Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. lala15

lala15 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2014
    Пораки:
    428
    Допаѓања:
    787
    Препорака за добар педијатар за решавање на кандида во устата и искуства со овој проблем?

2. Jora

Jora Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2021
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    2
    Zdravo majki, imam sin 10 meseci a roden e predvreme na 32 nedela. Imat kontakt si oci; se smejt koga ke mu zboruvame, sledit sve so oci, rasbirat koga ke mu davame naredbi, fakat igracki, vikat baba mama itn. Edinstveno sto me zagrizuvat e sto imat mesec dena pocnalo mnogu da se nisat so teloto napred i nazad, recisi celo vreme koga e sednat go prajt toa nesto i sega pocnalo i posilno. Dali e znak na autizam ili nekoja so slicno iskustvo ve molam

На misli_si и Ivaavii им се допаѓа ова.
  3. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.840
    Допаѓања:
    9.719
    @eli25 ко суво влажна, ама повеќе е надразителна…
    Бевме пак денес, викаат од грипот е, нема што да се направи, и дадоа Панцеф плус…
    Него, колку трае температурава со грип, 6ти ден и е денес и пак качува.:(
    Страв ме фаќа веќе некако многу е…
    @Mucika ви проаѓа ли вас?

4. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.703
    Допаѓања:
    20.584

Не сакам да се заречам еве синоќа конечно е без температура, од понеделник вечерта кој почна тек синоќа арно поминавме :tmi:

5. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.840
    Допаѓања:
    9.719
    Леле аман бе :( скоро цела недела…душа:( што ви дадоа за терапија?
    Жими се луѓе толку ми е стресно ќе се оболам кај и да е:x

6. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    9.094
    Допаѓања:
    41.544
    Мојава 5 дена е со тт. Од вчера почна да кашла, има секрет во носот, друго ништо. Крвна слика денес правена стакло. Не знам што ќе беше ова

На Калатеа му/ѝ се допаѓа ова.
  7. LadyInPainting

LadyInPainting Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2023
    Пораки:
    261
    Допаѓања:
    316
    Дали сите со грипот качуваа многу високи темп? Ќерка ми беше многу болна, 5 дена темп цело време ама не над 38.5 па се мислам дали беше грипот или да се спремам и за него...

8. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.854
    Допаѓања:
    6.360
    Не е знак за аутизам.

9. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.703
    Допаѓања:
    20.584

Течности и витамини. Оваа 3та недела му е веќе, пред 2 недели цела недела беше со антибиотик, прес тоа викендот антибиотик стававме на очите имаше инфекција ова рачунај за св.Никола беше викендот, одма понеделникот амоксиклав му дадоја во неделата го допи и тоа ноќта недела спрема понеделник последната доза му беше. Во понеделникот ноќта ми крена 39.7 не знам што вирус е ама го покоси. Во средата сега крвна слика правевме пак, матичната рече се бори телото, не бил за антибиотик пак и несакаше да даде антибиотик на антибиотик, да видиме дали ке се избори сам само витамини ни даде, електролити и течности ама дојди некој да го убедеше да јаде. Една чинија супа цел еден ден јадеше, електорлити со шприц му давав, значи покосен беше. Вчера и денес живна малку од малку подобар е. Точно секоја вечер кај 8ипол почнуваше да му се црвенат образите и да качува температура секој ден во исто време значи.

10. Momichka

Momichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.138
    Допаѓања:
    6.745
    Моите се родени 34 недела со по 1800 гр. Педијатерот ни даваше специјални вежби за ојачување на мускулатура, дека некако во еден период околу 9ти месец и порано им се јави олабавување на седење и цврстина. Со вежби надминавме и супер момци се. Вие следете раст и развој?

11. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    563
    Допаѓања:
    417
    Срам да и е. Па до толку да ти е до Нова година важна демек дома ако седиш со болни деца минус ќе ти пишам или ќе нема слики за на фб. Никаде не сме биле ич не ни беше важно ама изгледа од градинка фати нешто. Или кој знае. План
    Oba na koja vozrast moze da se dava?

12. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.088
    Допаѓања:
    10.747
    @misli_si на ќерка ми и го дадов прв пат кога беше 2,5 години. Касно го дознав, инаку веројатно и порано ќе и го дадев.
    Сируп од аптека не сум купила до сега, страв ми беше да давам дека мала, ама овој домашниов се покажа како добро решение кога кашла така ни суво ни влажно, туку ко да и е изиритирано грлото од што не може да и се смири кашлицата.

На misli_si му/ѝ се допаѓа ова.
  13. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    563
    Допаѓања:
    417
    Of lele a be ne znam sto virus e oridovme na lekar dobra bese I navistina bese eve swga pak izgore o'd tt ne znam sto e
    Samo ja spustam. Spie. Da stane kje I napravam kje I dadam.

14. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.148
    Допаѓања:
    5.065
    Па мислам пројде, од петокот нема тт. Исто ли качува висока на исто време? Кс не и повторија? Тоа ќе укаже накај што оди повеќе. Ма да веќе е покриена и со антибиотик. Кашлицата таква може и од носот да и е што и се слева. Септаназал нешто такво да и ставаш тоа ќе и намали и малку мрсули. Антихистамин ама тоа со консултација. Пиши и на Благородна ако ти треба, ќе ти врати, ние нова година си “честитавме” ноќта на 31 кога паничев со грипот. Денес како е?

15. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    563
    Допаѓања:
    417
    Ви се случило ли да не можете да ги разбудите. Свесна е ама не може да стане. Нема сега тт а цела ноќ имаше.

16. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.854
    Допаѓања:
    6.360
    Давај електролити и течности да не е дехидрирана, и носи на доктор нека ја видат

На Giovanna му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.840
    Допаѓања:
    9.719
    На 12 саати качува, синоќа чекав до 38.5 и дадов одма пошто не спие и како да блада. Одма подобро спиеше, стварно се надевам дека денес ќе не одмине, ептен среќа што пие електролити и сокови па се тешам…

Кашлицава малку поднамалена е, ама затоа брат и почна да кашла.(facepalm)(facepalm)(facepalm)

@misli_si пие ли течности? Ако е уморна и нејќе да стане подолго време однеси обавезно.

На misli_si му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.088
    Допаѓања:
    10.747
    Можно е да е дехидрирана од температурата. Како сте со течности пиење? Колкаво е детето?

Лани ќерка ми кога ја хоспитализираа од стомачен вирус многу брзо ми дехидрираше, скоро две години имаше. Не можев да ја разбудам и снагата не можеше да си ја држи. Ама одма се гледаше дека нешто не е во ред, во пижами ја однесов до болница.

Не велам дека тоа е и кај вас, ама тоа беше нашето искуство. Ако не ти личи добро, однеси го детето на лекар.

19. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    563
    Допаѓања:
    417
    Пие со сила и давав со шприц. Се разбуди сега си игра весела е.фала ви на сите. Ова е некој гаден респираторен вирус ваква ноќ никому. Одма синомарин и кога пушти едно зелено. Ја носев вчера и во саботата на лекар. Ми вика мора да се стрпите 7 до 10 дена траело. Чиста беше и на плуќа и уши и грло. Ужас

20. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.703
    Допаѓања:
    20.584

Давај електролити и течности макар и на сила, нуди супа, сокови, чаеви, овошје, зеленчук нешто ке касне макар и малку ама нека касне. Јас електорлити на аларм давав на 30мин по еден шприц. Исто како што велиш само спие, како маче некое седеше скупчен на кревет и само ми викаше "чувај ме" "гушкај ме" "држи ме" не мрдаше дете. Знаеше да поигра малку и пак легнуваше, после 7 дека живна од вчера еве и јаде барем ако ништо друго пак нудам јас ама јадеби пие.

На Калатеа и misli_si им се допаѓа ова.