Na orl mi kazaa deka deteto ima cepovi na krajnicite. Dadoa antobiotik. Malku potkasluvase samo od simptomi. Mi e cudno za antobiotik. Dali moze da e virusno? Ova e tret antobiotik vo tri meseci, se nerviram. A inaku ima I tret krajnik I e plus na terapija kortiko vo nos I rupafin sirup.
Здраво мајки ќерка ми има 5 години секогаш кога игра се жали на мешето дека ја боли, прегледана е на ехо и на хирург се си е во ред, кажуват дека ја боли кај слабинките ама тоа е така нон стоп,ќе играт со деца ќе ја заболи и барат одма дома да си одиме неможе ни со деца да си поиграт
Втор пат во месец и пол детево (две годишно) спушта на плуќа. Пак антибиотци сега. Дали е ова нормално? Мајки, некое чаре да ми кажете?
Да испитате дали е алергиски? Евентуално да прашаш за имуностимулатори од типот на Бронховаксом да зема. Ова во консултација со доктор. Исто проработе и на имунитетот. Едит: дали е нормално или не, не знам. Со оглед на тоа што ќерка во рок од 3 месеци лани имаше 7 антибиотици испиено ради пневмонија и бронхити, плус инхалации со Вентолин или јас веќе не знам што друго, можам да речам само дека не ми е чудно.
Нормално е два пати во месецот да се разболуваат на таа возраст. Ако е вирусно или алергиско не знам антибиотик колку ќе помогне. При вирус мојов добивал само инхалации со кортико и вентолин. Ако е бактериска инфекција мора антибиотик.
Детево ми кашла секоја минута, има ли некој вирус ваков? На гради чиста, има пнеумоние во нос и третираме, ама чисто сумњам дека толку многу кашлање е од неа… инхалации со декса, гентамицин, плус пулмикорт од денес и џабе, никако не се смирува.
Пнеумоние во нос и е заради паднат имунитет, кашлица таква не дава таа. Има вирус закачено некој. Гентамицин во инхалација, или измешано со спреј во нос? Се надевам не инхалираш. Декса и пулмокорт немој. Или едното или другото (пулмикорт подобро, декса не е наменет за инхалација, нема добро дејство со инхалирање) Пробај направи чај со кромид и јаболко. Бабин лек, ама чуда прави колку смирува кашлица.
Во инхалација, по препорака на матичната… Декса со пулмикорт на разлика 4 часа ја инхалирав, стварно не сум паметна веќе, а гледам никакво подобрување нема. Каков е тој чај, варам само кромид и јаболко или?
Не мешај два кортико препарати. И декса и пулмикорт се кортико. Ту мач е за тој мал организам, а плус нема спуштено надоле. Гентамицин во инхалација прв пат слушам. Оваа комбинација Благородна ти ја дава? Мноооогу чудно. Детето е покриено, кашлицата ако е сува ќе биде таква иритирачка, па после треба да премине во влажна. Ако тргне да спушта не можеш да спречиш. Комбинацијава на лекови е премногу. Инаку за чајов, јаболко цело сечеш на неколки дела, кромид цел на неколку дела, со лушпа со се, можеш и оревче со лушпа да го раскршиш да ставиш. Да врие 10ина мин, тргаш оставаш да стои да се подизлади и процедуваш. Мојава многу го сака и ептен и помага.
Sto davate za proliv na 17m bebe? Vcera na 2 pati kakasr tvrdo ama okolu rastecdno upieno kako proliv kako kafena tecnost i mn loso mirisa duri i koga ke prdne. Neznam dali moze od jagodi so jadese vo sabotata? Ama bea domasni ne prskani
Јас колку што знам пролив се смета неколку течни столици во час. Можеш за ова само полесна храна неколку дена, форсирај течности и ако не даваш пробиотик, почни и тоа.
Од средата почнавме инхалации со Вентолин (0.25 со 2 мл физиолошки )и давам сируп Солволан 2 мл насабајле и навечер . Денеска сабајле (пред инхалација ) два пати се згричи целиот и се тресеше тоа траеше 2-3 секунди . Сега попладнево пак исто . Се слушнав со матичната го прекина Вентолинот иако вика дека не би дал таква реакција . И кажа ако се повтори да го носам на детска клиника дека викенд. Дали можеби има некој искуство, совет ? Баш се иплашивме
Да не е јака дозата на Вентолин? Или пак на мојава слаба доза и давале. Нашава матична, општ лекар дава доза од 0.1мл на 10кг. Некако си мислев дека нашава доза е слаба ама сепак не знам. Додуша од лани не сме правеле инхалации со Вентолин. Ама и кога правевме, не забележував некои несакани ефекти.
Ако е пред инхалација да не е од страв, возбуда? Вентолинот прави тахикардија обично. Или ако нешто качува температура…
Не би требало да е тоа , зошто попладнево ништо не се случуваше за да изреагира така .. Ќе следам па ќе видиме . Ама некако страшно изгледа и триста филмови во главата
majki imame detektirano streptokoka piogenes vo grlo...malata e 2 godini i odi vo gradinka...ni dadoa ospen 3pati po 3ml...pomagajte