Форумџика на годината

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Mami93

Mami93 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2020
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    70
    Дете 10 год 2 недели е со крваво око има линија црвена како капилар, офталмолог кажа дека не е пукнат. 10 дена користено тобрекс се сега вештачки солзи малку избледе но се уште доста голем дел стои

2. katte82

katte82 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2015
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    194
    Не си била кај стариот доктор Цекич,па да видиш однос со децата.На стол несакаше да седне синми ,а не па да му брцка у нос.Секоја чест на др.Весна ,пристап со децеата совршен,децата соработуваат без плачки и отпор.Но секој има свое искуство,треба да се почитува

3. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    6.262
    Допаѓања:
    14.370
    Jas rekov deka pushti specijalizant da pregleduva, bez da pobara dozvola od roditelot. Moeto sekako place, ne napravi nishto posebno za da go smiri, aj ne ni ocekuvam, mal e. Plus toj specijalizant dade tricef da pie moeto dete bez nikakva osnova, ni krvna slika ni nishto. Malku potkasluvase i imase beli naslagi, no od hrana, Mirka mi go potvrdi toa. Takvi naslagi mu se pravat pocesto. Privatna bolnica ne treba da pushta specijalizanti da pregleduvaat kade shto se ostavaat pari.

На katte82 и 1209 им се допаѓа ова.
  4. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    1.146
    Допаѓања:
    2.327
    Во март ќе прави 2 години. Прва опструкција на плуќа, дете никад чуло за инхалатор, ни препишаа вентолин и кортико наизменично 5 пати на ден (со будење на полноќ). Плус лекоклар антибиотик.
    Инхалација ниедна не успевам да направам, егзорцизам се дешава, поврати од плачење и кашлање.
    Што правите во вакви ситуации? На кој начин правите инхалации или не правите?

5. LadyInPainting

LadyInPainting Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2023
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    374
    Пробај со цртани инхалирај, не е убава навика ама некогаш мора.
    Друга опција некои ептен кога нема соработка знам прават и на спиење (што не се препорачува баш) ама мислам тогаш ептен не нашле мајките начин како...

На Secret-Angel7 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    1.146
    Допаѓања:
    2.327
    И мобилен извадив, а не знаеш каков Хитлер сум за скрин тајм кај деца! Не го ни погледна од што пробуваше да "спаси жива глава" и да избега. На спиење како би правела кога брмчи како правосмукалка и плус нели седнат треба да биде. Освен ако немаат некој ултра модерен инхалатор па да не сум во тек.

7. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.933
    Допаѓања:
    6.553
    Ако сега прв пат гледа инхалатор нормално е така да реагира. Извади го утре дај му да се игра со него, ставајте на некое мече да го инхалира, стави го на тебе да види дека нема од што да се плаши, може ќе му се види интересно. Јас моиве така ги преплашив, сега сами си држат инхалатор, бараат и кога не се болни. За ноќното, не знам како би го извела, среќа не сме имале таква ситуација. Ако не бива, консултирај се да ви дадат сируп за замена.

На Secret-Angel7 и 1209 им се допаѓа ова.
  8. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.353
    Допаѓања:
    47.497
    Стај го малце да го истражува, моето е инхалирано 2-3 пати само ама ете последно сам си го држеше и вчера сам бараше да сум го инхалирала затнат му бил носот, а јас не инхалирам без доктор ниту со физолошки, немам таква пракса, така да од 2-3 пати се има преплашено, ама го оставив да игра со него, заедно правевме инхалации, па на мечињата, па награда после дадов и така.

На Secret-Angel7 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.989
    Допаѓања:
    3.046
    20260128_155344.jpg
    И кај мене ништо не функционираше првите два дена, ама и ја дадов само маската да види дека не е страшно, па сама да го уклучи исклучи, па стававме на сите можни играчки дома и се опушти полека. Пробај така. Еве ја вчера сама ја бараше маската и викаше буууу дела бучела и на слончево му правеше

На Mother of 2boys, dromka, Secret-Angel7 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    6.262
    Допаѓања:
    14.370
    Ve molam za sovet. Vadevme krajnici, ushte sme vo bolnica, no detevo ne saka usta da otvori. Ni sladoled ni nishto. Malku jogurt se napi sabajle i tolku, plus mnogu malku voda. Mi vikaat da mu davam barem sladoled, no ne saka. Plus mu nosat celo vreme jadenje, no dzabe. Ni pire, ni kiselo mleko saka. Aj tuka sme ushte, no utre kje si odime. Shto kje se pravi ne znam.

Последна измена: 29 јануари 2026
  11. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.209
    Допаѓања:
    1.771
    Качува температура или само бронхит? Ако нема тт, дефинитивно е алергија. Во Биотек направете алерго тестови преку крв. Таму има и пулмолог алерголог Татјана мислам се викаше или Искра Лазаревска во Ремедка. Или Весна Мицевска на клиника. Таму може да направите поопширни испитувања со Igg,igM,igE кои ќе покажат дали е алергија. Ако ви треба нешто дополнително слободно пишете ми. Јас сум паталец со ќерка ми. Сега фала богу е добра со терапија.

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Larea

Larea Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2020
    Пораки:
    569
    Допаѓања:
    865
    Искуство со кревање темп 39 од мрп 7ми ден? Не знам веќе дали е од вакцината или вирус ми закачил, а дома се чуваме…

Последна измена: 29 јануари 2026
  13. Lavender4

Lavender4 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2021
    Пораки:
    858
    Допаѓања:
    2.429
    Од вакцината е, сигурно ви кажаа во пункт дека може да крене од 7-14 ден темп и може да трае 1-3 дена

14. Aleks.mar

Aleks.mar Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2025
    Пораки:
    579
    Допаѓања:
    1.775
    од мрп после 7 дена може да крене ама 39 некако не ми е логично. Проверете крвна слика

На Калатеа му/ѝ се допаѓа ова.
  15. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    5.144
    Допаѓања:
    43.861
    Моево завчера крена до 38.8 два дена траеше, без никакви други симптоми,можно е да е и вирус. Од мрп паѓа имунитет многу.

16. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.200
    Допаѓања:
    3.529
    Детево цела недела од саботата со температура оди висока до 39 но не качува на многу брзо време, друго ништо нема на контрола супер докторката вика вирус дали има некој таков вирус, давам сирупи масирам се капиме кога ќе му помини

17. Larea

Larea Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2020
    Пораки:
    569
    Допаѓања:
    865
    Вчера само еднаш се качи до 39.1, ама на 4 саати качуваше 38.4,38.5.. денеска имаше сабајле 38.3 и после во 1 37.8 и од тогаш нема качено.. појма немам што е ама може утре да му направам крвна слика

18. angel4444

angel4444 Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    1.656
    Мајки како почнуваат вирусов и грипов? Бебе 18м, весел, јаде, цица, игра. 38.6 имаше, жар образите, туширав дадов Ефералган, спушти 37.8. Влечев со носко ништо нема тотално. Не кашла нема секрет..дали е можно да е од заби ова?!

19. Puffy2019

Puffy2019 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2019
    Пораки:
    827
    Допаѓања:
    1.809
    Матичната докторка за син ми кога вадеше заби ми имаше кажано дека ако температурата е до 38.5 може да е од заби.
    Кога вадеше заби беше со жар црвени образи, особено на таа страна на која излегува запчето, многу се лигавеше, одбиваше храна и се случуваше да е со растечен нос. Се надевам дека е од запче а не од другото.

На angel4444 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    5.144
    Допаѓања:
    43.861
    Исто и моево. Деновиве едино наутро се поджалува на болки во меше. Не знам дали таков вирусот беше