Итно! Прашања за здравјето на децата

Discussion in 'Дете' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. the12345

the12345 Истакнат член

Што давате за температура освен далерон и блокмакс?

Во упатството на блокмаксот пишува да не се дава повеќе од 3 дена, а веќе денес нас ни е 4...

Поминаа 4 часа од далеронот, тт е 38.9. Сите други алтернативи ги направивме.

2. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Еферлаган сируп или чепче.

the12345 likes this.
  3. Tea SK

Tea SK Популарен член

Направи Пнеумослајд, не се фаќа се на брис, особено ако е спуштено веќе.

Mumoftwo30 and LeL15 like this.
  4. Franks

Franks Истакнат член

Да, баланитис е, ни дадоја антибиотик

5. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Бевте ли на лекар? 4дена се многу за темп да држи.

Можеш чепче еферангал ама птобај спушти ја со туширање без главата и расоблакање

Mumoftwo30 and the12345 like this.
  6. the12345

the12345 Истакнат член

Бевме на лекар, имаме и терапија и туширана е, мачкана со алкохол разреден, чорапи со оцет, компири расечени. Пробав и да ја мачкам со паста од два згмечени парацетамоли, сода бикарбона и лимон ама нема фајде.

Ја држи нон стоп висока. Вчера на брза помош и инјекција боцнаа, се симна темперстурата и немаше 24ч. Башка што ми кажаа дека може и на 4 ден блокмакс, ама наместо на 4 саата најизменично со далерон, да ги давам на 6.

Утре сабајле сме на контрола кај матичен, ќе барам брисеви да земеме зашто очигледно ни антибиотикот не помага, ни ништо.

Фала ви сепак.

Mumoftwo30 likes this.
  7. LeL15

LeL15 Истакнат член

Го носевме до Козле денес, го слушнаа не е пневмонија ни бронхит се надевам нема ни да стане, па ќе инхалираме со будесониде сега по два пати на ден. Ќе го носам пак деновиве до педијатар, па и ова ќе правиме ако треба

Tea SK likes this.
  8. Annath

Annath Форумски идол

Вирус е, џабе ќе правите брисеви, и до седум дена може да држи висока температура од вирус. Ако беше бактерија, досега со антибиотикот ќе беше подобрена ситуацијата.
    Ладење, течности, одмор, тоа е, ќе помине.

Mumoftwo30 and the12345 like this.
  9. the12345

the12345 Истакнат член

Се надевам...

10. DaftyCrafty

DaftyCrafty Истакнат член

Каде правите брисеви и од каде сте задоволни? Првпат оставивме примерок во Биотек, некако во Авицена чисти ни излегуваа до сега брисевите, а дете со температура и видливи знаци за инфект. Онака само прашувам, не мора да значи дека не се исправни испитувањата, ама се подзамислив последниов пат.

11. Feniksgirl

До сега во Биотек само ама молекуларни. Два пати, првиот потврди ковид, вториот пат негативни беа на се и така и се потврди и во Козле.

DaftyCrafty likes this.
  12. DaftyCrafty

DaftyCrafty Истакнат член

Еве, добивме Стрептокока на брис. Минатиот пат со ризик дека ќе спушти на гради, на брис во Авицена излезе негативно, а беше удавена во секрет, со температура и посебно ми стана сомнително дека за 2 дена добивме резултат иако знам дека секогаш за брис се чека 3 дена.

13. Feniksgirl

Зависи како расте бактеријата, од 48-72 часа може резултати. Ама не знам зашто не покажал, евентуално ако сте примале антибиотик.

Mumoftwo30 likes this.
  14. Mateas

Mateas Истакнат член

Мајки, итно ми треба за утре дека ќе ми помине важноста на упатот. Има ли некој информација до колку часот во пролече (Микробиолигија) земаат брисеви од нос и грло?
    Јас сум ограничена па не знам дали би стигнала пред 13 часот.
    Ви благодарам ❤

15. Spidy

Spidy Форумски идол

Не знам ова како информација дали ќе ти значи, ама гинекологот секогаш ми викал дека брисевите мора да се на клиника најкасно до 12. Не знам дали е исто со брисеви од нос/грло. Во секој случај мислам дека треба порано да одиш, 13ч е касно.

Mateas likes this.
  16. mariz

mariz Форумски идол

Виранто во овие случаи со вирус... А температурата е нормална кога вирусот се бори во телото. Моиве имале така и до 6,7 дена темп. А рекорд беше со грип едново девојче пред 2г, каде 11 дена имаше тт. Дури и венска крв земаа, да испитаат плус работи, се беше океј (само прениски леукоцити)... Каде ги носите децава што така инекции ставаат за спуштање на темп? 3 деца имам, во живот не примиле инекции за спуштање на темп. А имале секакви вируси, бактерии, 40ки темп, со денови темп. Крвна слика како е? Леукоцити, црп? По крвната докторите одма гледаат на што личи, дали е вирус или бактериски. Ако е вирус, џабе антибиотик.. што и да и препишат, ќе тера температура додека телото не се избори со вирусот...

17. the12345

the12345 Истакнат член

Црп беше 9 (во четвртокот), денес 10. Бели крвни зрнца покачени, матичен вика не е вирус и пред бронхит е стигната (ова во четвртокот). Слушнал на слушалка дека има нешто на плуча, даде терапија инхалации + антибиотик.

Мене по се' ми личеше на вирус и не дадов антибиотик веднаш, ама кога 2 дена ми имаше над 39.5 температура, а пред да ја однесам да ја видат на брза помош и да реши дежурен таму да ја боцнат беше со 40.8 и сина уста и ноктиња. Тогаш решив да го дадам антибиотикот бидејќи се' друго пробав.

Во Гевгелија нема ништо отворено викенд за да се испитува крвна слика или слично во било кое време и се лечиме сите на брза помош. Од таму исто сметаа дека е бактерија со разлика дека на слушалка не слушаат ништо, грлото е чисто и крајници мирни.

И денес матичен смета дека не е вирус иако антибиотикот не ја симнуваше температурата, а детето ми го повраќаше сирупот.

Јасно ми е дека нема да делува на вирус антибиотокот, не сакам и јас да давам без веза.

И се' уште сметам дека е вирус, кажав и претходно негде дека прв пат тргнавме на градинка и очекувано беше. Само за жал тука сме ограничени и со лаборатории, аптеки и дежурни лекари и слично.

Last edited: Oct 14, 2025
  18. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Женски, синко веќе 5ти ден со затнат нос. Ставам солени капки, диво оригано, инхалирам физиолошки, на влечење ништо особено не искача а он тапа затнат. Други симптоми нема, поткашлува кога ќе се слее, ама не е тоа кашлање, секретот е белузлав. Алергиски мислам не е, веројатно вирусно.. Да го носам на брис или да почекам? Еве го со отворено усте спие од што не може да диши низ нос. Дури се буди, баш му смета :( За 2 месеци ќе полни 2 години. Гледам оперилот се за над 2. Има ли некој други капки што смее на негова возраст? Барем да му олесни малце ноќе. Иначе весел е и си јаде се најнормално.

19. LeL15

LeL15 Истакнат член

Септа назал за деца исто се за 2+ ама во слични ситуации имам ставено неколку пати. Единствено да пробате и масажа на носето горе да се спушти секретот.

DaisyDream likes this.
  20. forumce

forumce Форумски идол

Слободно му дај оперил

DaisyDream likes this.