1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.121
    Допаѓања:
    3.464
    Два пати на ден, сабајле и навечер.

На perlaa1 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.015
    Допаѓања:
    24.188
    На своја рака никогаш не правам инхалација јас, еве болен беше со тт, затнат скорз со мрсули само еднаш во 10 дена го инхалирав. Одбегнувам инхалации.
    Прво од итна ми рекоја со физиолошки и дексазон, само со физиолошки го инхалирав и толку беше. По 1 недела го однесов да му аспирираат секрет на болница, имаше премногу и му олесна многу после тоа, др ден бевме пак и немаше. Помина и вака.

На ija и perlaa1 им се допаѓа ова.
  3. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    769
    Матичниве само тоа се научиле само инхалирај и тоа со кортико, да те прашам дали е болно тоа аспирирање на секрет во болница и кој ви го препорача?

4. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.015
    Допаѓања:
    24.188
    Отидовме оти ми беше веќе страв да не спушти на плуќа, 4 дена тт, кашлица, таму докторката рече да се аспирира, болно нз не верувам ама за детето е малку грубо јас го држев за раце, сестра го држи за главче и му чисти носе, со танко цевче за една употреба се чисти, му го става в нос и уклучува на аспираторче и влечи. Плачеше многу моево ама поминува одма и премногу му олесни, таа вечер конечно спиеше. Ни даде 3 дена да одиме, 2риот ден веќе немаше. Битола на државно.

На Mumoftwo30 и ija им се допаѓа ова.
  5. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.220
    Допаѓања:
    34.756
    Два пати дневно по пола ампула од тие со хипертоничен раствор. На моето многу му помагаат инхалациите (ми спречувааат компликации од секретот).

6. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.106
    Допаѓања:
    124.322
    Велиш на своја рака не инхалираш , ама и по совет на доктор не инхалираш. Ако дал дексаметазон , сигурно слушнал нешто . Мене така би ми било страв повеќе .

На Mumoftwo30 и lovely91 им се допаѓа ова.
  7. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.015
    Допаѓања:
    24.188
    Во итна се општи доктори и секогаш даваат дексазон требало не требало, немам тотална доверба ни на матичната, во мојот град немам избор само неколку се матични од кои само нашава работи со деца од јас ко бев дете, затоа и на болница Бт појдовме, да го види педијатар.
    Во итна зимава ко имаше ларингит ни рекоја 3 дена да одиме за урбазон, секако дека не појдов, само 1 прими, не беше толку лошо за да прима 3 урбазони, дип фати викенд таму одиме иначе не ми се прв избор никако. На крај секој си го знај своето дете и секој си одлучува како и што.
    Еве за првото убедена сум дека од толку прскање спрејчиња (физиолошки, септаназал, оперил, диво оригано) му е оштетена слузницата и последниве 2 год му течи крв од носот на периоди, 6 год е. И никој неможи да ме убеди дека нема врска со спрејчињата, никој. Од 2 до 4 год се помина тој, па сега 2 години сме рает со него, имунитет 10ка пу пу, единствено крв од носот што му течи.
    На малово во 20 месеци 5 пати дали се збират да сум му прснала спреј и тоа само физиолошки, а оперил, септаназал не планирам никогаш да му прскам, само 1 досега му имам тоа прснато, сечам кромид, ставам лепенки респиранто и му пушта, моја одлука е тоа, а имаше и потешки здр состојби како на пр пнеумонија, па болница, па пак болница по 2 недели од дехидрираност итн... Еве сега 2 месеци е болен нон стоп, в градинка 2 дена дома 10....

Последна измена: 7 април 2025
    На ija му/ѝ се допаѓа ова.
  8. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.298
    Допаѓања:
    1.448
    Дали е нормално толку да настинуват децата? Ќерка ми 5 години, пред две недели беше болна со 6 дена темп, испадна воспалено уво, еве ја сега пак крева темп.
    Претходните месеци секој месец беше со темп и со црвено грло и по препорака на специјалист пие изопринозин по шема. 10 дена пие а 20 пауза за појачување на имунитет.
    Дајте некој совет, стварно немам ум веќе. Нон стоп болни.

