Дете 4 години вчера и денес се жали на болка во меше. Ама се жали само попладне од сабајле е ок. Друг симптом нема. Давам пастили пролајф, електролити и чај од нане пие. Се жали дур да заспие а спие потоа мирно. Претпоставувам дека е некој стомачен вирус. Што да му дадам плус да му олеснам? Не ми е некако алармантно за на лекар да носам
Секоја терапија ја има заведено и достапна е на убид на мое здравје. Незнам зошто не ви евидентирале се.
Леле страшно… ништо луѓе, само антибиотик кога и давале, и тоа еднаш два пати не е ни заведено. Ќе им реагирам нареден пат.
Кај мене конкретно ни требаше инфо за вентолин, уредно беше заведено секогаш кога примал. Ама и антибиотикот и други терапии
носи на стоматолог да ја измачкаат. Големиот така му излезе првиот како афта ама тој се дупнал со пенкало (како повеќето ученици со молитвите и пенкалата во уста ) матичната рече дека инфицирано е.
едната после примање на полио вакцина 3та доза од тогаш прекинавме со вакцина имаше тт 38.6 некаде ко имаше 8 месеци а втората епизода на 4 години исто со тт 38.6 тогаш на спиење го фати. И ден денес сме со афебрил чепчиња (тие што имаат диазепам) нека стојат дома за секој случај. На невролог сме биле 3 пати и сите три пати ни рекле дека се фебрилни конвулзии дека е нормално ако се јавуваат при температура и најчесто до 6тата година се присутни. Ако се јават после 6тата година и/или ако се јават ко ќе немаат децата тт тогаш се оди на испитување дека е нешто друго во прашање а не фебрилни грчеви
Бевме на детски стоматолог незнае што е , ме пратија на клиника , таму од стоматологија ме пратија на болести на уста. Таму више одбиваше да соработува и плачеше, и докторката ме ни сакаше на сила да ја погледне. Ни дадоа да ја чистам со хидроген и метиленско плаво,се пред јадење да мачка глицерин анестезин 10%. И дома не сака да соработува со мачкање, све на сила, срце ми се кине,вика ко да ја колам. Аман више нека поминува ова побрзо Сега правевме и крвна слика да видиме. На да денеска конечно барем нема температура.
Ќерка (5) од многу умноќа, скокаше и падна директ на заби, горниот кец и се искриви видно навнатре (млечен). Колку што остави да проверам не и се ниша.. термин на стоматолог нема оваа недела, дали може да се деси компликација некоја, да бидам упорна за термин или?
еј да, не ми текна да ти спомнам за метиленското. Можеш и со проафтол да прскаш. Прополис има во составот и тоа и се препорачува за афтички. Ама многу е болно пече
Ако не и се ниша добро, не е итно ама ќе ви треба термин за да видат млечниот да не го оштетил трајниот под него, веројатно снимка.
Фала многу, сабајле и се нишаше и ја болеше при загриз, па ни дадоа одма термин. На снимка покажа дека трајниот не е оштетен, овој заб наводно ќе се зацврстел сам, малце има колку што разбрав пукнато, па ќе и го пополнат тоа ама тек за месец дена термин е тој дел не го сватив оти докторката све на брзина и си отиде друг да прегледува. Уплашена е и ништо не става во уста.
Детето температура преку ден 37.5 навечер крена 39, дали е некој вирус, преку ден малце кашла, втор ден вака, дали да го носам на доктор или само ќе си помини, правам инхалации со физиолошки
со температура се чека само 24 часа за да може да се направат веродостојни испитувања за причинителот на температурата. 2 дена е веќе многу. Не знам зошто чекаш
Еве ја чекам до 3 дена и никогаш не трчам на лекар одма. Најчесто им поминува за тие 3 дена. Си ги познавам децата и знам кога е за брзање кога не. Инаку мене матичната ми препорачува минимум 2 дена да поминат, па после крвна слика. 24 часа е малку.
Не е воопшто многу туку малку е, ако има над 3 дена температура која е упорна, тогаш се прават испитувања. Ова е од мое лично искуство и потврдено од лекар
24 часа ако е температура 40 и тешко се спушта или ако е бебе. За ваква температура 3 дена е сосема ОК.
Majki moeto e 16 meseci, minatata nedela se razboli imase temperatura, kaslanje, nos zatnat. Bris od nos pokaza moraksela. Maticniot ni dade antibiotik. Go zavrsivme antibiotikot ama uste kaslase i nosot zatnat i maticniot mi rece silbertus priroden sirup za kaslanje i inhalacii so marisol. Eve veke 3 dena davam silvertus i pravam inhalacii po malce nejke da stoi ama nema podobruvanje. Prskam akva maris, sprej so divo origano ama dzabe. Iskustva vasi kako ste pravele koga ne pomognala terapija? Najmnogu kasla vo spienje otkako ke i dadam mleko, na pernica ja stavam
Да пробате со лој од гуска. Сум давала на моите на таа возраст и многу имаше ефект. И чистење нос обавезно. Ако можете со испирање со шприц, спас е!