Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    2.292
    Здраво мајки, син ми скоро 5г од синоќа почна да се жали на уво, ноќеска 5-6 часа ужасно се мачеше, плачеше многу дека го боли, прво едното па другото. Некако заспавме во 3 часот и утрово кај матичен, и двете биле многу воспалени ама рече до утре да давам бруфен па ако не се подобри да почнам антибиотик амокси.

Денес во ред си беше, неколку пати спомна дека го боли ама весел и нормално се однесуваше... само некако ми е шубе да не дадам атб на две ептен воспалени уши...

Друго што ме мачи, до сега 3 пати се десило да има воспалено уво, од кои во последниве 4 месеци ова е втор пат... некако ми се чини дека е многу често, со оглед на тоа што порано немал ваков проблем.
    Дали некоја се соочила со вака често воспаление на уво, и треба ли нешто плус да се испита, да се превенира и сл? Фала

2. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.291
    Допаѓања:
    6.374
    Zakazete pregled na ORL

На WonderGuurl му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    769
    Пред малу ја однесов на приватно малава има 2 год. и докторот рече гној на ангина матична и замената денеска сабајле се на работа.
    Докторот ми препиша оспен ама мене ми е шубе да и да дадам вечерва дали можам да почекам со антибиотик до утре сабајле за да одам кај матичнава или да не чекам.
    Иначе во петокот повраќаше и имаше пролив ама и помина и на грлото немаше ништо за во вторникот навечер почна да крева температура од 38 и до сеа падни стани со температурата и си реков вирус е ќе и помини ама ето не било вирус.

4. WonderGuurl

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    2.292
    Имате ли искуство мајка?
    Баш ја прашав докторкава дали е често тоа што се повторило во овие 4 месеци, ама рече ништо невообичаено

5. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.291
    Допаѓања:
    6.374
    Da nie prethodnata godina imavme mnogu problemi so usite i so sekret od nos i lecevme dolgo vreme so kapki, se dodeka ne go odnesov na Orl kade sto vidoa deka problem pravi tretiot krajnik i nosniot polip.

6. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.121
    Допаѓања:
    3.465
    Давај Оспен е најдобар за гнојна ангина.

На H.VAGA и ija им се допаѓа ова.
  7. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    769
    Нема пијано до сега затоа се мислам дали да го почнам од вечерва или од утре да го почнам.

8. An4e24

An4e24 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2012
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.514
    Anginata znae brzo da progresira i da se vlosat simptomite. Ne cekaj davaj odma kako sto ti kazale, znacite na angina se jasni ne veruvam deka ke pogresi doktor vo dijagnozata

На dromka и ija им се допаѓа ова.
  9. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.106
    Допаѓања:
    124.323
    За уво се дава одма АБ . Бруфенот ќе ја намали болката да, ама за воспалението? Кога ќе се смири обавезно и ОРЛ

На Spidy и WonderGuurl им се допаѓа ова.
  10. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.871
    Допаѓања:
    45.047
    Маж ми од гнојна ангина 15дена во болница лежеше, па ти размисли дали да чекаш.

На ija му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.967
    Допаѓања:
    4.782
    Ако има гнојна ангина не чекај почни антибиотик.

На dromka и ija им се допаѓа ова.
  12. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.666
    Допаѓања:
    3.967
    И ќерка ми до 3 години многу често се жалеше на болка во увото и секогаш антибиотик и препишуваа, НО :!: прво ми даваа бруфен и за ден, два ако не се смири болката тогаш да дадам антибиотик. И искрено, само еднаш и дадов антибиотик затоа што со бруфен не и минеше, т.е. ќе минеше неколку часа додека трае дејството и после пак се жалеше на болка и плус температура имаше, тогаш и дадов антибиотик.
    А останатите 4-5 пати само со бруфен и минеше, немаше температура и болката најверојатно не беше толку јака, а при преглед се гледаше дека е црвено.
    Од тогаш еве 2 години се нема никако пожалено на болка во увото. 5 години е сега.
    На орл не сум ја носела до сега.

На WonderGuurl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. WonderGuurl

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    2.292
    Се согласувам, уво е осетлива тема. Ама во последниве години овде избегнуваат антибиотик за уво, лечат со бруфен и чистење нос.
    Инаку, баш бруфенот делува на воспалението, а антибиотикот во случај на бактерии.
    А за орл се носи после секое воспалување уво или заради честите инфекции?

14. WonderGuurl

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    2.292
    Да баш така и кај нас мајка, секогаш тоа го нагласуваат да се почека.
    И син ми е без температура, веројатно од подолго време што е со затнат нос се префрли и на ушите

На Kallias2 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    769
    Не дадов пошто првпат таков ќе пијаше ми беше страв пошто навечер ќе го почнеше, а во Охрид ништо навечер не работи и недај боже алергична да е шо ќе и правев во таа смисла страв.
    Маж ми е алергичен на антибиотици и затоа ми беше страв да и дадам.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. An4e24

An4e24 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2012
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.514
    Moj sovet, ako nekogas odis na detsko podobro odi vo Struga. Od iskusvo, jas vo Ohrid poveke nikogas ne bi stapnala na detsko, ne samo poradi toa sto nema vtora smena tuku i poradi krajna necovecnost prema bolno dete...

На elimkd и ija им се допаѓа ова.
  17. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.106
    Допаѓања:
    124.323
    Кај мојата секогаш е со висока температура , 39,4 еве ја пак со увото минатиот пат со амоксиклав сега со зинат . Кај матичната имаше многу дечиња со воспаление на уво :(

18. pikabu5

pikabu5 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2020
    Пораки:
    682
    Допаѓања:
    1.056
    Здраво мајки, малово ми е две години, ми трепка со очињата, незнам од која причина дали има некој ваков случај, читав за тикови ама некако ми е страв , дали некој знај за колку време поминува ако е тоа и како да препознаам?

19. An4e24

An4e24 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2012
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.514
    Mojata ednas imase konjuktivit i pocna taka da trepka, nekako i prejde vo navika i nekoj period si trepkase. Ako nema nekoj problem so infekcija togas sigurno e tik, samo ignorirajte ne go opomenuvajte deteto i ke prestane samo od sebe

20. Pham

Pham Активен член

Се зачлени на:
    30 април 2023
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    72
    Мајки имате искуство со Haemophilus Influenzae? До пред 5 дена лечевме Moraxella, сега на контролен брис се јавува друга бактерија.