Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. TanyaClover

TanyaClover Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2020
    Пораки:
    597
    Допаѓања:
    508
    Аква марис бејби јако распрскува

На CooperD му/ѝ се допаѓа ова.
  2. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.223
    Допаѓања:
    27.807
    звучи безвезе, ама си го чуваат тамифлуто за нивни луѓе. Нашиот инфектолог ни е во фамилија

Последна измена: 2 март 2025
    На dromka и Presrekna им се допаѓа ова.
  3. Blue moon

Blue moon Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2020
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    270

Дааа, одма Сумамед, уште синоќа, не можев да чекам до утрово, страшна кашлица и како мачиња во плуќата да има од свирење.
    И од денес му ставив и Вентолин во кортаирот (по препорака од Козле). И фала Богу, за нијанса е подобро.

На Mimmi39 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.193
    Допаѓања:
    12.938
    Само со лесно да поминете. Мм пиеше тамифлу јануари за грипот. Многу лесно го помина. Инаку тој толку тешко поминува корона, грип...

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  5. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    15.719
    Да не мислеш на назалис релиф? Софија знам еднаш тука по твоја препорака го земав и стварно се вади од нос:).

@KuklickaSk со лесно да ви мине,леле ти се изнамачи со малово :hug:

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  6. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.223
    Допаѓања:
    27.807
    Го подреков дека есента супер појдовме, цели 2месеца во јасли без пауза. Епа ми наплати зимава :)

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  7. katte82

katte82 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2015
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    194
    Marisimo forte ,jaka pumpica

На TanyaClover му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Јова

Јова Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2021
    Пораки:
    339
    Допаѓања:
    101
    Мајки од што може да излезе модрава точка на оково? Се слушнав со докторката вика личи на модринка,да почекам два-три дена па да и кажам. Иначе не е удрен. Дали некоја има вакво искуство? Го носев и на матичен, освен маст хлорамфеникол ништо друго не ми кажа освен дека не е ништо. Точкава сега е црвена ја има од неделата,ве молам ако некоја имала да сподели искуство? Многу сум испаничена,прв пат му се појавува иначе 4 години е.

Прикачени фајлови:

9. Ariel.20

Ariel.20 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2020
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    119
    Здраво мајки, сакам да ве прашам после која доза од антибиотик почнува да се гледа подобрување малку? Малата 5 г. имаше 4 дена ниска темп 37.6 најмногу и растечен и е носот, во неделата почна да кашла. Вчера бевме на контрола ни кажаа почнала да спушта (некако чудно кашлаше ни суво ни влажно) и ни дадоа лекоклар да пие. Две дози испи досега, некако кашлањето и е повлажно, цело сабајле си играше сега клапна уморна и ја пипкам пак топла, малку качила. Утре сме пак на контрола, незнам дали да почекам или да ја носам до после.

10. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.165
    Допаѓања:
    6.542
    Дали ви дадоа и инхалации? Мислам поефективни се тие за лекување на бронхити, пневмонии и слично. Инаку после 3та доза мислам беше за атб, ако не сум грешка.

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Ariel.20

Ariel.20 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2020
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    119
    Не ни дадоа не ни кажаа што е, само ми кажаа дека почнала да спушта. Јас се мислев да почнам на моја рака само со физиолошки. Не сум баш искусна со антибиотици, еднаш лани имаше пневмонија почетна и помина со сумамед 3 дена само и два пати за уво има пиено атб, знам дека одма имало ефект, затоа се загрижив сега.

12. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.165
    Допаѓања:
    6.542
    За спуштено секогаш добивала инхалации со Вентолин, Атровент и слично ќерка ми, ама ова само со дозирање од доктор. Никако на своја рака.

Ако ти е сомнително може и денес да ја однесеш на доктор.

На KuklickaSk, Mihaela123456 и Ariel.20 им се допаѓа ова.
  13. Ariel.20

Ariel.20 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2020
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    119
    Фала ти многу за одговорот. Ќе се јавам да препрашам кај матичната што е најпаметно и ќе прашам за инхалации.

14. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.223
    Допаѓања:
    27.807
    Ние сме лечеле вирусна пневмонија сами со инхалации, без антибиотик. Треба да се даде вентолин и пулмолорт ако има наод на плуќа. Тапкајте го плус детето.

Update за грипот (потврдена инфлуенца А на тест) и тамифлу. Температура 48 саата до 38.2. Кашлање минимално, грип пројден на нога. Брат му и ние не префативме.

Ете совет кој сака може да си бара тамифлу следна сезона, да не се мачат сите по 2 недели.

На le.soleil и Miss_S им се допаѓа ова.
  15. Ariel.20

Ariel.20 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2020
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    119
    Фала ти на одговорот. Незнам што да кажам, директно на атб ја ставија, никакви инхалации не спомнаа.
    А знаете кортаир и пулмикорт дали е истиот лек?

16. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.223
    Допаѓања:
    27.807
    Не, не е ист лек. Различен состав е.

17. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    910
    8 godini 28kg, kolku davate apce paracetamol za pokacena tt?

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.789
    Допаѓања:
    202.746
    Максималната доза на таа килажа е 420 г. Дај три четвртини, а мислам можеш и цело. На моево цело апче сум дала во ваква ситуација.

На pepapa му/ѝ се допаѓа ова.
  19. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    910
    I uste edno prasanje, za suva kaslica osven inhlacii so deksazon sto drugo mozam da dadam? Dva dena inhaliram i nikako da se razvlazni kaslicata, na gradi nema nisto

20. Mrs.Nebittnaa

Mrs.Nebittnaa Истакнат член

Се зачлени на:
    9 ноември 2019
    Пораки:
    129
    Допаѓања:
    159
    Здраво на сите прв пат ја читам темава онака ми текна дека ќе полудам веќе..машкото ми е скоро 4г женското 13м една недела ако се здрави наредни две недели обавезно редовно секој ден на лекар сме.
    Е сега машкото моментално не ми е добро вчера мораше инфузии да прими јака треска имаше температура час качува час симнува пие сумамед инхалации со вентолин и блокмакс за температура ,а малата денеска заврши со терапија пиеше сумамед а претходната недела инекции примаше.
    Што правите со температура како најлесно се симнува ? Препорака на витамински сируп ?
    многу бев против си викав се ајде бе деца се ќе се разболат ама глава не можеме да кренеме од доктори..
    Температурата ме плаши,а ќе немам два пати да му дадам ако качи до сабајле има ли некоја разлика со цена на рецепта и без? Бар да не се мслтетирам до матичната ако е некоја мала разлика на блокмакс ?