После еден цел ден без тт, денес еве го до 37.5 пак. Ама кашлааааа. Страшно. Му реков на мм вчера да го однесеме за секој случај да го слушне матична( во петокот беше чист, ни кажаа на итна дека е вирусно) ама неее, ќе сме го трауматизирале. Еве, до денес. Он си е весел, јаде и пие, ама тт си стои и ме плаши што се повтори пак.
И мојата така беше. Викендот само ноќеска качуваше, од вчера почна пак денски. Докторката кажа вчера ако качува тт да и дадам антибиотик. Од денес почнав и ќе видеме. 6ти ден денес
Јас му давав од лижавките , хербион сируп, исла јуниор , кога кашлаше мн влажно инхалација со бисолвон , повеќе од 24 часа беше без температура , ноќеска пак качи , направивме тестови за грип , адебо , рсв не искочи ништо , можеби и ковид беше Уште буфта , нос де тече де затнат , катастрофа
Значи децава се сите со исти симптоми. Јас му давав Хербифит, чаеви од што ќе слушнам, млеко со шеќер ама не и не. Си викам среќа што кога ќе запне ептен да кашла, повраќа мојов и тоа грстови шлајм. А не тече нос. И бара да пие и јаде цело време.
И мојот јаде и пие, си бара јадење конкретно, пие елктролити …. да беше грип ќе залегнеше. весел игра.
Оф и ќерка ми беше иста,ние пред нова година го минавме истиот вирус, матичната вика грип било,три дена имаше висока тт до 39,5 ,па и помина еден ден немаше и почна да кашла многу,се откорнуваше и пак почна до 37,5 да качува,ама само еден ден. Кашлањето интензивно беше два ти дена ,на гради беше чиста,ама ни дадоа и антибиотик и инхалации правевме и помина ,една недела ја држеше.Многу течности ја налевав јас ,чаеви ,супи. Со помин на сите дечиња
Двајцата пред 2ипол месеци наод ми направија, може месец бевме со наод, тестирано на све - искочи само риновирус. Што риновирус ќе беше си такви компликации не знам
Na taa vozrast se uste ne se gledaat znacite za autizam oven kontaktot so oci I imeto mozebi ama ni toa ne e sigurno oti pocnuvaat da si teraat po svoe.Toa sto se nisa si ja vezba kicmata ne se plasi uzivaj si so bebeto.
Fala vi na site za spodelenoto ne znam da ve tagnam posebno. Dadov se I toa so med I limone I maslinovo, si jadese i hrana malku ama jadese. Tripati se kakse oti od tt zapek imase cela nedela I sok piese I voda kolku tolku teloto i se regulira. Spiese do 12 saat moze ne isplasi epten ama posle dusa ni izvadi na celiot strav pa I toa I eve ja zaspa ne moze da mrdne oti se premori od igranje da nadomesti. Kasla ama mn podobro izgleda. Eden ton mrsoli izvadi pa se nadevam utre nema da imame uste stres testovi. Ne znam sto virus e ama zdravstvenite sluzbi epten znaci potfrlile. 10 dena da trae virus toa ne bilo ni vo tursko. Hranata I vodata pa I vozduhot si go pravat svoeto ama na tolku napredna medicina so inhalatori po doma so seshto, ne znam vise da se boris so nesto sto nit se gleda nit se slusa a pravi pakos na mali deca osobeno ne e na arno. Gospod neka ni pomogne na site. Fala uste ednas ne sakam da ja opteretuvam ovaa tema povekje. Ubava vecer
Некогаш не е и до медицинските лица, туку самиот тек на вирусот, ги напаѓа најслабите делови од телото, навлегува подмолно и потполно го ,,гуши,,организмот. Доктор за вирус никогаш атб не дава, затоа што еве и ние лаици знаеме дека атб само уште повеќе го храни вирусот и му дава сила да ги турка имунитетот. Кога едни од најјаките атб како Лекоклар, Зинат, па и Сумамед не успеваат да го совладаат, значи дека сите вируси сега се вештачки направени, мутираат се повеќе и посилно и само господ да ни е на помош на сите.
Не се вештачки направени вирусите, отсекогаш ги имало, само мутираат и земаат сила оти генерално сите нови генерации се со послаб имунитет прво поради лошиот квалитет на воздухот, водата и храната, а второ и многу важно, поради чувањето на децата во стаклено ѕвоно и немешање со други деца и кога се само со растечен нос. Порано не гледаа дали некој е настинат, сите се мешаа едни со други и беа поздрави, ама од друга страна, при настинки се клукаа со антибиотици, исто ко сега што сите даваат за секој случај кога симптомите ќе потраат повеќе од три дена. Бактериите се се' посилни, веќе дел од антибиотиците не помагаат воопшто, а вирусите измутираа во посилни видови. Скроз очекувано со оглед на начинот на живот. Допрва не' чекаат и полоши вируси и бактерии од ова.
