Итно! Прашања за здравјето на децата

Discussion in 'Дете' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Па од каде закачува болести ако не оди во градинка?
    По игротеки да не одите или по дома со гости да не сте често со деца?
    Мојот е 4г оди редовно во градинка ама не се разболува толку затоа ми е чудно.
    Преку крв можеш да бараш за исптиување на игг тие како беа за имунитет, не праќаа пред 2год и нас. Ама се беше ок
    Не е ова за испитување ова треба да видиш кај се движите по мене, ова е лечено недолечено...

Mumoftwo30 likes this.
  2. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

После 35часа од кревање температура дали би покажало точно крвна слика?
    Утре ќе биде од прилика толку а после веќе викенд матичната нема да работи. До понеделник не ми се чека.

3. 1209

1209 Форумски идол

Луѓе детево и пред некое време може 3м повремено се жалеше на болка во ногата од горната страна на стапалото.
    Па преќина, бевме кај матична, рече дека веројатно многу скокање, беснеење итн, кс слика во ред ж, ортопед рече се во ред.

Сега послениов месец пак исто.
    Не се жали денски, туку некогаш ноќно време и онака хистерично плаче и вели ме боли ногата и ја држи стегната, ќе го измасирам малце ќе ја размрдам и ќе му помине ама плаче ептен болно и хистерично.
    Денски некогаш при клечење и ако седи со расчекорени нозе кај нас во скут, знае исто да се пожали. Обично после многу активен ден.

Веќе сериозно ми е на мисла, дали е од растење, дали е од преветување на некоја жила во некоја позиција, дали има некој проблем, повреда и сл…ама видливо нема ништо, активно ја користи, рипа, скока, прави се со неа без проблем. Имате ли некоја идеја што може да?

4. Stela Maris

Stela Maris Истакнат член

Bebćevo, 10 m e, ima nekolku dena 37 tt povremeno, pagja pa se kačuva, ima bakterija streptococa pneumoniae vo nos, pie Amoksiklav od sredata.
    Temperatura pak isto, a od deneska nekolku pati i poteče krv od noseto od čista mira, znsči ne brcala, ne padnala, udrila. Pišav na dr, vika prskaj operil p. Imao nekoe slično od vašite? Zošto krvari?

5. Mala30

Mala30 Истакнат член

Мајки, како се пресметува колку треба да пиеме Алмацин сируп. детето е 5 години и има 19кг.

6. lovely91

lovely91 Популарен член

Педијатар треба да ви каже.

7. Mala30

Mala30 Истакнат член

Ни кажа педијатар, 3 пати по 5 мл.
    Ама пиевме пред некое време се мислам дека различна доза беше тогаш. Па сакав чисто да се осигурам :)

8. НеСумТакваЈас

НеСумТакваЈас Активен член

Мајки бебево има 14 месеци и ко алмацин почнавме 2мл во 7 часот вечерва, но ништо не сакаше да јаде и не и дадовме пробиотик, заборавивме и после 3 часа во спиење се закашла многу и исповрати. Дали му се десило на некој? Не знам дали да давам пак. Матичниот педијатар не работи за викенд. Ќе пробам утре ќе и пишам.

9. 1209

1209 Форумски идол

Не. Само ако повратат во следните 10-15мин се дава пак. 3 часа веќе е апсорбиран лекот.

10. Barbie 12

Barbie 12 Активен член

Здраво мајки ми треба ваша помош и мислење. Со бебе 14 месеци сме втор ден на одмор . Си игра во песок , се бања во море му се вцрвенија малку очињата па го истуширавме и му се смирија. Искочивме да прошетаме и имаше многу комарци кај што шетавме. И се прибравме во кола за накај апартман. Додека возевме бебе почна да го чеша многу десното око без престан.стигнавме пробав да го успијам он упте го чешаше .почна да му отекува и да неможе да го отвори . Го измивме со вода и се испаничивме тргнавме да бараме болница но он заспа. И се предомисливме. Застанавме во аптека она го виде и ни кажа дека му е убод но јас не гледам убод и му даде маст за убоди да му ставам на очите(нелогично) . Секако не му ставив му дадов летизен и тобрекс капки .он спие сега но има сеуште оток и одвреме навреме му тече по некоја солза. Не знам дали е алергија , дали му влегло нешто во окото , па да не и убод...
    Дали да се враќаме дома , дали да го носам во болница..
    Не знам што да правам и дали има потреба за паника... хелп:(

11. НеСумТакваЈас

НеСумТакваЈас Активен член

Зборот ми е дали да продолжам да го давам лекот?

12. bebe2023

bebe2023 Истакнат член

Ако се намалува отокот и нема потреба од паника
    Како е сега

13. 1209

1209 Форумски идол

Мислиш дека од него поврати?
    Мислам дека не е од тоа, можеш да даваш.

14. Barbie 12

Barbie 12 Активен член

Станавме има оток уште и со зелено му беше залепено и го чеша.

15. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Коњуктивит може да е, или некоја друга инфекција, однесете го да го прегледаат.

16. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

На респираторен панел со 26 вируси, искочи дека има стрептокока и рино вирус, бидејќи имаше почеток на бронхит, тешко дишење и ниска сатурација, плус темп. мораше да се даде антибиотик Трицеф, највеќе заради стрептококата, дали некое детенце било со оваа бактерија, и вакви и сл симптоми?
    Кога ќе биде сосема оздеавен ќе го носиме на пулмалерголог, со испитување на имуноглубини.
    Некој совет плус?

17. Калатеа

Калатеа Популарен член

Ги има ли Бронховаксом некаде во Мк?

18. Miss_S

Miss_S Популарен член

Јас не ги најдов директно. Во неколку аптеки ми рекоа дека може да ми ги донесат ама за скоро двојно поголема цена отколку во Бугарија.

19. Skyler

Skyler Истакнат член

Да, моите цело време фаќаат стрептокока од градинка. Не е страшна ако се лечи, а и зависи дали е во нос или грло. Рино исто не е страшен ама кај вас изгледа комбинацијата од двете зезнала работа. Ќе се среди за 2-3 дена со трицеф. Вакцинирано е детето против стрептокока?

20. bebe2023

bebe2023 Истакнат член

Како сте