Итно! Прашања за здравјето на децата

Discussion in 'Дете' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Тоа е Ели, во медицина нема 2+2=4. Само побрзо да им поминува. Кога сум тука, да пишам дека малото е со тт од завчера, ама само преку ноќ и со далерон се спушта. Преку ден, има околу 37.2-3, ама весела е, јаде, пие, сѐ најнормално. Не ни планирав да ја носам на доктор, ама ај за секој случај направивме к.с. Леукоцити 25, црп 53 :o И ајде на дежурен во Ремедика, пошто мојата докторка не е во земјава. Докторката вели црвено грло, ама рече утре да ја види орл специјалист. Па ме интересира, ако е воспаление на уши, кои симптоми ќе ги има?

2. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Болка на допир, оток, црвенило позади увото.

NarCis@ likes this.
  3. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Нема ништо од тоа, ама ми мати памет тоа што едното уво ѝ лачи повеќе жолт секрет. Може не е поврзано, може е и случајно, не знам. И сега се мислам дали да ја носам на орл, а антибиотик веќе треба да почне да пие. Се прашувам колку ќе биде меродавно така.

4. eli25

eli25 Форумски идол

Нарцис никакви симптоми немаше моето. Др.се чудеше дури. Дома го стискав за ушињата не реагираше. Сега си враќам филм,прошлата недела после бањање ги чешкаше ама обично секогаш така прави оти му влегува вода.
    И да,во право си. орл докторот ги гледа резултатите и вика не би требало да е ништо ,вирус,не е мн високо црп. Гледа и се чуди ,воспаление. Јас отсега ,со температура го носам и на орл и педијатар. Памет за другпат. Терапија што ви даде? Живковиќ ли ве зирна , она беше денес ?

NarCis@ likes this.
  5. mariz

mariz Форумски идол

Мајки итно! Малиов ноќеска се бореше за воздух, му грмеа градите при зимање на воздух и кога се искашлуваше исто ептен оштар звук, суво кашлање како куче што викаат... се изнаплака, го тапкавме, едно 10мин борба за воздух... спие веќе 2ч ама дигна темп... и сега си направив филмови дека вода на плуќа има вдишано. Ке го носам сабајле на доктор, има во хотелов, ама сепак сум уплашена.. си одиме тек во недела вечер..

Немал др симптоми, немал мрсули деновиве...

Инаку и пред да одиме на одмор пишав тука, слично се закашлуваше ама тоа беше закашлување минута и толку, ова ноќеска беше како астматичен напад...

Last edited: Aug 6, 2019
  6. M&M

M&M Форумски идол

Носиш инхалатор, вентолон физиолошки? Знам дека на своја рака не де инхалира ама надвор сте бар да се смири малку додека не дојдете, и да се јавиш кај доктор тука некако

mariz likes this.
  7. Ano

Ano Форумски идол

Внука ми кога беше мала од влажниот воздух буквално со асматични напади беше во турција. Алергиска реакција на влага.

8. Ano

Ano Форумски идол

И синко последниов пат на почетокот немаше болка на ушиња. Абдоменална болка, па тт, па дури на крај стигна до ушите. Јас би однела на орл особено што викаш има повеќе секрет во ушињата.

NarCis@ and eli25 like this.
  9. mariz

mariz Форумски идол

Он уште дома од клима имаше такви напади ама не беа до волку, само кашлаше длабоко јако, а ова како зимаше воздух така се даваше грмеше плуќата и не ни можеше да се искашла, едвај.. дури сакаше да збори тој период и неможеше глас да пушти.. Ама еве тука сме веќе 6ти ден и дури сега вака... ама и температурата од што, го држи 38 од 2 ноќеска. Ке го будам сега и ке го носам да го ѕирнат.

10. mariz

mariz Форумски идол

Не носам...

11. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Нема тт, до 37.2 оди, релативно мирно спиеше. И тоа без антибиотик и далерон. Од денес почнавме со антибиотик, па ќе видиме како ќе биде. Не ми е јасно како со таква к.с., клиничката слика ѝ е генерално добра :?: Патем, може на орл да се направи преглед ако веќе почнала со антибиотик?

12. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

@mariz како сте, што направивте?

M&M likes this.
  13. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Може.

NarCis@ likes this.
  14. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се јавив и закажав. Ми изгледа сепак дека е увото, не дава да ја пипнам на таа страна.

15. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Јас отпосле сфатив дека не ни спиеше на таа страна кога имаше мака со увото.
    Инаку нашето искуство со инфекција во уво е не многу покачена температура.
    До 38.8 одеше а голема инфекција имаше.

eli25 and NarCis@ like this.
  16. mariz

mariz Форумски идол

Сабајле како стана почна да се жали од увото... го пипнав кога рипна и врисна, бев на доктор воспалено му е и темп од тоа му е. Тоа што кашла е најверојатно алергиска реакција на влажност, ама докторон ми рече имал малку отежнато дишење... уште е со темп (макс 38 оди ), почнавме антибиотик и капки за увото...

eli25, mal.ecka, M&M and 3 others like this.
  17. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Добро е што одма сте ја откриле причината и сте почнале со терапија. Нека поминува само и внимавајте во авион заради увото, гледај да џвака нешто додека трае летот :hug:

mariz likes this.
  18. mariz

mariz Форумски идол

Се надевам до тогаш ке помине, тек во недела вечер летаме.. т.е. пон е тоа веќе, па ваљда ке се опорави до тогаш. Купивме специјални затки за во ушињата па ке влегува во вода со нив.. Фала што не мислиш :hug:

mal.ecka, duffi, M&M and 1 other person like this.
  19. Cka

Cka Форумски идол

супер што имате доктор у хотелот.

Sexybaby86 and mariz like this.
  20. Ano

Ano Форумски идол

Може преглед иако е под антибиотик. Не се поврзани.

Оф леле. Со лесно нека поминива и пазете го ушето. Обавезно со тампон. Верувам од антибиотикот и капките ќе почне да се средува. :hug:

mariz likes this.