@Annath нема да се согласам со ова,, чувањето деца во стаклено ѕвоно,, Прочитај неколку страници наназад само на оваа тема, колку мајки имаме искоментирано, дека децата ни се со посериозен инфект од вирусот, некои се и со болнички исход за жал, од тоа ,,мешање,, на децата. Ако моето дете има посилен имунитет и на нога минува вируси, има детенце кое е нежно, ама не дека е чувано во стаклено ѕвоно, туку тука играат улога возраст, гени, начин на справување со секој вирус....и за такво дете, овие вируси може да бидат фатални. И кој стекнат имунитет ќе го има тоа дете, кога со секоја насткнка, вирус, бактерија, мора да прими антибиотик, оти поинаку не може? Каков имунитет гради, кога закачува нова и нова дијагноза а атб само прави повеќе да падне имунитетот? Нема да биде крај на свет ако период одиме на планина, шетаме на мирни места, место да се собираме во простории 2×2 или игротеки. Еве ги двајцата, мои, од мене излезени. Големиот само носи дома, преносител е, во негови 11ипол год 10пат нема пиено атб и тоа за воспалени уши, заби, скоро никогаш за настинка или вирис. Најслаби антибиотици. Кортико не знаев да инхалирам до сега. Немаше потреба. Ама ако сум знаела дека е време на вирус, има потенцијални носители некаде каде одам, бил чуван дома. Малово, сеуште препишувам на возраст, закачува се. Ама лесно минува и него му реагира одбранбениот систем. Не дошло до атб. Извини, овие вируси сега не се вирусите од нашето време. За воздухот, храната и општо растењето на сегашните деца, да, во право си. Ти си медицинско лице мислам и се ова што го пишав, јас го знаеш мнпгу подобро од мене.
Истите вируси се. Само појаки се сега, поради ослабениот имунитет на генерациите, и мутациите на самите вируси поради околностите и климатските промени. И тоа е очекувана и нормална еволуција на човештвото и генерално на природата. Човекот ќе станува се' послаб здравствено и физички пред се поради седентарниот начин на живот кој полека но сигурно не' уништува. Гени? Хм... Да, имаат улога гените за имунитетот, ама не се баш истите како кај нашите предци поради мутациите. се' е поради начинот на живот, како и пристапот на лекување на болестите, фактички и до нас е. Не можеме да влијаеме на некои фактори, тоа ми е јасно. Јас се сложувам дека има поболежливи деца, отсекогаш имало, ама не како денес што секое второ дете е на терапија со кортикопрепарати за настинки. Се препишуваат од ракав и на секој што треба и не треба, кога за затнат нос лупаат или инхалација со кортико или антибиотик по барање на родителите, се чудиме зошто децата се болежливи и од најмало мешање во колективот. Што знам, тоа е мое мислење, и јас имам две деца тотално различни, и по конституција и имунитет, ама сосема исто ги чувам, ги мешам во околината, и не посегнувам веднаш по лекови за затнат нос или обична кашлица како што прават повеќето. Може и јас грешам, ама моето искуство така покажува. Не е само знаењето од книгите, праксата е скроз поинаква.
Кога ми се роди првото дете, нормално прво дете не знаеш ништо на све внимаваш, бевме кај неа на гости и малата почна како што беше седната да се ниша напред назат и да се мава со грбот на креветот што мене многу уплаши, и золвами на тоа ми рече нормално е дека и незините три деца таа фаза ја поминале и навистина беше така
Мојата денес 7ми ден како друго дете да е. Без тт е 24часа, помалку кашла, траже да јаде и лудува цел ден. Дали е од антибиотикот или едноставно само од себе поминува не знам
Majki care za nokno kaslanje? Nema niti rastecen nos, ajde brisevi napravivme nema nisto, na pregled nema nisto. Preku den super, a legne pocnuva. Navlaznuvac uklucuvam za vozduhot i pak kasla li kasla...
Здраво мајки, јас малку настрана од темата грип. Пред 4 месеци на малата и се направи опаѓање на косата од тинеа-габична инфекција, најверојатно од мачето што го чувавме. Почнавме да се миеме со шампон реконазол, мачкање со ројазол крем два пати дневно по препорака на дерматолог. После извесно време ни вклучија и крем кловате. Малку косичка е почнато да расте но ме загрижува што има и проширување, а веќе 4 месеци сме со локална терапија. Дали имала некоја мајка искуство? Ви благодарам