. brm_brm

brm_brm Форумски идол

колку чини прегледот за мали деца и што опфаќа?

16. Emilija28

Emilija28 Истакнат член

2500, so nesto mu sveti vo oci , pa posle kapki za sirenje zenici i pak mu sveti vo temno pa vo svetlo.
    I na mob mu pusta pesni i go vrti dali ke go sledi

brm_brm likes this.
  17. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Го чешаше окото цело време или кога гледаше на пример во телевизор или некој друг уред ако давате?

Те прашувам зошто ние го носевме мојот на преглед исто поради чешање на окото, но тој го чеша само кога гледа тв. Не можеше убав преглед да направи со ширење на зеници (не соработуваше - 2.5г. е), го прегледа и со кажување од најмало до најголемо предмети и тие сите ги погоди. Кажа дека првично е добар, за 6м. да одиме пак, но немам такво мислење, мислам дека има некоја диоптирија зошто се чеша и му солзи окото.

18. Emilija28

Emilija28 Истакнат член

Pa i tv koga gleda a i onaka

19. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Мојов го чешаше напати, ама 6 год и соработуваше таму, иако сите букви ги кажа испадна диоптер да има, исто преглед целосен како тој погоре опишан, со капки за зеници ширење... На државно

20. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Имам претчувство дека има нешто, се гледа дека се мачи. Се надевам дека летото ќе соработува да направиме добар преглед. Ние на приватно го носевме. На државно кај кој? Педијатарот инсистираше на приватно да одиме дека слабо соработуваат на негова возраст, ама ете ни таму не успеаја да му направат целосен преглед.