Итно! Прашања за здравјето на децата

Discussion in 'Дете' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. Luna91

Luna91 Популарен член

Да. Син ми имаше само неколку часа и после ко ништо да не било. Тој качи до 39.

2. Girl239

Girl239 Истакнат член

Затоа ми беше чудно само еден ден со тт и ноќта

3. Калатеа

Калатеа Популарен член

Од каде ги набавувате Бронхо ваксом? Освен Бугарија, ги има ли во Грција/Србија?
    И мојава почна секој месец опструкции, џабе море кога ја отрув со Вентолин и кортико мислам, згора на тоа и антибиотик даваат.(facepalm)
    Дали е некој адено, дали бактерија не знам ама веќе ми е страв било кај да појдам, сите педијатри на мапа ги имам означено.

4. SuperGirl24

SuperGirl24 Форумски идол

Во Грција ги нема сега ги барав во аптека и ми рекоа дека веќе 20 год како ги немало да не се акам само по аптеки бесполезно.

Калатеа likes this.
  5. Чанта

Чанта Истакнат член

Добра вечер мајки,ќерка ми три дена е со температура, црп денес 36,леукоцоти и неутрофили покачени. Др симптоми нема. Ми дадоја сумамед. Вечерва приметив дека се жали на болка во носе. Ова како херпес е ило раничка? Незнам дали ацикловир да и стам или миробакт. 20250829_213706.jpg 20250829_213710.jpg

6. Pipaa

Pipaa Истакнат член

Бронховаксон има во систина аптеката јас од таму земав пред две недели. И лани имаше кај нив, претходно од таа од велес аптеката жива фарм мислам се викаше имам зимано.

7. dromka

dromka Истакнат член

Херпес е, ацикловир ставај и 5 дена. Ноќе пред спиење, да не го чепка одма.

8. Lisandra

Lisandra Популарен член

Здраво син ми еднаш имаше пролив малце, многу го болеше мешето ноќеска се изнаплачи, за по два часа температура висока, сега само температура има дадов пробиотик, електролити не сака баш, шо да дадам друго, дали е вирус или бактерија, шо да давам за јадење
    Дали давате омега и витамини мулти кога го боли мешето или да скокнам некој ден да не давам, да не му направи пролив.

Last edited: Aug 30, 2025
  9. Ednadevojka1

Ednadevojka1 Активен член

Здраво
    Син ми денес попладне качи температура, му дадов Далерон се спушти, расположен беше, јадеше, и вечерта пак почна да крева околу 21:00, во 21:45 му дадов Далерон пак ама не се спушта, пред саат време имаше 39тт.
    Му ставив чорапчиња со оцет и чекам да видам дали ќе спушта..
    Кога најрано можам да му дадам следна доза Далерон или Блокмакс ако не симнува температура?
    Инаку има 2 години

10. Shaya

Shaya Истакнат член

Кесички прашак најблизу во Бугарија, а како капсули ги има во аптеката на Систина, само малку се поскапи.

Калатеа likes this.
  11. Lisandra

Lisandra Популарен член

Во кој случај давате ентерофорил или фурал, дали се антибиотици и треба да ни ги препишат на доктор.

12. LeL15

LeL15 Истакнат член

Не се антибиотици ама се даваат исклучително по препорака од доктор, ако течна столица не се средува подолго време

Lisandra likes this.
  13. 1209

1209 Форумски идол

Детето неколку дена беше со затнат нос, ништо не исфрлаше, сабајле почна да кашла како куче, зарипнат глас, претпоставив дека е ларингит.Ама дадов сладолед и се смири. Легна да спие го видов топол, мерев 38.5 му дадов сируп, за полсе саат да се разбуди со напад, среќа од читање тука знаев што треб да правам, ама страшно беше ептен се исплашив, не можеше ни воздух да земе, дојдовме одма на итна и му направија инхалации и урбазон го боцнаа, го преслушаа нема на гради ништо, ларингит е дефинитивнино.
    Кажете ми за колку денови минува, урбазонот многу ли е штетен, некако како да читав дека ептен ако е итно се дава, мада итно беше се кај него мислам ептен не можеше да дише.
    Инаку почна да тече носот проѕирен секрет, а и многу почна да се поти, дали што спушта тт е, утоп е мокар.

Не оставија во болница до сабајле ако треба да се инхалира пак оти докторката рече баш напреден ларингитис, мада ни еден ден не кашлаше, и тоа само сабајле 2-3 пати…брзо минува ова, што да очекувам?

Прв пат го фаќа, досега 3-4 пати бил болен и обично секогаш е само грло проблемот.

Mumoftwo30 likes this.
  14. јolene

јolene Популарен член

Бројче малава моја нон стоп фаќа. Веќе по дишењето ја познавам и дежурам. На гради не пуштила ни еднаш. Најчесто после преминува во настинка, температура, секрет, влажно кашлање. Два пати ушна разви.
    Од искуство кај мене, минува за 2 дена макс. Шом почне секрет или температура, толку е, престанува.
    Грло за три дена ќе престане да боли.

