Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. natasam

natasam Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2013
    Пораки:
    301
    Допаѓања:
    632
    Растворен Co-almacin во петок вечерта. Почнав да го давам за пиење од недела вечерта. Терапијата ќе трае 7 дена. Мора ли да земам нова рецепта?

2. Aleks.mar

Aleks.mar Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2025
    Пораки:
    473
    Допаѓања:
    1.307
    чуван во фрижидер може до 14 дена да трае. Ама мораш да прашаш во аптека.

На natasam му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.706
    Допаѓања:
    4.034
    Не, слободно можеш да даваш, ако е чуван во фрижидер или на суво и темно место. Сега не е жешко, над 25 степени дома сигурно немате. Ама за да си мирна консултирај се и со аптекар.

4. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.249
    Допаѓања:
    1.823
    Не, терај со тој 7 дена. Немаш потреба од нова рецепта.

5. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.400
    Допаѓања:
    3.227
    Здраво мајки, син ми е со осип на трупот глава, лице и јазик(многу малку) на рацете и нозете нема ништо. Блага температура до 37.7 крева, нема зголемени лимфни јазли, малку има црвено грло, црп мирно и брис од нос и грло ќе има во вторник. Во меѓувреме ни препишаа оспен и на инфективно ми кажаа дека е шарлах.
    Ме буни тоа што осипот не е секаде и црп е мирно, што мислите?

6. marr1ja

marr1ja Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    25
    Здраво. Некој трик за затнато носе? 1.5 година сме, носето веќе 3-4 дена наназад е затнато. Ставам физиолошки, влечам со Носко, ама џабе. Одма после тоа гледам дека уште е полно. Температура само еден ден (пред два дена) имаше макс 38.3, останатите денови е нормална. Дали смеам да ставам некои капки за затнато носе, дека е прилично малечка ? Не кашла, нема други симптоми..Некој да е во слична ситуација?!

7. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    863
    Мало е за оперил и септоназал, да пробаш со исецкан кромид до перница ставен кога спија или маст еспулмо малку на носето да ставиш или има од зегин лепенки што се ставаат на облека само ќе им кажиш која возраст е не ми текнува од кога можеше да се користат.

На dromka и marr1ja им се допаѓа ова.
  8. Fudbalgirl

Fudbalgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2014
    Пораки:
    434
    Допаѓања:
    374
    Имаш маст павле можеш да мачкаш на гради и грб исто така и лепенки што се ставаат на облека од полски лек се над 18 месеци јас имам ставано и капки ама мислам дека беше нешто пред две години околу 20 месеци

На marr1ja му/ѝ се допаѓа ова.
  9. LeL15

LeL15 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2022
    Пораки:
    740
    Допаѓања:
    484
    Спреј диво оригано за бебиња, има во зегин, 3-4 пати на ден прскаш и оставаш 5-10 минути да делува па чистиш носот. За одзатнување Марелис ХА за деца исто, подобар од синомарин 300 пати. Моето е 20м и периодов пред спиење педијатар ни рече само тогаш оперил спреј по еднаш и му ставав 2-3 дена. Инаку тие капки и спрејови се за 2+ години како што ти пишале.

10. marr1ja

marr1ja Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    25
    Ова спрејче ‘baby oregano’?

Прикачени фајлови:

• IMG_6327.jpeg
      IMG_6327.jpeg
      Големина на фајлот:
      87,5 KB
      Прегледи:
      14
    На 1209 и LeL15 им се допаѓа ова.
  11. LeL15

LeL15 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2022
    Пораки:
    740
    Допаѓања:
    484
    Да, тоа е

На marr1ja му/ѝ се допаѓа ова.
  12. SunflowerKA

SunflowerKA Активен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2024
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    1
    Здраво мајки. Дали некоја од вас се соочила со рингворм кај дете на глава, косичката и е испадната, мачкаме ројазол крем и се миеме со шампон реконазол, ама не гледам подобрување, дури и како да се шири. Молам за искуства, баш се испаничив.

13. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.249
    Допаѓања:
    1.823
    Тоа најбрзо поминува со орални лекови ако е на глава. Инаку тоа не значи од мачка дека ви е, туку тоа е една од ретките болести која преминува од животни на човек, од човек на животно и човек на човек. Затоа проверете се сите по дома било каде може да имате па и вие терапија да примените, зошто и вие може да ширите меѓу себе дома па затоа да не поминува. Пешкири после бањање користете само еднаш. Менувајте често постелнина и исчистете убаво по дома.

14. Monas95

Monas95 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 ноември 2023
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    177
    Здраво мајки, 13 месеци сме и откако оди во градинка и се поремети малце столицата. 3 недели се мачиме со потечна столица, давам пробиотик цело време, јаде најнормално расположена си е. Еве на пример денес сабајле си беше супер искакана сега 2 риов пат и пропушти памперсот на лекар ни вика дека супер си е ќе се стабилизира ама пак во градинка не ми ја примаат викаат има стомачен вирус дајте помош што да правам дека веќе не знам ни јас :D

15. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    2.075
    Допаѓања:
    1.635
    Дај и смекта, можеш во млеко да туриш. Едно кесиче на ден а пробиотик дијастоп

На Monas95 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    4.383
    Допаѓања:
    73.762
    Смени пробиотик или давај дупла доза. Јас би ти препорачала ресторафлор или пролајф шишенца за течна столица. Нека јаде ориз, банани, јогурт.
    Смекта е лек, без да го препише доктор на толку мало дете јас не би давала.

На Mother of 2boys и Monas95 им се допаѓа ова.
  17. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.871
    Допаѓања:
    9.827
    Што вирус ќе беше 39° температура, на 3ч веќе дига со ефералган смеам нешто меѓу дози од 6ч да давам?
    Цел месец е со растечен нос, вади 4ки и 3ки сè му е собрано. Колку време трае ? Петок кс правев уредно сè а од вчера е со темп над 38.3 ништо не сака храна ни течности

18. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    4.661
    Допаѓања:
    14.887
    На 4 саати менувај парацетамол со бруфен. Има нов блок макс форте, види го, подолготрајно дејство има.

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.198
    Допаѓања:
    3.529
    Можеш да го капиш во топла вода дури да дадеш следна доза или мачкај со алкохол растворен со вода земи влажни намачкани со алкохолот под мишките да стои а нозете да му бидат топли со чорапчиња.

На Fenix05 и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  20. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.378
    Допаѓања:
    1.492
    Како одат етапите за коксаки? Ќерка ми од вчера е со темп и грлото ја боли, па во устата и виде мозолчиња матичната ...а на рацете и стапалата јас не можам да видам.