Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.729
    Допаѓања:
    9.426
    Малово мислевме дека беше болно пред 1 недела со тт 38.5 без апетит и повраќаше 3 4 пати како секрет е арно ама ние после него настинавме (мислејќи од него) со сосема др симптоми (грло па нос чешма течење и сега кашлица)
    Кс укажуваше на вирусче пројде тоа за 3 дена.

Од вчера има лигави тегави 3км проѕирни мрсули не може да дише на нос влечеме цели денови
    Друго нема ништо
    Може да е од нас разболен
    Може од заби? Вади четири од еднаш и плус 4ките отечени не знам што е паметно прв пат вакво да е 2 дена без ништо друго.
    Весел игра јаде пие
    Ама се прави ли нешто за вакви мрсули?

2. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.116
    Допаѓања:
    29.639
    Нишо не можеш на проѕирни мрсули.
    Може да е од забите. Ќере ги вадеше 4ките така

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.161
    Допаѓања:
    124.556
    Сега ја носев и до Систина даде само рупафин

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  4. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.246
    Допаѓања:
    27.877
    И да е коксаки, нема што да дадеш. А преполно е Скопје со коксаки

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.161
    Допаѓања:
    124.556
    Нема во уста , а и се појавија и на нозете неколку и околу вратот.
    Треба да одиме на одмор , затоа ја носев и на кожен ми е страв искрено. но секаде истиот одговор , вит Ц течности и ќе помине

6. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.860
    Допаѓања:
    1.516
    Kerka mi e 13 meseci i otkako pocna vo gradinka konstantno kashla i nosot i e zatnat. Od terapija ednas i davav antibiotik posto imase zakaceno los virus, inhalacii so ipraton, cistenje nose so aquamaris, inhalacii so fizioloski ama nisto ne pomaga se e kratkotrajno otkako ke se vrati vo gradinka. I sega poveke pati na den se zakasluva i ednas na den povrakja. Isto sekoja nokj se budi vo isto vreme i se zakasluva. Bevme i sistina i doktorkata ja nashlusa i rece ne e za terapija a za povrakjanjeto kaza deka ke go nadmine ama nemozam taka da ja ostavam plus i ne kacuva na kilaza posto povrakja sekoj den po ednas ili ednas na dva dena zavisi pretezno od sitni parcinja ama nejke celo vreme blendirana hrana. Ima li nekoj sirup, inhlacija so nesto sto bi pomognalo? sovet nekoj? sekako nema na svoja raka da davam samo sakam da slusnam mislenja

7. zvecarka

zvecarka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2014
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    739
    Исклучи јајце, и на ќерка ми и покажа минимално, како презаситеност на организмот, и откако го исклучивме целосно од исхрана се опорави. Пробај некое време па ќе видиш дали ќе има подобрување.

На Sun&Moon му/ѝ се допаѓа ова.
  8. LeL15

LeL15 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2022
    Пораки:
    603
    Допаѓања:
    364
    Да даваш имуно суруп и б комплекс за да и се зголеми апетитот, друго за жал не знам. Моево е 15 месеци и оди исто веќе 3 месеци, нос растечен ни е стандард, сега еве го и кашла плус има хемофилус инфлуенца на брис од нос, се лечи локално. Фативме и стрептокока, и вирус со температура 4 дена, и коксаки.. Сите викаат дека мора да пројде да се ојача имунитет така што стварно не знам.

9. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.860
    Допаѓања:
    1.516
    ja imavme i nie taa in influenca stavavme hloranfenikol lokalno pa posle nekoja nedela mirobakt stavavme....
    za imunitet do sega davav multi vitamini a sega kupiv defendil sirup
    i vas ve fatile mnogu raboti...dushi mali macno im i niv

На LeL15 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.367
    Допаѓања:
    6.990
    Кај моево направи повеќе компликации бактеријата и мораше со антибиотик (орално)да се делува за да се исчисти.

11. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.076
    Допаѓања:
    25.781
    Ќерка (5г) од саботата е со 38 до 38,5 тт. 5 дена веќе дење спие што за неа не е нормално. Саботата правена Кс уредна викаат вирус. Почнува недела да кашла и секрет, вчера носена на матичен плус има коњуктивитис на очињата. Грло,уши доктор вика во ред, вирус е. Денес клапна пак, од поручекта кашла ептен јако како сува кашлица.
    Малата ми имаше ларингит лани ама гласот го изгуби, кашлање немаше. Сега не знам дали ваквото кашлање може да е ларингит..
    вирус колку трае? Тт секој ден веќе 5 дена. Ме праат луда што било 38тт, а детево дено/ноќно спие. Ова е прв пат за 5г она да има подолго од ден тт, скоз ми е за неа непознато. Уште една крвна слика не сакаа да напраат.

12. Stela Maris

Stela Maris Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2023
    Пораки:
    1.599
    Допаѓања:
    2.092
    Брисеви да си бараш да ти дадат упат во Биотек прават, барем мојава докторка или микробиологија на крај крева, од нос и грло брис и крвна слика повторно со црп
    Моиве и бебето и големката 6 год, исто крвна слика ко вирус, ама брисеви бактерија и сега се со антибиотик

13. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.076
    Допаѓања:
    25.781
    Ама не живеам ја Мк и тука брис никогаш не даваат да се прави.. дури ни ренген за пвневмонија. Моиве деца со пластелин мрсули и не им даваат брис. Никогаш не ни знам дали имале бактерија ама сега ќерка еве ја денес пак си спие цел ден и грофта. Само капки за нос добивме терапија

14. Stela Maris

Се зачлени на:
    4 мај 2023
    Пораки:
    1.599
    Допаѓања:
    2.092
    Privatno valjda postoi, toa ti e kje gi nosiš

15. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.076
    Допаѓања:
    25.781
    Па не баш, само со упат може да се испита се, а тоа не се добива. Опција на приватно тука нема. Како и да е, се надевам дека ќе е подобра и е само вирус во прашање.
    Сега тука ми викаат над 38,5-39 е бактерија, она нема повеќе од тоа. Кашлицава ме буни :sweat:

16. Stela Maris

Се зачлени на:
    4 мај 2023
    Пораки:
    1.599
    Допаѓања:
    2.092
    A nema vrska, moive bea so 37 pa bakterija ispadna. Epa ništo, dosagaj so pregledi

17. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.215
    Допаѓања:
    17.881
    Не може преку температурата да процениш дали е вирус или бактерија. Моиве со некои вируси и до 39.7 качувале и се средило без антибиотик.

18. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.367
    Допаѓања:
    6.990
    Кај моево хемофилус инфлуенца испадна во нос, кога имаше конјуктивитис. Фактички тоа како симптоми на бактеријата во нос. Плус други компликации попатно. Температура немаше воопшто или ептен нешто ниско до 37,5, како што се сеќавам.

19. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.076
    Допаѓања:
    25.781
    Па да, вирус и не се лечи со антибиотик. А колку време ги држел вирусот? Кај нас денес е 6ти ден.
    @Miss_S коњуктивитис имаат едно 5-6 пати имано до сега ама без други симптоми. Искрено ние петокот се вративме од на одмор, таму маалата качи до 40 тт и примаше инфузија, кога се вративме дома ја однесовме тука на доктор пошо пак беше со тт и излезе дека има воспалено уше и КС покажа инфекција. Додека чекав со малава мм ми се јави дека големата има тт и од што и се спие не можи да оди. Тогаш одма и неа ја прегледаја и рекоа вирус е кај неа. Пошо тука празници вторникот бевме на матичен и тој вика вирус нема шо крвна слика да се праи пак, детево кашла растура посебно на вечер ах ок еве ви спреј за нос и капки за коњуктивитисот. Толку. Дете си продолжи со тт измеѓу и иде сила и игра, па ќе се умори и заспива. Јадена за овие 6 дена е само пола домашна вафла без ништо и пола сукано со сирење.
    Стварно немам искуство со толку денови тт и само си нагаѓам што и е

20. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.315
    Допаѓања:
    1.452
    Дали мачкате на лице од тие кремите против комарци? По телото ја мачкам у не е касната ама затоа на лице лом е...и сега кај окото е касната и е потечена. Дали да ставам и синопен за да се намали отокот?