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.121
    Допаѓања:
    3.464
    Виранто мајка давај и давај подолго време нека испие две шишенца

На MikicaBt му/ѝ се допаѓа ова.
  10. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.298
    Допаѓања:
    1.448
    Не ми текна на тоа, ама па порано ко и го давав го нејќеше, многу благ и беше. Нешто слично има?

11. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.121
    Допаѓања:
    3.464
    За жал не, но ќе се навикне, најдобар е, јас прашував и може да се пие подолго е на природна база и сите вируси ќе ги поминува од нога, и јас давам сега веќе една недела, оти пак носето му се затнува и тече да не фати нешто полошо.

12. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    858
    Допаѓања:
    1.255
    Мојот пиеше респивакс таблети по шема. Лани ги испи во март. Тогаш и последен пат се разболе и крена температура. Постојано закачуваше некоја бактерија на грло. Температура одеше над 40, и постојано беше под терапија со антибиотици.
    Сега има секрет од носот ама нема температура и на нога е весел и јаде и пие.
    Прашај матичен дали да ги земеш ако често ти се разболува.
    Ние во јануари и февруари има ме два пати коксит. Со чиста крвна слика и без никакви симптоми. И брисевите беа чисти.
    Докторите рекоа дека имал некоја вирусна инфекција која ја поминал на нога, без симптоми.
    Редовно давам д витамин и ц витамин. А сега земав и Марсовци бидејќи беа на акција.
    Исто и малото до лани ми беше болно постојано, со високи температури и постојано завршуваме во болница. Кај него беа вирусни инфекции со дијареа и повраќање и на крај завршуваше со бронхитис.
    Еве сега и тој има секрет од носот ама и тој е весел, и јаде и пие и спие.
    Најверојатно се периоди кога треба да ги поминат повеќето од вирусите и бактериите и потоа стануваат поотпорни, па полесно ќе ги поминуваат.

13. Aledarkali

Aledarkali Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2023
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    297
    Малата има тт 38,5 поврати само еднаш, се жали на болка во стомачето, што да очекувам дали врви некој стомачен вирус, многу имам страв од стомчниве вируси секогаш заврсуваме на инфузија, моментално имам само пробиотик електролити немам и сега страв ми е не знам дали да ја носам на болница или да чекам до сабајле

14. NateMia

NateMia Активен член

Се зачлени на:
    13 март 2023
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    12
    Zdravo dali ima potreba za doplonitelni ispituvanja .malata 3ipol godini imase vo urinata krv i maticnata spored rezultati od urina i urino kultura sto bea cisti rece deka e od nastin..i da davam viranto samo..Sepak krv vo urina mi e cudno kaj tolku malo dete od nastin..mozno e?
    I veruvam na maticnata super doktorka e ..no dali ima nekoja majka so slicno iskustvo?

15. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.613
    Допаѓања:
    5.712
    Сигурна ли си дека било крв? Да не јадела цвекло?

16. NateMia

NateMia Активен член

Се зачлени на:
    13 март 2023
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    12
    Ne jadela
    Da 3 pati imase krv

17. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.613
    Допаѓања:
    5.712
    Немам искуство мила за жал, ја така се истрчав еднаш ама искочи дека е од цвекло.

18. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.643
    Допаѓања:
    33.252
    Едно глупо прашање

Дали за инхалација со бисолвон треба детето да биде јадено?
    Мм така прочитал во упатството и го фрлил..

И дали во аптекиве се продаваат кеси за еднократна употреба за повраќање?

19. happy.look

happy.look Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2014
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    6
    Бебето имаше температура 4 дена,вчера му препишаа амоксиклав пиеше 2 пати,од сабајле го има овој осип ,вчера не забележав ништо,а и не ми качи температура откако му ставив чепче во 15 ч. до сега нема,инаку е со воспалено грло,може ли да е од антибиотикот,на раце нозе нема ништо

Прикачени фајлови:

20. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.535
    Допаѓања:
    9.756
    Може да е и од антибиотикот, ама и од самиот вирус со тт. Консултирај матичен дали да смените ант.