Му правеа некои испитувања на трансфузиологија, така ни објаснија на крај дека смееме само парацетамол.
Издржи уште 1-2 дена додека почне да делува антибиотикот. Земи парацетамол на алкалоид, многу подобар е од ефералган. И осигурај се дека даваш точна доза. Штом е бактериска инфекција нормално е да качува температура уште некој ден, ќе намали.
Значи овој одмор стварно не можеше да биди полош....сега малата ќерка ( 3 години) скокаше на креветот и падна на плочките на главата. Нормално се изнаплачи оти ја болеше. Време и беше и за спиење и почна да бара да спие. Ја прашав едноставни прашања, како се викаме, колку години има...па ја однесов до вц и се нормално правеше. Ама мене срцето ми е в петици да не пропуштам нешто. Откако заспа ја подразбудив ептен малку и ја прашав како се вика и ми кажа и ја остајв да спие. Торони сме и се јавив и кај докторот тука па ако е нешто алармантно да го барам, а ако не од сабајле да ја однесам. Некој совет друг да не имате? Фала
Majki , nie se vrakame od grcka i bebe na 3 pati povrati vo kola kako voda i kiselo nesto go napiv 20 kapki naisolvit junior i sea zaspa neznam dali treba nesto drugo ili od vozenjeto mu e ,vcera vesel bese sabajlevo top , posle 20 min vo kola pocnada povraka , dali da go ranam koga ke stane, dali da davam voda?
Колкаво е бебе? Дај му малку вода, голтка по голтка да видиш дали ќе поврати пак. Јас не би дала храна.
Не давај тогаш, ако имаш електролити давај, ама само по една голтка. Досега не се смири стомачето ќе повраќа, затоа ќе даваш бавно и по малку. Додека не престане повраќањето не давај храна.
Од кога ќе поврате не се дава ништо бар 2часа , кај мали деца може да се почне и по еден час со голтка вода повремено , но најдобро е да се чека 2часа , затоа што потребно е време да се смире организмот , било што да се даде за пола саат или побрзо најчесто ќе се поврате. Исто и за електролити.
Dali ima nekoj virus (ne stomacen) periodov so malku sekret od nos i temp 39+ poveke od 3 dena? Dali varicela dava tolku visoka temp? Na bris od prethodno i po krvna slika ima i bakterija (h.influenzae ama cela nedela bese bez temp a ja imase baterijata) i virus sto verojatno otposle go zakacila no po 3ta doza od pancef ne se spusta uste temp
Мала помош, се немам соочено со ова фала богу, 2ипол накај 3 год. сме. Кашлаше но со мукоплант му се подсмири доста. Ни дадоа Лекоклар, освен привремена кашлиц, чат/пат зрел мрсул друго нема. Не ми спомна Др. но се мислам кр. слика да направам, рече добар си е може да шиба, но некако се осекам немајка што оде во градинка а таму фучат клими...
Па според мене лечењето погрешно сте го почнале. Мукоплант нели не се дава на мали деца? Ти рекол ништо не му е, а антибиотик му препишал. Ако трае кашлицата долго направи крвна слика, ако нема ништо на грло може од носот му се слева. Прскај спрејче 3 пати на ден, ако стварно е ништо со спреј ќе помине секретот и ќе прекине кашлицата.
Од дежурен доктор ни кажа Мукоплант може за деца од 2год. да на грло е добро, го осекаме и ние дека од мрсулите му е. Ставам и Септоназал малку тешко дава али колку толку чистиме. Па валда мислел на тоа дека малку има надоле спуштемо хрчи, дека грло нос ок е, тт нема.
иста е дозата и за болка и за температура? Сакам да прашам за блок максот од отварање колку време има рок?