Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Кронди

Кронди Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2024
    Пораки:
    237
    Допаѓања:
    171
    Па да му додадам уште 1 мл сега смеам ?

2. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.371
    Допаѓања:
    24.968
    4.5 парацетамол
    3.5 блокмакс на таа килажа

На Кронди му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Кронди

Кронди Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2024
    Пораки:
    237
    Допаѓања:
    171
    Не ми спушта,планирам сега после 3 саата од блокмаксот да дадам пак парацатамол и така тој пред го исплука пола..а од блокмаксов дадов 2.5...температурава си стои.

4. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    9.051
    Допаѓања:
    18.967
    Прво, не смееш; друго - нема да има никаков ефект.

Ке почекаш барем 6 часа од последна доза, но ако не крева многу, чекај 8 часа.

При многу висока температура, значи 39+ и дете кое е многу омалаксано, се даваат најизменично бруфен и парацетамол на 4 часа.
    Но, кај дете од 1 година јас не би дала пред да се советувам со лекар.

На azelea, JoyJoy и Кронди им се допаѓа ова.
  5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.082
    Допаѓања:
    204.167
    Полазано е. Алергија на храна се манифестира околу уста, на гради и стомак.

6. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.798
    Допаѓања:
    9.543
    Ние имавме ваква реакција на сокчиња, најверојатно алергија на конзерванс беше, дадов Рупафин по препорака и се смири до вечерта.

7. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.706
    Допаѓања:
    4.034
    Не е висока температурата и ништо да не даваш. Јас над 39 давам или следам како се понаша, ако е расположена , јаде, си игра, не давам, сама по себе чекам да спуште. Ако е 39.5 на пример давам.

На Cherry79 и JoyJoy им се допаѓа ова.
  8. cocopuff

cocopuff Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.071
    Допаѓања:
    1.396
    Здраво мајки, дали кај некое од вашите дечиња се развила алергија од антибиотик? Моето дете пие Амоксиклав од минатиот понеделник поради гнојна ангина. Од саботата беше со температура и почнавме антибиотик во понедленикот. Во четвртокот забележав црвени точкички по грбчето за кои матичниот рече дека се од температурата. Денес тргна пак во градинка бидејќи е добар и докторот рече може. Но ми го вратија со исип по телото. Пак бевме на преглед, кај замената, вика може алергија од амоксиклавот но да не го прекинуваме. Не му личеше на друго. Ни даде Аериус да даваме ама да го завршиме амоксиклавот. Чисто ме интересира искуства и мислење.

Прикачени фајлови:

• IMG_6551.jpeg
      IMG_6551.jpeg
      Големина на фајлот:
      163,3 KB
      Прегледи:
      53
  9. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.806
    Допаѓања:
    6.238
    Имам читано дека комбинацијата на инфекција со стрептокока и амоксиклав може да даде осип после недела дена од терапија. Исто така комбинација на некои активни вируси (како ебв пример) во комбинација со амоксиклав. Во двата случаи не се третира како алергија, и поминува само од себе.Правевте брис од грло?
    Син ми имаше осип од панцеф во комбинација со активен херпес симплекс вирус, прво мислеа дека е алергија ама после установија дека не е.

10. cocopuff

cocopuff Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.071
    Допаѓања:
    1.396
    Не правевме брис, не побара докторот демек гнојна ангина е сигурно е стрептокока нема потреба од брис, а и имаше уште 3 дечиња во градинка со иста дијагноза. Не знам дали да си слушам интуиција и да прекинам антибиотик или да ги послушам да го дадам уште 2 дена.

11. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.806
    Допаѓања:
    6.238
    Мој совет е да не го прекинуваш. Ако се сомневаш на насоките барај второ мислење ама немој на своја рака да прекинуваш.

На cocopuff му/ѝ се допаѓа ова.
  12. nadelinka

nadelinka Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2012
    Пораки:
    695
    Допаѓања:
    668
    Ве молам да препорака- малата ми е 4 години и повремено се жали за чешање на вагината- не се добришува во грандика, или обратно се брише од назад кон напред, или им даваат влажни за бришење за полесно кои ја иритираат. Ова на пример не ни се случува ако седи дома со мене кога јас ја средувам. Што да ја намачкам превентивно? Дали може да и се направи преглед толку мала на гинеколог?

13. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.312
    Допаѓања:
    26.566
    Мојата имаше добиено на таа возраст инфекција т.е само на матичен кажав како е и ми дадоја прашак за растварање во него да седи во када/копанче и помина.

14. sandra.s.t.

sandra.s.t. Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2017
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    19
    Син ми имаше алергија на Трицеф...му се појави после еден ден пиење...одма му го прекинаа.идевме секој ден на боцкање урбазон...на крај и си полежавме 2 дена во болница

15. sandra.s.t.

sandra.s.t. Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2017
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    19
    И јас немам прележано и цело време ми беше страв дека ќе ги фатам...а во градинка има цело време...јас бев примив вакцина за варичела, ја има сега и кај нас.