Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    1.278
    Допаѓања:
    1.478
    Добар е денес, подкашлува малку ама многу е подобар од вчера.

На merriel0 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.692
    Допаѓања:
    20.566
    Луѓе какп симињате температура?
    Само што завршивме со антибиотик во понеделникот еве го денес крена температура еднаш сабајле вечерва пак, дадов блокмакс 5мл подоле ос 38.7 не иде, дан треба повеќе да давам?
    Се мислам после ако не ми спушти свеќичка да му ставам, имам еферангал дома.

Од ништо немам страв како од температурава што не спаѓа :headbang:

3. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    953
    Допаѓања:
    1.380
    Моето имаше температура, јас дома давав 5 мл бруфен на 16,5 кг и има три години. Не беше добро утредента го однесов на детско одделение му дадоа 8 мл бруфен.
    Ми рекоа дека малку му е 5 мл.
    Се сеќавам кога големиот имаше 4 год и бевме во болница со висока температура, му даваа 5 мл бруфен. Ако не паѓаше за еден час даваа уште 2,5 мл, ако и после еден час не почнеше да паѓа даваа уште 2,5.
    Слободно може да дадеш уште пола од дозата што си ја дала, ако не паѓа температурата за два часа од сирупот.
    Не сум лекар, ама мислам дека нема толку голема штета да се случи ако дадеш плус доза во 24 часа.
    Лани кога имаше воспаление на колковите, значи на едниот, па на другиот. Воспалението не се повлекуваше со недели. Му дадоа да пие бруфен дупла доза. На почетокот три пати на ден првата недела, втората недела пиеше два пати на ден, третата недела по еднаш на ден. Ама дупла доза. Ако по кг требаше да пие 5 мл, му препишаа 10.
    Не видов некакви последици или нешто лошо да му се случи од долгата употреба на сирупот.
    Не мора да значи дека сум во право, не сум лекар, само го споделувам моето искуство.

На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.833
    Колку кг има? Бруфен е кг/2-1 отприлика. Парацетамол кг/2+1

На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.692
    Допаѓања:
    20.566

15кг имаше на последно мерење во септември кај матичната. Не ми спушти синоќа па и на 39 качи во 10ипол и му ставив чепче, нема качено после тоа, се надевам нема ни да качи. Ама едното око му солзи, носот му тече и само бара да мочка

На Cherry79 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.833
    6 мл можеш слободно да му дадеш. Јас на 16 кг давам 7 мл бруфен, 8 парацетамол

На Mother of 2boys и Carolin. им се допаѓа ова.
  7. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.142
    Допаѓања:
    5.062
    И блокмакс вака го дозираш? Мојата е 16-17кг, по упатството за 4 год е 3 пати по 7,5мл во 24 часа. Ама она на 4-5 саати ми крева 40. Ги комбинирам со ефералганот ама се мислам мала да не и е дозата.

Бтв, пошто немала мислам 40ка, можда еднаш, не памтам. А има и треска кога качува и студи и има ладни нозе и раце. Што да правам да пролонгирам време измеѓу да не крева толку брзо и толку висока? Вчера цел ден беше супер, ноќта крена тт, денес и нос и се растече и се затна и солзат очи…

8. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.833
    Не е мала дозата толку е. Пред два дена и мојава имаше таква епизода, па комбинирав со Далерон, среќа една ноќ беше така, останатите денови качуваше до 40 ама одржуваше 8 часа без да качи на 40. Грип има сега и тоа е, менаџмент на температурата само и електролити. Цела недела е со температура ама веќе е со 38 па не и ни давам антипиретик.

На Mucika му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.881
    Допаѓања:
    9.836
    Нас ефералганот нешто не ни помага веќе, сменивме на блокмакс форте и одлично се покажа за висока температура

10. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.142
    Допаѓања:
    5.062
    Кај ми го прати грипот сега пред нова година :sweat: излезе позитивна, ја носев на дежурен плачеше дека ја боли стомак.
    Него ви потврдија грип, ве фати вас? Ни дадоа тамифлу ама ни рече и ние превентивно да сме зеле инаку во болница може да завршиме :|

11. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.692
    Допаѓања:
    20.566

Еферангал чепче ставив. И кај нас еферангал сируп не спушта како блокмакс.

12. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.833
    Што да ни потврдат, сите не фати, сите по дома со температура, треска, нема што не те боли, секој мускул секоја коска, затнати сите, со кашлање со се. Одеднаш сите се не фати по ден два. Исто малава со стомакот се жалеше, повраќање све по ред. Она на крај заврши со антибиотици, спушти надолу. Утре на контрола ќе ја носам. Нас најмногу ни помогна Urgent -c на Провен, тој за интензивна поддршка. Ќе те крене барем тоа колку толку денот да го издржиш. Малава тек вчера почна да јаде, цела недела на вода, јогурт и електролити беше.

На Mucika му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.828
    Допаѓања:
    9.696
    Кај ве тестираа? Исто сме со висока температура, кашлица итн, не знам дали во Козле прават тестови или да си одам Систина. Ко што е хаос во Козле и друго ќе закачиме…

14. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.142
    Допаѓања:
    5.062
    Систина бевме. Брз тест, не го анализирав, имаше неколку вируси на него првиот беше инфлуенцава и ковид видов, другите не ги загледав, само на првиот беше позитивна. Кашлица за сега немаме ама носот е лом ама ептен лом. Иначе вчера вечерта во 9ипол само 2-3ца чекаа.

На Калатеа му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.772
    Допаѓања:
    9.075
    Од која возраст сте давале риностоп сируп?
    На упатството пишува над 6 год.
    Матичната ми рече да давам по 2.5 мл сабајле и вечер.
    Шубе ми е некако.

16. Јова

Јова Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2021
    Пораки:
    382
    Допаѓања:
    132
    Јас му давав лани,3 ипол години беше. По препорака на доктор. Иста доза како вашата,и во аптека ми кажаа дека го давале и на помали деца,иако пишува од 6 години.

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.181
    Допаѓања:
    8.694
    И на моево го имаат дадено на 2,5 години. Исто и јас со мисла бев дали да го давам.

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  18. 123mmm123

123mmm123 Активен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2025
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    1
    zdravo, maloto mi e 4meseci i na noseto ima hemangiomce koe sto pomalce se siri pa maticnata ni dade upat za vo hematoonkologija kaj dr.ivona ivanovska petkovska nekoj iskustvo so doktorkata