Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    939
    Допаѓања:
    1.367
    Има лепенки за херпес во Зегин. До лек се. Треба точно да го наместите на херпесот. Се менуваат на неколку часа. Да не стои подолго време бидејќи тешко се вади. Многу помагаат. Не се шири херпесот туку се суши.

На Change. и elenaklasik им се допаѓа ова.
  2. elenaklasik

elenaklasik Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    5.013
    Допаѓања:
    12.391
    Колку често се појавува?
    Има други деца? Знам дека не е опасен, ама зошто мораше...

Витамин Ц помага да му дадам капки?

3. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.958
    Допаѓања:
    8.220
    Не знам многу точно, дали се појавува постојано, од мое искуство како дете, ми се правеше при пад на имунитетот, може не често ама бар еднаш годишно секако. Не сум медицинско лице, барем јас што ставам е ова.
    Мислам од витамин ц нема штета да се даде.

Ако е за помало дете најдобро и матичен и во аптека да прашаш да ти предложат маст.

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  4. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.785
    Допаѓања:
    6.182
    Прва инфекција со херпес му е? Кај мали деца знае да биде зезната првата инфекција, ако сте поминале само со блистер на уста одлично сте поминале. Кај нас првата инфекција беше страшна, 5 дена температура, рани низ уста, потечени жлезди (мононуклеоза синдром), едниот близнак заврши една недела во болница од компликации. Не го пишувам ова да те плашам, него како информација за други што читаат дека не е баш дека не е страшно, посебно кај мали деца, кај доенчиња може дури фатално да биде. Ако првата инфекција сте ја поминале лесно, тоа е тоа, ама ќе си го носи вирусот во себе цел живот. Обично се реактивира при пад на имунитет, но може тригер да биде стрес, изложеност на сонце и ветер и сл. Ацикловир кај мали деца не знам како се мачка, треба да видиш со доктор ама мене овој ми е спас GALAFARM Херпегал рол-он, ставам при први знаци (ќе видиш како набабрено) и понекогаш спречува воошто да не излезе. Ние мака мачевме со реактивации после првата инфекција дури пиеше изопринозин по шема, од тогаш не се појави фала богу. Само додека е видлив внимавајте на контакти со мали деца, посебно пред да пукне.

На 1209, MilaSs12 и elenaklasik им се допаѓа ова.
  5. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    5.013
    Допаѓања:
    12.391
    Го однесов на лекар сабајлето одма.
    Тој дома таа корупката ја откорна.
    И докторкава рече дека било angulus infectious. Нешто како габична инфекција. Јас на тој дел баш го бакнав пред некој ден, најверојатно е од мене.
    А рече херпес не бил. :^)
    Витамински сируп ми даде, т.е капки со б12.
    Оваа раничка се појавувала при недостаток на б12 витамин.

Вака изгледа слично
    1.jpg
    Од интернет е сликава.

А навистина само со плуска помина. Читав на интернет до 3 години како врват деца со тој вирус, не е баш наивно.
    Кај вас било тегобно баш, ох леле.
    Од каде го фатиле вирусот, знаеш?
    Пред некој ден имаше температура, ама возеше количе надвор се изнашлапа во вирчиња и нозете водени му беа. Дуваше надвор, беше студенко.
    И помислив од тоа дека му е.
    А, исто така, минативе дена имаше мака со какање, 3 дена не беше олеснет. Стегаше, плачеше, се трудеше, испотено целото, се тресеше од мака. И си викам и од тоа да не му е.

6. DaftyCrafty

DaftyCrafty Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2020
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    408
    Што да ставам на отечен очен капак? Вчера на спиење претпоставувам дека ја каснал комарец до окото, беше црвено ама ништо посебно. Сега се расплака во спиење за вода, окото подзатворено, не знам дали смеам таму да ставам синопен. Некој совет?

7. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.785
    Допаѓања:
    6.182
    Јас не знам кај го фатија моиве, мислам едниот фати од другиот ама првиот поима немам, а како сокол скенирав со години усти на луѓе знаејќи што беља може да направи. Ама тоа е, битно помина.
    Ако имал температура неколку дена пред да му се појави веројатно е херпес, кај син ми некаде 4ти или 5ти ден од температура му проби на устата. Не качуваат деца температура од шлапање во вирчиња и ветер ако во позадина нема некоја инфекција. Моиве во вирчиња пораснаа и надвор биле со саати и на минусни температури, тогаш најздрави биле.

