Јас мачкав со маст за бебиња за растење заби што е на афтите. Ужасно боли 3-4 дена ќе е мака за јадење и пиење. На раце и нозе мојата имаше многу и не моеше да гази зарад чешање, па со маст против чешање мачкавме и сируп против чешање. Ете јас имав само во уста, а ќерка само на раце и стапала
Засега има само во устата неколку мали афти, темп еден ден имаше, вчера и поврати, мозолчињата по рацете и нозете кога излегуваат?
18месеци сме и од јуни до сега 4-5пати фаќа пролив и трае по 5,6 дена не поминува со пробиотик смекта па завршуваме на ентерфурил. Прашањето ми е дали е можно толку често да фаќа од градинка ама па ги прашав мајките таму ми кажаа дека немале нивните деца пролив или да не му смета адаптираното млеко новалак што му го давам? пошто до јуни беше на цицање. Дали да сменам некое без лактоза или без кравј протеин ама дупло се на цена? Одма после пиење на млекото има пролив ама неможам да не и давам кенка и плаче. Кога е здрава не и смета адаптираното
Очигледно е дека млекото му пречи. На 18 месеци не е неопходно да пие млеко, може да внесува други млечни производи.
Исфрли млеко, нема потреба, ако нема такви проблеми со јогурт и останати млечни производи, доволно е нив да ги даваш. Година и пол е, доста е од млеко со шише.
Денес пријавија варичела во група во градинка. Дете нема ништо, ќњ го повлечеме ама јас сум бремена и имаме патување за три недели. ве молам објективно која е веројатноста да се зарази?
Ќерка ми веќе 2 пати одбегнува сипаници. Еднаш имаше во јануари пријавени повеќе деца, таа не фати. Следно во јуни. Не значи дека ќе фати ама не можеш да знаеш предвреме ништо.
Кај ќерка ми во градинка 2 години се влечкаа со варичела. Секој месец по едно дете, ќерка ми беше последна, не ја повлеков ниту еднаш. И да го повлечеш можеби е веќе заразен, неможеш да знаеш. Инкубација е од 7 дена до 21. Немаш никаква гаранција, зависи од многу фактори.
Zdravo, deteto e 17 meseci. Pred eden saat goltna parce hartija od fiskalna smetka, mozebi odprilika okolu 1,5 cm. Ne znam tocno.Mu dadov voda da se napie, I predmalku zaspa. Isplasena sum, bidejki nekolku dena e so vlazna kaslica I go inhaliram od denes so fizioloski. Ne znam so da pravam
Џабе си го повлекла, 2 3 дена пред да избијат се заразни. Голема е веројатноста да фати. Кај ќерка ми од едно девојче, 8 деца се заразија, после вториот бран од нив 8, уште 7 деца. Ти имаш прележано? Направи антитела ако не си сигурна.
Ништо не му е, мојава има хартии и хартии изеено, стикери налепници, дури и пластика голтнато... последното е страшно многу де ама искака се
Син ми 2 години и 4 м ноќеска почна да повраќа неколку пати бевме на детско рекоја не е дехидриран ни дадоја само некој чепчињс за повраќање електроити вчера вечерта ксна парче пица од надвор ја исповрати неа све после му идеше нагон ноќеска ама не повраќаше сабајлево сам бараше вода чај плачеше се напи ама баеѓи и пак испорати поске пак пиеше исповрати анни рекоја додека се смири по едно лајче водс он си испи баеѓи сега заспа незнам дали е за инфузија или да почекаме 2 пати имаше и пролив
Здраво, малото има две години, ја чепка и кине устата и цело време ѝ е испукана, доаѓа и до крв да пушти. Не знам веќе како да ја одвикнам. Што можам да мачкам?
Кога има повраќање или дијареа, се припазува со исхраната. Нешто полесно, ориз, банана, двопек електролити, пробиотик и сл. Останати работи може само бетер да направат и да ититираат уштр повеќе.
После повраќање барем пола саат ништо не давај и после по една лажичка електролити или чајче од нане, па за 15 минути пак. Ако пак поврати пак чекаш пола саат и почнуваш. Ако е дехидриран сува ќе му биде устата,кожата затегната, поспан ќе биде, омалаксан. Ако се плашиш дека е дехидриран најубаво носи го пак да го видат. За јадење сега само двопек, оризова вода,компир варен, јаболко печено.
Сабајлево и водата што испи ја поврати сега спие покасно ке пробам ми рекоја нема потреба за инфузија сега