Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Bubi*2

Bubi*2 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2021
    Пораки:
    1.081
    Допаѓања:
    18.865
    Дете 4 години вчера и денес се жали на болка во меше. Ама се жали само попладне од сабајле е ок. Друг симптом нема. Давам пастили пролајф, електролити и чај од нане пие. Се жали дур да заспие а спие потоа мирно. Претпоставувам дека е некој стомачен вирус. Што да му дадам плус да му олеснам? Не ми е некако алармантно за на лекар да носам

2. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.190
    Допаѓања:
    40.558
    Секоја терапија ја има заведено и достапна е на убид на мое здравје. Незнам зошто не ви евидентирале се.

3. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.793
    Допаѓања:
    9.521
    Леле страшно… ништо луѓе, само антибиотик кога и давале, и тоа еднаш два пати не е ни заведено. Ќе им реагирам нареден пат.:x

4. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.190
    Допаѓања:
    40.558
    Кај мене конкретно ни требаше инфо за вентолин, уредно беше заведено секогаш кога примал. Ама и антибиотикот и други терапии

На Калатеа му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Aleks.mar

Aleks.mar Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2025
    Пораки:
    459
    Допаѓања:
    1.249
    носи на стоматолог да ја измачкаат. Големиот така му излезе првиот како афта ама тој се дупнал со пенкало (како повеќето ученици со молитвите и пенкалата во уста |() матичната рече дека инфицирано е.

На Ena0310 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Aleks.mar

Aleks.mar Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2025
    Пораки:
    459
    Допаѓања:
    1.249
    едната после примање на полио вакцина 3та доза од тогаш прекинавме со вакцина имаше тт 38.6 некаде ко имаше 8 месеци а втората епизода на 4 години исто со тт 38.6 тогаш на спиење го фати. И ден денес сме со афебрил чепчиња (тие што имаат диазепам) нека стојат дома за секој случај. На невролог сме биле 3 пати и сите три пати ни рекле дека се фебрилни конвулзии дека е нормално ако се јавуваат при температура и најчесто до 6тата година се присутни. Ако се јават после 6тата година и/или ако се јават ко ќе немаат децата тт тогаш се оди на испитување дека е нешто друго во прашање а не фебрилни грчеви

На Mateas му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Ena0310

Ena0310 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2020
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    753
    Бевме на детски стоматолог незнае што е , ме пратија на клиника , таму од стоматологија ме пратија на болести на уста.
    Таму више одбиваше да соработува и плачеше, и докторката ме ни сакаше на сила да ја погледне.
    Ни дадоа да ја чистам со хидроген и метиленско плаво,се пред јадење да мачка глицерин анестезин 10%.
    И дома не сака да соработува со мачкање, све на сила, срце ми се кине,вика ко да ја колам. Аман више нека поминува ова побрзо ;(
    Сега правевме и крвна слика да видиме. На да денеска конечно барем нема температура.

На Aleks.mar му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.198
    Допаѓања:
    3.529
    Може е добро антибиотик да му дадат да не се инфицира.

9. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.301
    Допаѓања:
    26.548
    Ќерка (5) од многу умноќа, скокаше и падна директ на заби, горниот кец и се искриви видно навнатре (млечен). Колку што остави да проверам не и се ниша.. термин на стоматолог нема оваа недела, дали може да се деси компликација некоја, да бидам упорна за термин или?

10. Aleks.mar

Aleks.mar Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2025
    Пораки:
    459
    Допаѓања:
    1.249
    еј да, не ми текна да ти спомнам за метиленското. Можеш и со проафтол да прскаш. Прополис има во составот и тоа и се препорачува за афтички. Ама многу е болно пече

11. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.793
    Допаѓања:
    9.521
    Ако не и се ниша добро, не е итно ама ќе ви треба термин за да видат млечниот да не го оштетил трајниот под него, веројатно снимка.

12. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.301
    Допаѓања:
    26.548
    Фала многу, сабајле и се нишаше и ја болеше при загриз, па ни дадоа одма термин. На снимка покажа дека трајниот не е оштетен, овој заб наводно ќе се зацврстел сам, малце има колку што разбрав пукнато, па ќе и го пополнат тоа ама тек за месец дена термин е тој дел не го сватив оти докторката све на брзина и си отиде друг да прегледува. Уплашена е и ништо не става во уста.

На Калатеа му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.198
    Допаѓања:
    3.529
    Детето температура преку ден 37.5 навечер крена 39, дали е некој вирус, преку ден малце кашла, втор ден вака, дали да го носам на доктор или само ќе си помини, правам инхалации со физиолошки

14. Aleks.mar

Aleks.mar Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2025
    Пораки:
    459
    Допаѓања:
    1.249
    со температура се чека само 24 часа за да може да се направат веродостојни испитувања за причинителот на температурата. 2 дена е веќе многу. Не знам зошто чекаш

15. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.252
    Допаѓања:
    18.098
    Еве ја чекам до 3 дена и никогаш не трчам на лекар одма. Најчесто им поминува за тие 3 дена.
    Си ги познавам децата и знам кога е за брзање кога не.
    Инаку мене матичната ми препорачува минимум 2 дена да поминат, па после крвна слика. 24 часа е малку.

На 1209, Aleks.mar, Annath и 3 други им се допаѓа ова.
  16. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.704
    Допаѓања:
    4.032
    Не е воопшто многу туку малку е, ако има над 3 дена температура која е упорна, тогаш се прават испитувања.
    Ова е од мое лично искуство и потврдено од лекар :!:

На 1209, lovely91, Mumoftwo30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.248
    Допаѓања:
    1.822
    24 часа ако е температура 40 и тешко се спушта или ако е бебе. За ваква температура 3 дена е сосема ОК.

На Kallias2 и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  18. Dpokahontas

Dpokahontas Истакнат член

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    336
    Допаѓања:
    133
    Што значат доста урати во урина на 2 годишно дете?

19. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    2.068
    Допаѓања:
    1.630
    Majki moeto e 16 meseci, minatata nedela se razboli imase temperatura, kaslanje, nos zatnat. Bris od nos pokaza moraksela. Maticniot ni dade antibiotik. Go zavrsivme antibiotikot ama uste kaslase i nosot zatnat i maticniot mi rece silbertus priroden sirup za kaslanje i inhalacii so marisol. Eve veke 3 dena davam silvertus i pravam inhalacii po malce nejke da stoi ama nema podobruvanje. Prskam akva maris, sprej so divo origano ama dzabe. Iskustva vasi kako ste pravele koga ne pomognala terapija? Najmnogu kasla vo spienje otkako ke i dadam mleko, na pernica ja stavam

20. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.252
    Допаѓања:
    18.098
    Да пробате со лој од гуска. Сум давала на моите на таа возраст и многу имаше ефект. И чистење нос обавезно. Ако можете со испирање со шприц, спас е!

На Momichka и снежана2023 им се допаѓа ова.