Не ми спушта,планирам сега после 3 саата од блокмаксот да дадам пак парацатамол и така тој пред го исплука пола..а од блокмаксов дадов 2.5...температурава си стои.
Прво, не смееш; друго - нема да има никаков ефект. Ке почекаш барем 6 часа од последна доза, но ако не крева многу, чекај 8 часа. При многу висока температура, значи 39+ и дете кое е многу омалаксано, се даваат најизменично бруфен и парацетамол на 4 часа. Но, кај дете од 1 година јас не би дала пред да се советувам со лекар.
Ние имавме ваква реакција на сокчиња, најверојатно алергија на конзерванс беше, дадов Рупафин по препорака и се смири до вечерта.
Не е висока температурата и ништо да не даваш. Јас над 39 давам или следам како се понаша, ако е расположена , јаде, си игра, не давам, сама по себе чекам да спуште. Ако е 39.5 на пример давам.
Здраво мајки, дали кај некое од вашите дечиња се развила алергија од антибиотик? Моето дете пие Амоксиклав од минатиот понеделник поради гнојна ангина. Од саботата беше со температура и почнавме антибиотик во понедленикот. Во четвртокот забележав црвени точкички по грбчето за кои матичниот рече дека се од температурата. Денес тргна пак во градинка бидејќи е добар и докторот рече може. Но ми го вратија со исип по телото. Пак бевме на преглед, кај замената, вика може алергија од амоксиклавот но да не го прекинуваме. Не му личеше на друго. Ни даде Аериус да даваме ама да го завршиме амоксиклавот. Чисто ме интересира искуства и мислење.
Имам читано дека комбинацијата на инфекција со стрептокока и амоксиклав може да даде осип после недела дена од терапија. Исто така комбинација на некои активни вируси (како ебв пример) во комбинација со амоксиклав. Во двата случаи не се третира како алергија, и поминува само од себе.Правевте брис од грло? Син ми имаше осип од панцеф во комбинација со активен херпес симплекс вирус, прво мислеа дека е алергија ама после установија дека не е.
Не правевме брис, не побара докторот демек гнојна ангина е сигурно е стрептокока нема потреба од брис, а и имаше уште 3 дечиња во градинка со иста дијагноза. Не знам дали да си слушам интуиција и да прекинам антибиотик или да ги послушам да го дадам уште 2 дена.
Мој совет е да не го прекинуваш. Ако се сомневаш на насоките барај второ мислење ама немој на своја рака да прекинуваш.
Ве молам да препорака- малата ми е 4 години и повремено се жали за чешање на вагината- не се добришува во грандика, или обратно се брише од назад кон напред, или им даваат влажни за бришење за полесно кои ја иритираат. Ова на пример не ни се случува ако седи дома со мене кога јас ја средувам. Што да ја намачкам превентивно? Дали може да и се направи преглед толку мала на гинеколог?
Мојата имаше добиено на таа возраст инфекција т.е само на матичен кажав како е и ми дадоја прашак за растварање во него да седи во када/копанче и помина.
Син ми имаше алергија на Трицеф...му се појави после еден ден пиење...одма му го прекинаа.идевме секој ден на боцкање урбазон...на крај и си полежавме 2 дена во болница
И јас немам прележано и цело време ми беше страв дека ќе ги фатам...а во градинка има цело време...јас бев примив вакцина за варичела, ја има сега и кај нас.