1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.428
    Допаѓања:
    5.389
    @Annath ne morkov samo vo mandza ne vo golemi kolicini tikva pa ic. Bevme pravevme krvna slika doktorkata sto go vide rece ne mu se zolti ocite. Dete veselo samo na tie delovi zolto pravevme k.s crp i bilirubini. Me faka strav

2. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.037
    Допаѓања:
    225.162
    дефинитивно е од морков и тиква ко што вели Ане. Жолтица во очи прво се појавува а чим е на прстиња е бета каротен

3. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.428
    Допаѓања:
    5.389
    @LiliBoz 5 god e doma sme zaradi epidemijava normalno jademe kako sekogas....

4. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.840
    Допаѓања:
    30.665
    @Annath и @duffi

Јас како паталец зборувам за инхалациите. И јас како дeте и сега малиот ете на мене е сме склони кој затнување нос, ларингити слично.

Јас дури како дете поголемо кога развив синусит две зими поминав со инхалации и тоа во болница. Се одеше на времето во амбулантскиот дел на ОРЛ одделите во болница на инхалации. Тогаш имаше една/две машини огромни за инхалации и прво одеа деца, па возрасни, сестрата дезинфицираше маски помеѓу пациенти. Тоа тогаш мораше така да биде зашто немаше вакви инхалатори за домашна употреба, а мене ми забранија топли ихалации заради крвни садови и слузокожа во нос.
    Еве и сега малиот го инхалирам за затнат нос зашто тоа најмногу му помага. ОРЛ стручњак дава инхалации за горен дел, не за плуќа и тоа си постоело одамна. Не се само за плуќа ми беше моабетот.
    Нова терапија за потврден вирусен ларингит исто да се даде инхалација има локализирано дејство.
    Така што секој нека си следи препораки од лекар и тоа е тоа.

На M&M, Annath и duffi им се допаѓа ова.
  5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    18.897
    Допаѓања:
    100.699
    Моето кога подолго седи дома е така, кога не го вадам надвор. Ако во очињата нема жолтило не е страшно.

6. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.428
    Допаѓања:
    5.389
    zemajki gi site faktori i ete moram da kazam k.s. osuper crp 0.1 bilobinite niski toa znaci deka po se ke izleze od sedenjeto doma. Ama ajde ke trkneme so rez do maticen cisto da ja zavrshime golgotata. Fala na site

На TeddyGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  7. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.412
    Допаѓања:
    144.681
    41 измерив кај малава 2 ден откако се разболе, со живин термометар, да беше дигитален искрено ќе мислев дека е до термометарот. Не знам како не кренав паника, и дадов сируп ја истуширав со топла вода и симнуваше полека полека, прво 39.5 па после саат и пол, два докај 38.4. Па и колку добро поднесе сирота да се чудиш :worried: , многу висока т крева мојава, веќе сум отрпната озгледа, ама 41 немам видено бре досега :whew:
    За инхалации, по препорака од доктор нормално за инхалации со пулмикорт, вентолин и сл, но о обичен физиолошки може нешто да наштети? Јас кога беше мала ја инхалирав со физиолошко некогаш кога беше затната бидејќи не можев на друг начин никако да и ослободам носе.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    18.897
    Допаѓања:
    100.699
    Јас избегавам да носам на лекар во ова невреме нели, ама со оваа тт кај матичен би однела. Однеси една крвна слика да се направи и со резултат кај матичен.

9. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.412
    Допаѓања:
    144.681
    Ова беше откако се вративме баш дента од лекар и со направена кр.слика и почната терапија, веќе е во фаза на оздравување, т.е. веќе е топ. Ова пред 1 недела скоро се случи, само го спомнав како пример и одговор на постот на ска. Може офтопик бидејќи е темава за итни прашања ама само се надоврзав на муабетот

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Marija$$$$

Marija$$$$ Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2018
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    3
    После колку време делува антибиотикот?

11. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.299
    Веќе после 4тата доза треба да има подобрување. Терапијата секако мора да се земе до крај.

12. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.347
    Допаѓања:
    32.754
    Мајки, во 17 дадов блок макс, сега по 4 ч парацетамол, ама дете не издржува ни 4 часа без тт. Во колку можам да дадам блок макс пак?

13. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    10.664
    Допаѓања:
    130.062
    На 4 саати, наизменично, а цело време разладувај.

На mal.ecka и LaDyDoLl им се допаѓа ова.
  14. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Малава пред 2 часа ми се пожали на болка на уво, а кога ја притиснав не реагираше воопшто. Нели треба да боли кога ќе се притисне на увото?
    Дајте совет што да правам ако ја фатат страшни болки. Клиника не доаѓа предвид заради епидемијава. Систина? Таму нема ли епидемија?

15. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    10.664
    Допаѓања:
    130.062
    Kolku e mala?
    Јас мојата ја однесов само дека се жалеше, не стискав.
    Матичен педијатар даде само далерон и рече утре на специјалист. Така што секако до утре ќе чекаш.
    АКо е мн мало, не знам

16. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    4 години има. Но кај да ја носам, ми е страв по болници :worried:

17. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    10.664
    Допаѓања:
    130.062
    Матичен, а матичниот со упат на приватен оториноларинголог. Не бери гајле, само не влегувај у чекални.

18. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    И дадов далерон пред 15 мин, сега заспа. Ќе видиме како ќе биде до утре, ако не секако ќе морам да одам на ОРЛ. Ти благодарам..

19. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.006
    Допаѓања:
    178.109
    @chocolade ако ептен мора да одите на дежурен, ставете маска. И еден од вас нека чека ред, а со детето надвор. Дај Боже да помине до после.

20. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    10.664
    Допаѓања:
    130.062
    Зошто не на приватен? 150 денари е со упат. Нема промет на луѓе толку таму како на клиника