На 1209, Mihaela123456, elenaklasik и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    5.013
    Допаѓања:
    12.391
    Температурата му се движеше до 37,5.
    Малите твои колкава имаа?

Само со помин да е, некогаш не знаеше опасноста каде е.

9. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.785
    Допаѓања:
    6.182
    Ох, висока беше, до 39.7 одеше...5 дена траеше...37.5 не би ја ни приметила искрено :D

10. Dpokahontas

Dpokahontas Истакнат член

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    133
    Малиот има скоро 2 години, бевме на одмор и таму настина, носето затнато и температура крена до 38.8. После почна и столицата да е потечна. Веќе 5 ти ден сеуште носето затнато и столицата е течна. Бевме на лекар ни даде електролити и пробиотик на пролајф ама не ги пие, не го сака. Пие доста вода, супи ама електролитот не го пие. Препорака за друг електролит и дали е загрижувачко дека втор ден веќе и има течна столица? Иначе вака весел е си игра шета јади не многу ама јади.

11. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.595
    Допаѓања:
    20.229

Ние имавме стомачен а столицата 3 дена течна беше, во аптека ми дадоа диастоп пробиотик одма се регулираше сточицата. Од електролити ОРС да пробаш дали ке ти ги пие. И не давај супа штом има течна столица, посува храна гледај да јаде.

12. Јас таа

Јас таа Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2024
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    870
    Prolife ги има за шмукање како бонбонче и ампули како сируп. Прашај во аптека дали може тие, капсулите и мене ми се гадни. Овие за шмукање супер ми се.

На sani99 и Dpokahontas им се допаѓа ова.
  13. Aleks.mar

Aleks.mar Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2025
    Пораки:
    411
    Допаѓања:
    1.092
    имаше или немаше температура? И моето еднаш имаше на 4 год, фебрилни конвулзии ги нарекуваат. 3 пати сме биле на невролог. Ни рекоа дела до 6 години е нормално над 6 веќе треба да се прават испитувања дека нешто друго е во прашање. Исто и дека ако се грчеви при температура е нормално ако се јават кога нема температура е веќе нешто друго и треба испитувања. Не да е страшно туку е престрашно од тогаш развива панични напади и секогаш кога има и мал симптом на настинка мене ме фаќаат тие напади. Навистина е тешко. Ама кај децава врви и среќа е без последици

14. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.292
    Допаѓања:
    57.256
    Мајки,
    Малово (2 год) цела недела беше со мрсули, ништо страшно. И на грло се пожали еден ден, толку.
    И само што поминаа мрсулите, почна да крева температура. Од синоќа, денес, до 38.5.
    Чудно ми е зашто обично тт кревале одма досега.
    Некој вирус е ваков чуден?

15. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    2.036
    Допаѓања:
    1.610
    Majki moeto odi vo gradinka i sekogas koga ke pocnat mrsuli dodeka spie se zakashluva i se slevaat nadolu izgledaa... kako e kaj vas koga im tecat mrsuli? Nekogas od tolku zakasluvanje i povrakja preku nokj pa mora da cistime. Prskam aqua maris, inhaliram, stavam lepenka za polesno da dishi i mackam so expulmo ama dzabe. Ja stavam i na povisoko da spie ama isto e

16. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.958
    Допаѓања:
    8.220
    Да направите брис? Може и да е некоја бактерија. Т.е да го предизвикува кашлањето. Барем кај нас така испаѓало.

На Mother of 2boys и снежана2023 им се допаѓа ова.
  17. Grasiela**

Grasiela** Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2018
    Пораки:
    687
    Допаѓања:
    695
    Здр, сте давале ли кесички тајлохот за дете на 4години или подобро е сирупот?
    И дали се ефикасни и овие кесички на сликата на природна база за настинка , малаксаност

Прикачени фајлови:

18. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    2.036
    Допаѓања:
    1.610
    prethodniot pat nemase bakterija, ama moze da proverime sega pak

19. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.777
    Допаѓања:
    9.471
    Дали некој знае од и до колку работи Институт за јавно здравје, негде кај Медицински факултет?

20. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.849
    Допаѓања:
    36.375
    8-3

На Калатеа му/ѝ се допаѓа ова.