Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.866
    Допаѓања:
    9.806
    Колку време ги користевте? Кај моево изгледа вистина беше инфекција мислам 5 дена стававме 6тиот цел ден на работа заборавив да кажан да стават пак таман се повлече еве од вчера е пак црвено..изгледа треба и некој ден плус да се става да се повлече скроз

2. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    1.611
    7-10дена се става и кај нас така се врати пошто неколку дена само ставав

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.526
    Допаѓања:
    2.645
    За два дена во море, немаше ни секрет ни кашлица што ја имаше од шлајм

На dromka и Калатеа им се допаѓа ова.
  4. Ане.

Ане. Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2021
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    1.568
    Здраво, од што би можел да биде овој осип? 20250823_115044.jpg

5. LeL15

LeL15 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2022
    Пораки:
    734
    Допаѓања:
    479
    Некоја мајка тука да има искуство со стафилококна инфекција на кожа кај дете? Ни се појави на ноџето на одмор прво како плик од комарец, следниот ден плик со течност и пукна, пратив на педијатар слика рече тоа е. Ставав мупироцин, се изгуби тоа ама сега секој убод му се прави таков, ноџињата цели испокасани од комарци ко да се, и еден исто огромен убод на рачето на зглобот топче му е потечено цело :(

6. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.173
    Допаѓања:
    109.534
    Едно прашање, малку сум загрижена. Барем овие два дена забележувам ќерка ми (во септември ќе полни 6 години) ќе почне да јаде и по вториот залак плука и ќе рече страв ми е ќе се задавам. Прво ми беше неприметно, ама еве денес буквално од се каснува по 2 залака. Реков ајде ќе и направам бисквити со млеко , изеде малку го остави. И купив од продсвница од тие кашите овошни на Вива тоа го испи. И пред секое јадење ми вика, а ако се задавам? Не знам што и стана искрено.
    Ме тера да и мелам јадења како на девер ми детето што јаде, ( ама тоа има 14 месеци)
    Секако не направив нешто вакво таман работа ама оваа ситуација ме загрижува. Дали е период некој не знам дали има врска ама пред 3 дена и падна првиот заб, но се немаше засекирано , изненадено и сл.
    Дали на некој од вас се има случено нешто вакво со децавa?

7. angel4444

angel4444 Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    1.137
    Допаѓања:
    1.535
    Да поразговараш со неа, зошто така мисли..да не мисли дека не може да џвака без тој заб, сега се во возраст кај што се и сешто им текнува :) или пак ја осеќа со јазик дупката па и е чудно да не и се протне нешто.. најубаво прашај ја :) на тетка ми малата кога ја чувавме долго време тој период, што се не слушнавме како си ги поврзува работите па и она имаше некои чудни однесувања :D

На dromka, Трагедијаупмм и koritsaki им се допаѓа ова.
  8. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.173
    Допаѓања:
    109.534

Што да кажам, прво ми кажуваше ти кажи ми колку да џвакам и кога да голтнам, постојано ова. И сега стаса до ова погоре. Забот не ми го спомнува вака..

На angel4444 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.968
    Допаѓања:
    8.236
    Да не случајно го видела бебето кај што јаде или имало гаг рефлекс па да си поврзала дека може да се задави?
    Или слушнала некој муабет околу тоа, небитно дали од стрина, баба или кој и да е.

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  10. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.173
    Допаѓања:
    109.534

Ние сме во Мк веќе месец , толку и го нема видено бебево. Ќе почне да јаде , ќе се замисли и ќе го мотка во уста може 3 минути истиот залак. Еве сега сирењакот за доручек и го делкав на мали парчиња. И не го изеде пак ни пола ама ајде колку толку јадеше. Две резанки праска изеде ситно сечкани...
    Пред едно десетина дена јадеше палачинка и и залета едно парче малку се подзадави, ама јадеше нормално потоа. Мајка ми знае да ја тера да јаде повеќе и и врши притисок некогаш, не знам дали и од ова може вака да прави...

11. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.089
    Допаѓања:
    4.972
    Немам искуство и малечка е мојата ама јас лично прво би исклучила да не има некој проблем со грлото нешто да не ја стега да ја боли и сл. Течности кога конзумира не и е страв од давење? Ако и е психички би и објаснила. Човечкиот организам е така направен храната да си оди во мешето. Да не се брза со јадење, да си јаде колку си сака. Да си јаде на маса седната, дека не смее да скока да трча и да јаде. Да не и збореле тоа некој од постарите, не прави така и така ќе се задавиш, да не си направила страв некој. И кажи и и да ти залетне мама тато се тука ќе ти помогнат нема да се задавиш. Прашај ја од што се плаши што мисли дека ќе се случи ако се задави, знае што се случува? И од одговорот после ќе и објасниш како се се решава. Често стравовите така ги решавам со мојата, да стигнам до крај да видам од што уствари се плаши вистински за да го решам проблемот и да и објаснам. И да ти рече ми е страв да не ми застане, прашај ја а што ќе се случи ако ти застане, на крај ќе речеш и да застане ќе го извадиме. И кажи им веќе да не и вршат притисок со храна во ниеден случај никогаш не е добро тоа.

На dromka и koritsaki им се допаѓа ова.
  12. Shaya

Shaya Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2013
    Пораки:
    321
    Допаѓања:
    410
    после кој циклус на Бронхо ваксом ги пуштате децата во градинка? Поради опструкции и два бронхита во два месеци, паузираме градинка веќе месец ипол. 6 дена пиеме сега Бронхо ваксом, па дали да го пуштам малово по првиот циклус или да почекам да заврши и паузата од 20 дена, па да го пуштам во вториот циклус? Ова ќе ни биде втора година во градинка; првата зима речиси нонстоп бевме болни, сега наполнивме 2 години

13. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.968
    Допаѓања:
    8.236
    Јас не паузирав дете заради Бронховаксом и не планирам да прави пауза, а во план ми е барем 3-4 години да ги пие во есен.

Се погоди и да настинува додека ги пие, паралелно и антибиотик да добие. Мислам нема некое влијание тоа.
    Во нашиот случај делумно помогнаа за подобрување на општата состојба и да нема компликации. Поретки настинки, повеќе "од нога" да поминува ама не дека скроз исчезна се.
    Сакам да ти кажам да не очекуваш чуда после една доза.

На dromka и Shaya им се допаѓа ова.
  14. Shaya

Shaya Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2013
    Пораки:
    321
    Допаѓања:
    410
    ти благодарам! пулмолог јованова нѐ советуваше да испие еден циклус пред да тргне, ама читам по нет дека најдобро било еден циклус+една пауза да се издржи ако е возможно да е скроз здраво детето додрка трае првиот циклус+паузата зашто демек така имало најдобри резултати.

прв пат пиеме ние, дали можеби зимавте и изипринозин при паузите во циклусите?

15. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.968
    Допаѓања:
    8.236
    Ништо друго не давав.
    Т.е си пиеше Молерс, витамин Д што ги пие стандард. Повремено и Ц плус

На Shaya му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Shaya

Shaya Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2013
    Пораки:
    321
    Допаѓања:
    410
    и ние зимаме молерс, вигантол и марнис витамините. Иако и додека траеше зимата тоа му давав, нон стоп беше со затнат нос/тт/секрет. Искрено се надевам на какво било подобрување :(

17. I.Ta

I.Ta Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2020
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    56
    мајки ве молам за совет што да правам, синчето несакајки фрли играчка диносаурус и бебето (еден месец) го удри по главче
    диносаурус голема колку една дланка
    вака нема ништо од надвор повреда ама ми е страв дека нели главчето им е нежно и черепот не им е затворен уште ми е страв незнам што да правам дали да одам на лекар незнам што им прават на толку мали бебиња
    некој слично нешто да има поминато?

18. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.745
    Допаѓања:
    3.715
    Од другата страна. Од страната од кај носот истекува вишокот. Најправилно е да се отвори долниот капак и тука да се капне. Со трепкање се разбесува низ целото око и вишокот искапува од кај носот. Кај дете е ова тешко изводилво, ама ако имаш избор, најдобро е вака.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. meri24

meri24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    585
    Допаѓања:
    561
    Stavav na bolnica 3dena i doma uste 3-4dena sekako.

20. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.368
    Допаѓања:
    4.912
    Ако имаш дадено мед и нема алергија, дај и матичен млеч на медикс има јуниор ампули. Најдобра опција се за респираторен тракт имунитет и после бронхит или пневмонија .
    И Манука мед, скап е ама мн добро нешто. Прочитај кога можеш.

На Shaya му/ѝ се допаѓа ова.