Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.220
    Допаѓања:
    27.799
    Закачило детето вироза плус. Терапијата ви е за алергија и треба да даде резултат. Син ми големиот го ставија на рупафин и назонакс заради зголемен 3 крајник и алергии, многу брзо беше подобар, престана да хрчи, да биде затнат и сл. Еве цел месец тера, само не знам до кога ќе прима кортико.

На Mumoftwo30 и le.soleil им се допаѓа ова.
  2. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.220
    Допаѓања:
    27.799
    Доктор треба да знае дека 17 црп не е бактериско. Кашлица може да трае до 6 недели после грип.
    Проблемот со давање сумамед и што убива се што постои а постојат и добри бактерии кои всушност те штитат. Уништува и цревна флора, а таа е исто бариера за развој на дополнителни инфекции.
    Па уште 6 дена сумамед на вирусна бронхит. Или има нешто плус вирус сега закачено заради паднат имунитет, или е активирана нова бактерија која не ја покрива сумамедот.

Ако сте во можност направете респираторен панел да видите што всушност лечите.

Не сте вие виновни сите слушаме доктори за децава, ама ме нервира што така лечат деца и уште повеќе ги заглавуваат.

Пс. Може треба инстаграм за тема болести да си направам. :)

На Mumoftwo30, Bubish26, lackygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.955
    Допаѓања:
    13.676
    A kortikoto vo nos pomaga za tretiot krajnik? Moeto imase tripati dosega vospaleno uvo, zatoa e i terapijava. Golemata mu nosi od shkolo plus.

4. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.121
    Допаѓања:
    3.467
    Да малце сомнително е се ова, јас би одела кај друг педијатар и тоа приватно, Прашањево ми е има бронхит или нема? Шо го предизвикува? Има ангина нема??..Реткост е и ангина и бронхитис многу ретко.
    Некогаш знае и вирус да даде пневмонија еве јас како шо сум учела од порано значи има и вирусна пневмонија и не се дава за секој случај антибиотик туку се третира со инхалации и секој двор или трет ден да се надгледува состојбата на детето каков препарат да се даде за инхалирање ако не се подобрува по некое време се прави кс не веднаш значи се следи по пет дена крвна слика ако покаже црп над 100 ете тоа е знак дека треба антибиотик и се зема се препишува но не се дава, но на матичните му е полесно ајде од одма антибиотик за да не му одиш насекое да си го проверуваш детето, кај имате тие време со тебе да се расправаат.
    На почеток се гледа каква е состојбата дали качува тем. на секои 3 часа дали се влошува многу кашлицата, вака од форум не можеме да знаеме точно туку треба кај асолен педијатар не семеен доктор.
    Ангина се третира со антибиотици но мора да се одбере вистински антибиотик се дава појак и се третира плус со уште еден заради шо ја предизвикува бактерија која ако не се доизлечи добро знае пак да се намалени и се дава Оспен плус амоксиклав долго на терапија.
    За помалото дете јас не верувам да е за антибиотик од веднаш прв ден на црп чисто, за големото ако е ангина ако е стварно влошена состојбата со бронхитис се дава антибиотик но не знаеме вака може само да си погаѓаме.
    Затоа одам кај приватен стручен и добар педијатар секојпат зошто матичната ќе не отруеше со антибиотици секое одење бог да чува сака во 2 мин преглед да прави, жално но тоа го добиваме тука, вака не секогаш добиваме антибиотик, ми препишува за секој случај да го имам дома но без консултација и одење на секои 3 дена скоро на преглед и постојано достапни, добри и фини и детево трча кај нив, ќеф му е да оди.

На Blue moon и macalavica им се допаѓа ова.
  5. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.248
    Допаѓања:
    4.911
    Нема осип , не личи на коксаки, иако е голем 7 години уште става се во уста, во последно време џвака ракави, блуза и цело време се расправаме, незнам навика ли е или здравствен проблем.

Значи и двете деца качуваа тт на од прилика 6-7 саати, малото не цели 2 дена, поголемото исто 2 дена, еве денес е без тт, кашлаат страшно, на големото му тече бистар секрет од нос, предходно на почеток викендот беше жолто зелен, затоа и во Понеделник му даде антибиотски капки некои левуно. За грлото за големото кажа бели точки имал и црвено и има афти по устата, му прскавме и про анги спреј. Брисеви не побараа, сега и да им правам после антибиотиков се нерелевантни.Како да му направам инхалации на малото кога вреска и бега и никако не се смирува.Иначе кога се без тт се однесуваат најнормално, активни се , си играат не се малаксани.

6. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.121
    Допаѓања:
    3.467
    Зелено жолт секрет не мора да значи бактерија.
    Пак ќе кажам ангина мора да прима антибиотик, а за малото мислам дека не е, сепак појди кај друг доктор нека ги прегледа, антибиотик се прекинува ако нема потреба и третираш со инхалација и за температурата. Ако не направија брисеви шо ви дава и антибиотик во нос, многу ми е сомнително се.
    Пушти му цртани и мора да се направи инхалација занимавај го некако, ќе го држиш и нема бегање кога мора.
    Јас си зедов не звучен инхалатор лесен рачен и сега дури и сам си држи но како мал јас држев и се нервира нормално дете е но кога се мора тоа е.

7. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.955
    Допаѓања:
    13.676
    Ama vekje i doktorive vrska nemaat. Najlesno im e antibiotik.
    Jas ne znam kade da najdam asalen maticen. Ne moze privatno samo da se plakja.

На Mother of 2boys и Lisandra им се допаѓа ова.
  8. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.220
    Допаѓања:
    27.799
    И нас така ни даде ОРЛ специјалист и подобар е.

9. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.955
    Допаѓања:
    13.676
    Davajte pamet. Doma jas i maz mi sme so temperatura i faten glas, kashlame, jas malku crveno grlo, gradi ok, bev na lekar. Eve i dvete deca pocnaa da kashlaat, golemata, skoro osum godini, pocna da kacuva temperatura. Se plasham I za maloto, ima dve godini i sedum meseci. Imaat i po malku sekret od nos. Dali e vakov gripot? Ako gi odnesam vo Kozle vikendov, kje dadat odma antobiotik? Uff.

10. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.121
    Допаѓања:
    3.467
    Грипов оваа година најлошо го поминавме, малиот не знам ни како издржа 9дена со темп но не земавме антибиотик се среди помина. Кашлица само ние малиот не. Немам носено во козле но почекај некое време види како ќе биди, па направи брис и кс.

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.955
    Допаѓања:
    13.676
    Kolku dena imavte temperatura? Maz mi eve sedum dena. Ne e mnogu toa? Jas preku den ko da nemam, navecer kacuvam. Normalno e ova?

12. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.121
    Допаѓања:
    3.467
    Јас три дена, маж ми 4 дена и тоа многу висока, не се симнување кај него мораше и бруфен и парацетамол и после кашлица јас уште кашлам, детето 9 дена и тоа висока темп и носот растечен, земавме сите изопринозин од одма и за детето и за нас и витамини, прашав педијатар може и виранто плус оти било на природна база.
    Почнете со изопринозин.

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.298
    Допаѓања:
    1.448
    Колку дена се пие ентерофорилот? Денес веќе и се нормализира стомакот.

14. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    1.257
    Колку дена го пие, нас постепено ни намалуваа доза. Прво на 8 часа, па на 12 часа два дена и на крај поеднаш на ден.
    Ама да внимаваат на исхраната, една грешка и пак може да добие течна столица.

15. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.298
    Допаѓања:
    1.448
    Вчера почнавме, ама мажот ми беше со неа кај замената и не прашал колку денови. Таа реално не беше ни за сируп ама испаничи тој и ја однесе. И сега не знам колку да давам.

16. Amore123

Amore123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2023
    Пораки:
    586
    Допаѓања:
    919
    На малиот непцата му се потечени и црвени, забележав вчера, и кога спие често знае да многу да ги стега забите (крцка), што може да е??.....

17. Bonita18

Bonita18 Нов член

Се зачлени на:
    25 јануари 2025
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    5
    Da, ista grupa na lek e, megutoa ako mozete da go najdete kako pulmikort e mnogu podobar, jas go kupuvam od Srbija i obavezno cuvam doma za sekoj slucaj. I cortairot e dobar, megutoa po sovet na doktor zosto se raboti za kortiko pomalku nesakani efekti i kako najprocisten e vo foma na pulmikort.

На dromka, Mumoftwo30, Ariel.20 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.538
    Допаѓања:
    9.770
    За пролив што да дадам додека го однесам на доктор? Ентерофурил или фурал?
    Има и тт, затнат нос, кашла, ни дадоа инхалации да правиме, сируп за тт, пробиотик, електролити.. сабајле уште проливов фалеше...

19. Bebetoo

Bebetoo Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.326
    Допаѓања:
    3.064
    Ентерофурил и пробиотик шишенца про лајф, ако сака да пие и смекта можеш.
    Јас толку гаден вирус со години не сум видела… се е помешано..

20. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.538
    Допаѓања:
    9.770
    Да, се го фати, секој можен симптом го има, после одиме на др и кс да правиме. Смекта дали ќе сака да пие е прашање, претходно имам давано со сила.
    Овие шишенцата пролајф ги имаме пиено, и вака на вкус се исто убави, по едно или по две шишенца во ден даваше?