На своја рака никогаш не правам инхалација јас, еве болен беше со тт, затнат скорз со мрсули само еднаш во 10 дена го инхалирав. Одбегнувам инхалации. Прво од итна ми рекоја со физиолошки и дексазон, само со физиолошки го инхалирав и толку беше. По 1 недела го однесов да му аспирираат секрет на болница, имаше премногу и му олесна многу после тоа, др ден бевме пак и немаше. Помина и вака.
Матичниве само тоа се научиле само инхалирај и тоа со кортико, да те прашам дали е болно тоа аспирирање на секрет во болница и кој ви го препорача?
Отидовме оти ми беше веќе страв да не спушти на плуќа, 4 дена тт, кашлица, таму докторката рече да се аспирира, болно нз не верувам ама за детето е малку грубо јас го држев за раце, сестра го држи за главче и му чисти носе, со танко цевче за една употреба се чисти, му го става в нос и уклучува на аспираторче и влечи. Плачеше многу моево ама поминува одма и премногу му олесни, таа вечер конечно спиеше. Ни даде 3 дена да одиме, 2риот ден веќе немаше. Битола на државно.
Два пати дневно по пола ампула од тие со хипертоничен раствор. На моето многу му помагаат инхалациите (ми спречувааат компликации од секретот).
Велиш на своја рака не инхалираш , ама и по совет на доктор не инхалираш. Ако дал дексаметазон , сигурно слушнал нешто . Мене така би ми било страв повеќе .
Во итна се општи доктори и секогаш даваат дексазон требало не требало, немам тотална доверба ни на матичната, во мојот град немам избор само неколку се матични од кои само нашава работи со деца од јас ко бев дете, затоа и на болница Бт појдовме, да го види педијатар. Во итна зимава ко имаше ларингит ни рекоја 3 дена да одиме за урбазон, секако дека не појдов, само 1 прими, не беше толку лошо за да прима 3 урбазони, дип фати викенд таму одиме иначе не ми се прв избор никако. На крај секој си го знај своето дете и секој си одлучува како и што. Еве за првото убедена сум дека од толку прскање спрејчиња (физиолошки, септаназал, оперил, диво оригано) му е оштетена слузницата и последниве 2 год му течи крв од носот на периоди, 6 год е. И никој неможи да ме убеди дека нема врска со спрејчињата, никој. Од 2 до 4 год се помина тој, па сега 2 години сме рает со него, имунитет 10ка пу пу, единствено крв од носот што му течи. На малово во 20 месеци 5 пати дали се збират да сум му прснала спреј и тоа само физиолошки, а оперил, септаназал не планирам никогаш да му прскам, само 1 досега му имам тоа прснато, сечам кромид, ставам лепенки респиранто и му пушта, моја одлука е тоа, а имаше и потешки здр состојби како на пр пнеумонија, па болница, па пак болница по 2 недели од дехидрираност итн... Еве сега 2 месеци е болен нон стоп, в градинка 2 дена дома 10....
Дали е нормално толку да настинуват децата? Ќерка ми 5 години, пред две недели беше болна со 6 дена темп, испадна воспалено уво, еве ја сега пак крева темп. Претходните месеци секој месец беше со темп и со црвено грло и по препорака на специјалист пие изопринозин по шема. 10 дена пие а 20 пауза за појачување на имунитет. Дајте некој совет, стварно немам ум веќе. Нон стоп болни.
За жал не, но ќе се навикне, најдобар е, јас прашував и може да се пие подолго е на природна база и сите вируси ќе ги поминува од нога, и јас давам сега веќе една недела, оти пак носето му се затнува и тече да не фати нешто полошо.
Мојот пиеше респивакс таблети по шема. Лани ги испи во март. Тогаш и последен пат се разболе и крена температура. Постојано закачуваше некоја бактерија на грло. Температура одеше над 40, и постојано беше под терапија со антибиотици. Сега има секрет од носот ама нема температура и на нога е весел и јаде и пие. Прашај матичен дали да ги земеш ако често ти се разболува. Ние во јануари и февруари има ме два пати коксит. Со чиста крвна слика и без никакви симптоми. И брисевите беа чисти. Докторите рекоа дека имал некоја вирусна инфекција која ја поминал на нога, без симптоми. Редовно давам д витамин и ц витамин. А сега земав и Марсовци бидејќи беа на акција. Исто и малото до лани ми беше болно постојано, со високи температури и постојано завршуваме во болница. Кај него беа вирусни инфекции со дијареа и повраќање и на крај завршуваше со бронхитис. Еве сега и тој има секрет од носот ама и тој е весел, и јаде и пие и спие. Најверојатно се периоди кога треба да ги поминат повеќето од вирусите и бактериите и потоа стануваат поотпорни, па полесно ќе ги поминуваат.
Малата има тт 38,5 поврати само еднаш, се жали на болка во стомачето, што да очекувам дали врви некој стомачен вирус, многу имам страв од стомчниве вируси секогаш заврсуваме на инфузија, моментално имам само пробиотик електролити немам и сега страв ми е не знам дали да ја носам на болница или да чекам до сабајле
Zdravo dali ima potreba za doplonitelni ispituvanja .malata 3ipol godini imase vo urinata krv i maticnata spored rezultati od urina i urino kultura sto bea cisti rece deka e od nastin..i da davam viranto samo..Sepak krv vo urina mi e cudno kaj tolku malo dete od nastin..mozno e? I veruvam na maticnata super doktorka e ..no dali ima nekoja majka so slicno iskustvo?
Едно глупо прашање Дали за инхалација со бисолвон треба детето да биде јадено? Мм така прочитал во упатството и го фрлил.. И дали во аптекиве се продаваат кеси за еднократна употреба за повраќање?
Бебето имаше температура 4 дена,вчера му препишаа амоксиклав пиеше 2 пати,од сабајле го има овој осип ,вчера не забележав ништо,а и не ми качи температура откако му ставив чепче во 15 ч. до сега нема,инаку е со воспалено грло,може ли да е од антибиотикот,на раце нозе нема ништо