Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    687
    Допаѓања:
    510
    Како да се исфрли шлајм најлесно? Пробувам да поврати ама неќе. И дадоа антибиотик и декса инхалации, ама и некој начин и бабина деветина да пробам зошто премногу има се дави :(

2. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.121
    Допаѓања:
    3.466
    Од инхалациите треба да се исфрли, но не може наеднаш, кај моето малце имаше но две недели си кашлаше со шлајм, дури самото не помина.

3. Ljubica87

Ljubica87 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2018
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    564
    Чај од ловоров лист, чај од бел слез, кромид со мед... зависи колкаво е детето. Плус после инхалација задолжително наведнато надолу и тапкање по грб

4. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    687
    Допаѓања:
    510
    Година ипол е. Тапкам колку што можам зошто дава отпор. Никако неможе да поврати а глеам нагони и идат. Бар шлаемот да го поврати.

5. Јова

Јова Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2021
    Пораки:
    339
    Допаѓања:
    101
    Дали има некој вирус со затнат нос,течење? Поткашлување? Засипнатост? Малиов ми е неколку дена таков,правиме инхалација со физ.раствор,му прскам спреј ама сеуште го држи.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Momichka

Momichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.068
    Допаѓања:
    6.562
    Лично јас имам хронична бронхопневмонија и тоа ми даде сила да ги пробувам сите домашни лекови за да се изчистат шлајмовите.

Важно е навечер да не се потат. Секогаш облеката е топлаа и сува.
    1. Наутро ги мачкам со Мукоплат за да им се стоплат градите.
    Потоа правам инхалација. И потоа тапкање на грбот.
    Секогаш сето ова го правам на гладно, во случај да повратат.

2. Ако нема неколку денови прочистување, после инхалација, тапкање, со прстот им го масирам јазикот... Добиваат нагоди за повраќање и така се чистат.

3. Понекогаш навечер ставам кајгана, со многу малку црн пепер, врз лист од весник со дупки на него намачкан со свинска маст.
    Ги оставам така цела вечер, и тоа им одржува топлина на градите. Така има поголеми шанси да се раскапат шлајмовите кога се паднати.
    Во екстремни случаеви пробувам и со загран зејтин со лук, да им дадам голтка од зејтинот. Кога ке се напие една мала лажичка им се згадува и имат нагони на повракање и така се креваат шлајмовите и се излегуваат.

4. Друг лек кој го имам користено е чај од лушпи од кромид. Знам дека раскапаните шлајмови ги вадеа низ тоалет.

Последна измена: 18 март 2025
    На Lisandra, rikimiki и Cosmic Girl им се допаѓа ова.
  7. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    687
    Допаѓања:
    510
    Сакам да слушнам искуство или мислење од некој што се разбира повеќе. Подолго време ми се болни децава, па матичнава рече може да направиме пнеумослајд. Јас и спомнав и за респираторен панел знам дека има во авицена за 26 или 40 бактерии и вируси. Рече исто е само што тоа иде на приватно, како сакаш демек. Мислам не ми е битно тоа што е на приватно или државно. Сакам што е подобро. Знам дека пнеумослајдот е само за најчестите 9 патогени за разлика од респираторниов има повеќе па тоа ми се гледа подобро некако што знам.

8. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.121
    Допаѓања:
    3.466
    Мајки пак сега некој вирус со кашлица да не има, прајме инхалации со физиолошки само, ако продолжи полошо ќе одиме на преглед, само навечер не може да спие се раскашлува така повеќе , а преку ден поретко.

9. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2021
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    5.452
    Знае ли некој колку коштаат респираторниве панели (РеспиТест) во Авицена?

Едит: најдов.

Последна измена: 19 март 2025
    На dromka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Zfer

Zfer Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2020
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    46

И кај нас е така, од вчера кашла само на спиење, веројатно од носот му пречи да спие. Инхалации со физиолошки правам, се надевам ќе се смири

На Lisandra му/ѝ се допаѓа ова.
  11. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.871
    Допаѓања:
    45.049
    Има, и јас и малиот сме со исти симптоми, јас имам и ларингит, кај него среќа малце беше така, а јас ептен сум крш.

12. Мишел*

Мишел* Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2020
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    536
    Почитувани виртуелни другарки и другари, ако може помош со едно деликатно прашање. Имено прашањето ми е за курето на машките деца, дали насилно да се отвори кај доктор или не. На преглед му рекоа да дојдеме за да го сториме тоа. Ме интересира вашето искуство (тие што имате машки деца). Жал ми е да го истрауматизирам, но од друга страна, жал ми е и да се инфицира некогаш во иднина. Фала ви многу за секое мислење, ве гушкам :)

13. Larea

Larea Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2020
    Пораки:
    290
    Допаѓања:
    527
    Нас од почеток ни кажаа дека треба да му го отвраме и така и правевме. А другарка малиот го носеше мислам дека пред годинка точно да му го отворат и дента само малку го болеше и немаа проблем после тоа. Мислам дека треба да се отвори заради хигиена и на секое бањање да се чисти, ама сепак вие најдобро си знаете. :)

На Cosmic Girl и Мишел* им се допаѓа ова.
  14. Momichka

Momichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.068
    Допаѓања:
    6.562
    Ими на ум дека трауматизирањето на помали години е подобро.
    Јас неколку пати ги носев на уролог да ги отвара.
    Ќе ги отвореше, и после на некое разболување, црвенеа, собираа бело малку и се затвараа.

На Мишел* му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Anya321

Anya321 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2021
    Пораки:
    346
    Допаѓања:
    105
    некој искуство со бронхоскопија во козле

16. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    687
    Допаѓања:
    510
    Има и трае многу долго. Повеќе од месец сме веќе

17. Јова

Јова Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2021
    Пораки:
    339
    Допаѓања:
    101
    Други симптоми освен кашлица што имавте?

18. Мишел*

Мишел* Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2020
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    536
    Koga sum veke na stranava :) i nie isto samo navecer so kaslanje, ni rekoa alergija mozebi deka mnogu polen periodov, iako ne sme alergicni i so inhalacii pulmikort i rupafin sirup pomina, no proverete si na lekar.. pozdrav

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.871
    Допаѓања:
    45.049
    Нас во Лондон и неколку педијатри тука рекоа, никако. Тоа е еден вид насилна мастурбација и не треба да се прави мислам тоа беше нивен коментар. Плус после ќе се собира гадно и ќе треба нон-стоп да се чисти.
    Стварно не гледам потреба за тоа, вака колку е отворено толку.
    Инаку моето го води Дафинка за уринарен проблем кој тој го има, кога ја прашав за ова, кога му ставаа катетар за еден тест.
    Ми рече зошто, за да му направиш поголем проблем со инфекции.
    Дека кога ќе дојде време сами ќе го отворат.
    Јас на моето не го отворам и не сум имала проблем со инфекции и сл. Две год е.

На Bebetoo, MeowMeow, Splendor. и 4 други им се допаѓа ова.
  20. Мишел*

Мишел* Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2020
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    536
    А на вас затворено ви е? И ние до сега не сме имале проблем, но ни е речено дека може во секое време да се инфицира, затоа одма демек ова. Јас се прашувам дали и порано од кога постои машкиот пол ги отворале насилно или природата си наоѓа начин.. Некако го направивме ова високо-научен предмет, ама ајде да соберам повеќе инфо фала..