Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.126
    Допаѓања:
    1.627
    Не знам каде да прашам, па ајде тука.
    Како сте задоволни од Татјана Балевска од Биотек? (Педијатар, пулмоалерголог)

2. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.126
    Допаѓања:
    1.627
    Има алергии или не?

3. Јова

Јова Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2021
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    107
    Има периодов некој вирус со растечен и затнат нос ? Две недели,детево ми е затнато со засипнат глас. Пет дена му правев инхалација со синомарин и дексазон,не се подобри скоро ич сега почна и да поткашлува. Прегледан е нема ништо

4. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.025
    Допаѓања:
    4.846
    Ми треба ум. Во петок вечер одиме на одмор.

Стандард скоро 2 месеци без прекин си одеше во градинка, освен растечен нос и повремена кашлица од горе, немаше други проблеми. Во неделата пред 3 дена качи 39 дадовме сируп и спушти, после 6-7 саати качи до кај 38,4 не и давав ништо си ја спушти сама. Понеделникот и вторникот немаше тт. Денес пак 37,7 не и дадов сируп, спушти до кај 37,4 сега може не ни има. Грло, уши, гради се добри, малку секрет што се слева ама го искашлува. Направена кс, црп, асо, урина, брис од грло, уредно е се. На брис од нос има стрептокока пнеумоние. И насоките се да следиме, ако качува денес уште, утре контрола пак.

Иначе пред 2 недели беше во контакт цел викенд со дете што после на пнеумослајд излезе позитивен наод. И кажав на докторката, рече дека немала клиничка слика за да има и она наод. Ама ми е мисла и сега не знам дали да правам пнеумослајд. |(

Мора пред одмор ова нели?!:@

5. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.145
    Допаѓања:
    40.509
    Јас би побарала локална терапија. Последен пат кога ја имаше во нос (само секрет од симптоми) третиравме локално со флоксимед.

На Mucika му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.025
    Допаѓања:
    4.846
    Ми пиша или хлорамфеникол или капки некои ама ме буни температурава од кај и е. Дали бактеријата дали вирус. И еве ја уште со некоја глупава 37,2-3 цел ден.
    Иначе направив пнеумослајд, кој ќе го мисли…

7. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.534
    Допаѓања:
    7.312
    Коксаки може да помине само со кашлање и осип на стапалца или да не си правам филм?

Во групата на ќерка од градинка нема што нема. Еве ја таа со кашлање и црвени точки долу на стапалата и толку. 2 дена веќе си ги има точките.

Матичната вика може и од топло и од иритација од обувки. На балкон, низ дома како Крокс носи, гумени.

8. LeL15

LeL15 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2022
    Пораки:
    631
    Допаѓања:
    388
    Моево имаше пред месец дена, ама осип имаше во и околу уста, на стапала и на раце. Со температура исто. Може да не е коксаки и да и е од топлово, нафрлан е сега мојот и по стомак и врат од вруќаници исто.

9. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    1.293
    Ќе и помине од морската вода. И моето лани имаше пнеумоние во нос, со секрет и затнат, па таму за еден ден се исчисти. Нека ти дадат и антибиотик носи си за секој случај.

На Mihaela123456 и Mucika им се допаѓа ова.
  10. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.534
    Допаѓања:
    7.312

Нема температура, на дланки нема ништо. Околу уста исто нема.

11. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.025
    Допаѓања:
    4.846
    Ми стигнаа резултати од пнеумослајд. RSV реактивен(позитивен) - ИгГ. Микоплазма Пнеумоние реактивен(позитивен) - ИгМ.
    РСВ имаше во јануари, можно е од тогаш да стои уште? За микоплазмата, ако е со вакви лесни симптоми да барам задолжителна терапија или да ја земам во случај да се влоши да ја давам?
    upload_2025-6-19_10-17-52.png

12. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.682
    Допаѓања:
    5.923
    Игг е минатата инфекција, значи има антитела од јануари. Игм е активна инфекција во моментот. За терапија не би знаела да ти кажам. Тоа педијатар би требало

На H.VAGA и Mihaela123456 им се допаѓа ова.
  13. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.025
    Допаѓања:
    4.846
    На тоа мислев дали може да и стои како минат инфект уште од јануари. Иначе и да нема симптоми заради можни компликации добивме сумамед.

14. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.682
    Допаѓања:
    5.923
    Со лесно да поминува!

На Mucika му/ѝ се допаѓа ова.
  15. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.308
    Допаѓања:
    12.956
    Со микоплазма нема играчки, од денес за утре може детето да влоши. Дава атипична пневмонија што не се фаќа на слушалка и само на ртг се гледа. А крвната слика супер може да е. Лекоклар 10 дена е лек на избор.

На KuklickaSk, Mihaela123456 и Mucika им се допаѓа ова.
  16. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.025
    Допаѓања:
    4.846
    Не знам стварно. Среќа моја што го направив на време веројатно. Да не одевме на одмор немаше да правам сигурно. Може и во градинка ќе си одеше. Иначе сумамед и дадоа, пошто нема да сме тука, па дали ќе го сака лекокалрот, да не го повраќа... И сумамед е ок.

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  17. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.308
    Допаѓања:
    12.956
    Сумамед е втор на избор, тој повеќе делува на хламидија. Кларитромицин (лекоклар) е прв лек на избор.
    Ти си знаеш, не е дека детето ти е скроз асимптоматско. Ти пишав погоре микоплазмата дава атипични пневмонии, партал прави. Буквално се крие во алвеолите и затоа на ртг се гледа најдобро.
    Јас ич не сум за антибиотици, ама со овие две атипични бактерии нема чекај ќе видиме, па ќе почнам ако влоши.
    Почни си одма. Ако идете на море од влажноста има многу голема веројатност да е полошо наместо подобро.
    Направете ртг ако треба.

18. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.025
    Допаѓања:
    4.846
    Има пиено за истава пред година ипол исто сумамед. Ама не сфаќам она имала мн полоши клинички слики со кашлици кај што било исто се ок па не сум трчала за пнеумослајд и поминувало само од себе. Кај ќе правам ртг сега утре тргаме на пат. Почнат е сумамедот. Башка со пневмонија не очекувам да е весела и игрива ваљда тоа ќе ми биде прв знак.

И пак тоа се прашувам дали ова треба да се прави почесто од што треба пошто баш е такво скриено.

На thinkerbell му/ѝ се допаѓа ова.
  19. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.951
    Допаѓања:
    36.958
    Имај на ум дека сумамедот може да е резистентен на бактеријава, бидејќи сме подрачје каде што сумамед се пие за добро утро :(
    За жал, имав искуство со истата бактерија, испив две дози сумамед, не поминуваше, па потоа ми сменија доксицилин.

20. Soncogledka

Soncogledka Активен член

Се зачлени на:
    25 април 2024
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    17
    Здраво. Препорака за добар детски хирург конкретно за новороденче ( треба да се прави операција на тенко црево поради стеснување ). Благодарам