Дете 10 год 2 недели е со крваво око има линија црвена како капилар, офталмолог кажа дека не е пукнат. 10 дена користено тобрекс се сега вештачки солзи малку избледе но се уште доста голем дел стои
Не си била кај стариот доктор Цекич,па да видиш однос со децата.На стол несакаше да седне синми ,а не па да му брцка у нос.Секоја чест на др.Весна ,пристап со децеата совршен,децата соработуваат без плачки и отпор.Но секој има свое искуство,треба да се почитува
Jas rekov deka pushti specijalizant da pregleduva, bez da pobara dozvola od roditelot. Moeto sekako place, ne napravi nishto posebno za da go smiri, aj ne ni ocekuvam, mal e. Plus toj specijalizant dade tricef da pie moeto dete bez nikakva osnova, ni krvna slika ni nishto. Malku potkasluvase i imase beli naslagi, no od hrana, Mirka mi go potvrdi toa. Takvi naslagi mu se pravat pocesto. Privatna bolnica ne treba da pushta specijalizanti da pregleduvaat kade shto se ostavaat pari.
Во март ќе прави 2 години. Прва опструкција на плуќа, дете никад чуло за инхалатор, ни препишаа вентолин и кортико наизменично 5 пати на ден (со будење на полноќ). Плус лекоклар антибиотик. Инхалација ниедна не успевам да направам, егзорцизам се дешава, поврати од плачење и кашлање. Што правите во вакви ситуации? На кој начин правите инхалации или не правите?
Пробај со цртани инхалирај, не е убава навика ама некогаш мора. Друга опција некои ептен кога нема соработка знам прават и на спиење (што не се препорачува баш) ама мислам тогаш ептен не нашле мајките начин како...
И мобилен извадив, а не знаеш каков Хитлер сум за скрин тајм кај деца! Не го ни погледна од што пробуваше да "спаси жива глава" и да избега. На спиење како би правела кога брмчи како правосмукалка и плус нели седнат треба да биде. Освен ако немаат некој ултра модерен инхалатор па да не сум во тек.
Ако сега прв пат гледа инхалатор нормално е така да реагира. Извади го утре дај му да се игра со него, ставајте на некое мече да го инхалира, стави го на тебе да види дека нема од што да се плаши, може ќе му се види интересно. Јас моиве така ги преплашив, сега сами си држат инхалатор, бараат и кога не се болни. За ноќното, не знам како би го извела, среќа не сме имале таква ситуација. Ако не бива, консултирај се да ви дадат сируп за замена.
Стај го малце да го истражува, моето е инхалирано 2-3 пати само ама ете последно сам си го држеше и вчера сам бараше да сум го инхалирала затнат му бил носот, а јас не инхалирам без доктор ниту со физолошки, немам таква пракса, така да од 2-3 пати се има преплашено, ама го оставив да игра со него, заедно правевме инхалации, па на мечињата, па награда после дадов и така.
И кај мене ништо не функционираше првите два дена, ама и ја дадов само маската да види дека не е страшно, па сама да го уклучи исклучи, па стававме на сите можни играчки дома и се опушти полека. Пробај така. Еве ја вчера сама ја бараше маската и викаше буууу дела бучела и на слончево му правеше
Ve molam za sovet. Vadevme krajnici, ushte sme vo bolnica, no detevo ne saka usta da otvori. Ni sladoled ni nishto. Malku jogurt se napi sabajle i tolku, plus mnogu malku voda. Mi vikaat da mu davam barem sladoled, no ne saka. Plus mu nosat celo vreme jadenje, no dzabe. Ni pire, ni kiselo mleko saka. Aj tuka sme ushte, no utre kje si odime. Shto kje se pravi ne znam.
Качува температура или само бронхит? Ако нема тт, дефинитивно е алергија. Во Биотек направете алерго тестови преку крв. Таму има и пулмолог алерголог Татјана мислам се викаше или Искра Лазаревска во Ремедка. Или Весна Мицевска на клиника. Таму може да направите поопширни испитувања со Igg,igM,igE кои ќе покажат дали е алергија. Ако ви треба нешто дополнително слободно пишете ми. Јас сум паталец со ќерка ми. Сега фала богу е добра со терапија.
Искуство со кревање темп 39 од мрп 7ми ден? Не знам веќе дали е од вакцината или вирус ми закачил, а дома се чуваме…
Од вакцината е, сигурно ви кажаа во пункт дека може да крене од 7-14 ден темп и може да трае 1-3 дена
Моево завчера крена до 38.8 два дена траеше, без никакви други симптоми,можно е да е и вирус. Од мрп паѓа имунитет многу.
Детево цела недела од саботата со температура оди висока до 39 но не качува на многу брзо време, друго ништо нема на контрола супер докторката вика вирус дали има некој таков вирус, давам сирупи масирам се капиме кога ќе му помини
Вчера само еднаш се качи до 39.1, ама на 4 саати качуваше 38.4,38.5.. денеска имаше сабајле 38.3 и после во 1 37.8 и од тогаш нема качено.. појма немам што е ама може утре да му направам крвна слика
Мајки како почнуваат вирусов и грипов? Бебе 18м, весел, јаде, цица, игра. 38.6 имаше, жар образите, туширав дадов Ефералган, спушти 37.8. Влечев со носко ништо нема тотално. Не кашла нема секрет..дали е можно да е од заби ова?!
Матичната докторка за син ми кога вадеше заби ми имаше кажано дека ако температурата е до 38.5 може да е од заби. Кога вадеше заби беше со жар црвени образи, особено на таа страна на која излегува запчето, многу се лигавеше, одбиваше храна и се случуваше да е со растечен нос. Се надевам дека е од запче а не од другото.