Најбитно е да не се паничи, во исправена положба дете, пред фрижидер или ако е надвор ладно вадиш, дај екран да се смири и откако ќе се посмири носиш на итна.

Кај мене се дава една доза дексаметазон 5мл за дете или чепче преднозолон не знам колку беше. И ако во рок од пола саат не помине, се прави инхалација со адреналин и цело време додека сме во болница седиме пред отворен прозор или не праќаат надвор ако е ладно.
    Да во 2-3-4 сабајле облекуваме дете и кружиме во дворот од болницата. Еден седи кај нас на балкон со дете, друг спрема јакни и ранец, и одиме.
    Ама првиот пат не знаевме шо не стрефи, среќа и јас Лаки шо ја читав па ми текна шо може да е.

Сега ми дадоа рецепт за шируп конечно дома, оти често се повторува, па последните два пати дома се смири.
    Страшно е за гледање да, ама ќе го надраснат и ова.
    Ако имаш прашања пиши ми.

Лекот колку е штетен не знам, од еднаш секако нема штета, нека ви дадат насока за понатака. Читам на сите со напад исто прават. Ама и од кортико инхалација мислам би се смирило. Не си јади душа, во моментов битно е дете да може да диша.
    Свири ли уште? Ако е добра сатурација нема гајле за пола ден ќе скока, нема да можеш да го стигнеш.

1209 likes this.
  15. Giovanna

Giovanna Популарен член

@1209 тоа што го пиша вчера дека гласот му е како на гуска, уствари ми звучи на тој јак стридор што е карактеристичен за понапреден ларингит. Ништо чудно што добил напад вечерта, пошто очигледно уште дента било воспалено.

На ќерка ми три пати до сега и се направил ларигнит, еднаш со ваков страшен напад. Помина со урбазон инекција, три дена инхалации и ладни пијачки. Исто ни препишаа и Аериус сируп за да се намали отокот на гласните жици, ама јас не го дадов пошто отпосле го прочитав во извештајот во таа гужва. Секако помина.

Вториот и третиот пат поминавме со ладни напитоци и сладолед и еднаш-два пати инхалирав само со физиолошки пред спиење.

Кортикото не треба да се аплицира беспотребно, ама некогаш е неопходно и не се секирај. И јас прашував по темиве како луѓе лечат ларингити за да знам да реагирам, ама за првиот напад и до ден денешен не се двоумам дека мораше поагресивна терапија.

lackygirl and 1209 like this.
  16. 1209

1209 Форумски идол

Да воспалено доста е било, лежевме синоќа и спиеше добро после инхалацијата.
    Денес пак му направија, кс е добра, рекоа уште една инхалација да направам со кортико и доста е. Нема тт он, вајда подобро ќе е. Фала ви, ќе знам што да очекувам.

Mumoftwo30, Giovanna and јolene like this.
  17. јolene

јolene Популарен член

Сега гуглав урбазон е исто некој преднизолон.
    Значи кортико. Нема друг начин, особено ако е многу тоа е.
    Кај нас единствено разлика е што се дава еднократно и се чека. Па инхалација не е со кртоко туку со адреналин. До сега само еднаш имало потреба од 2 дози дексаметазон шируп и две инхалации. Обично со една се смирувала.
    Првиот пат мислам за сите е најстрашно и најинтензивно е.
    И мене ми се темни секој пат кога ја слушнам со затнат нос неколку дена.
    Живи и здрави ќе надраснат :l:.

lackygirl and 1209 like this.
  18. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Каков сируп ти дадоа? И моето е често со ларингит.

19. јolene

јolene Популарен член

Не сум во мк.
    Инфектодексакруп се вика. 5мл дексаметазон шируп за деца.
    Добивам на рецепт само ако предходно имало повторувачки напади.
    На Два пати при напад шом почна одма дадовме и се смири дишењето, немаше потреба да одиме на инхалација.

Kolache na mama likes this.
  20. Mateas

Mateas Истакнат член

Здраво мајки.
    Малата (3 год) утрово имаше грчеви од температура.. многу страшна слика за нас. Прв пат се соочуваме со вакво нешто. Моментално лежиме на Детска Клиника и сега е стабилна.
    И ставија Диезапам чепче во локалната амбуланта сабајле и прилично долго и траеше состојбата. Кога се разбудив така ја најдов (со грчеви)... Не знам колку време траеле.
    Чекаме невролог и сабајле да повториме компјутер на главчето.
    Дали имал некој искуство и што да очекувам? Она е сега свесна си разговара со нас и стабилна.
    Да напоменам: немаше температура и не знам од што настанала оваа состојба...

sani99 likes this.