Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    934
    Допаѓања:
    1.362
    Има лепенки за херпес во Зегин. До лек се. Треба точно да го наместите на херпесот. Се менуваат на неколку часа. Да не стои подолго време бидејќи тешко се вади. Многу помагаат. Не се шири херпесот туку се суши.

На Change. и elenaklasik им се допаѓа ова.
  2. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.989
    Допаѓања:
    12.327
    Колку често се појавува?
    Има други деца? Знам дека не е опасен, ама зошто мораше...

Витамин Ц помага да му дадам капки?

3. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.766
    Допаѓања:
    7.834
    Не знам многу точно, дали се појавува постојано, од мое искуство како дете, ми се правеше при пад на имунитетот, може не често ама бар еднаш годишно секако. Не сум медицинско лице, барем јас што ставам е ова.
    Мислам од витамин ц нема штета да се даде.

Ако е за помало дете најдобро и матичен и во аптека да прашаш да ти предложат маст.

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  4. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.719
    Допаѓања:
    6.026
    Прва инфекција со херпес му е? Кај мали деца знае да биде зезната првата инфекција, ако сте поминале само со блистер на уста одлично сте поминале. Кај нас првата инфекција беше страшна, 5 дена температура, рани низ уста, потечени жлезди (мононуклеоза синдром), едниот близнак заврши една недела во болница од компликации. Не го пишувам ова да те плашам, него како информација за други што читаат дека не е баш дека не е страшно, посебно кај мали деца, кај доенчиња може дури фатално да биде. Ако првата инфекција сте ја поминале лесно, тоа е тоа, ама ќе си го носи вирусот во себе цел живот. Обично се реактивира при пад на имунитет, но може тригер да биде стрес, изложеност на сонце и ветер и сл. Ацикловир кај мали деца не знам како се мачка, треба да видиш со доктор ама мене овој ми е спас GALAFARM Херпегал рол-он, ставам при први знаци (ќе видиш како набабрено) и понекогаш спречува воошто да не излезе. Ние мака мачевме со реактивации после првата инфекција дури пиеше изопринозин по шема, од тогаш не се појави фала богу. Само додека е видлив внимавајте на контакти со мали деца, посебно пред да пукне.

На MilaSs12 и elenaklasik им се допаѓа ова.
  5. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.989
    Допаѓања:
    12.327
    Го однесов на лекар сабајлето одма.
    Тој дома таа корупката ја откорна.
    И докторкава рече дека било angulus infectious. Нешто како габична инфекција. Јас на тој дел баш го бакнав пред некој ден, најверојатно е од мене.
    А рече херпес не бил. :^)
    Витамински сируп ми даде, т.е капки со б12.
    Оваа раничка се појавувала при недостаток на б12 витамин.

Вака изгледа слично
    1.jpg
    Од интернет е сликава.

А навистина само со плуска помина. Читав на интернет до 3 години како врват деца со тој вирус, не е баш наивно.
    Кај вас било тегобно баш, ох леле.
    Од каде го фатиле вирусот, знаеш?
    Пред некој ден имаше температура, ама возеше количе надвор се изнашлапа во вирчиња и нозете водени му беа. Дуваше надвор, беше студенко.
    И помислив од тоа дека му е.
    А, исто така, минативе дена имаше мака со какање, 3 дена не беше олеснет. Стегаше, плачеше, се трудеше, испотено целото, се тресеше од мака. И си викам и од тоа да не му е.

6. DaftyCrafty

DaftyCrafty Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2020
    Пораки:
    449
    Допаѓања:
    392
    Што да ставам на отечен очен капак? Вчера на спиење претпоставувам дека ја каснал комарец до окото, беше црвено ама ништо посебно. Сега се расплака во спиење за вода, окото подзатворено, не знам дали смеам таму да ставам синопен. Некој совет?

7. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.719
    Допаѓања:
    6.026
    Јас не знам кај го фатија моиве, мислам едниот фати од другиот ама првиот поима немам, а како сокол скенирав со години усти на луѓе знаејќи што беља може да направи. Ама тоа е, битно помина.
    Ако имал температура неколку дена пред да му се појави веројатно е херпес, кај син ми некаде 4ти или 5ти ден од температура му проби на устата. Не качуваат деца температура од шлапање во вирчиња и ветер ако во позадина нема некоја инфекција. Моиве во вирчиња пораснаа и надвор биле со саати и на минусни температури, тогаш најздрави биле.

На Mihaela123456, elenaklasik и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  8. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.989
    Допаѓања:
    12.327
    Температурата му се движеше до 37,5.
    Малите твои колкава имаа?

Само со помин да е, некогаш не знаеше опасноста каде е.

9. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.719
    Допаѓања:
    6.026
    Ох, висока беше, до 39.7 одеше...5 дена траеше...37.5 не би ја ни приметила искрено :D