Ако не се лажам странство сте со живеење. И внук ми истиот проблем го имаше и исто му ги скратија сите и плус цевчиња во ушите за шлајмот исто ова во страмство, ама кај нас незнам дали има опција за кратење, а ич не сум за целосно вадење некако. Ќе видеме терапијата ама чисто сумљам сега со имфективе зимни дека ќе има аир од неа.
Да странство сме, прво Ремедика бевме на преглед таму и ни кажаа дека и се за вадење, иначе во Ремедика ги намалуваат, државно не знам. Првиот преглед беше на 2,5 години лето, тогаш ни рекоа као терапија и да почекаме ладни денови ( Ремедика) и закажавме април месец за таму ама во меѓу време останав бремена и терминот беше тогаш од прилика, па откажавме. На крај тука ни дадоја термин ама со чекање нели една година фати. И јас и мм сме без крајници и мака не сме виделе ич еве јас скоро 25г години се поминати од тогаш 10 пати дали сум била билна, мм исто лани ги извади скроз и мака нема, предходно само болен. Така да.. ако прават повеќе штета него заштита јас би прифатила скроз вадење.
Мајки детето ми 17 месеци. Во Јануари со поголемото настинаа едвај се опоравија страшен вирус. Сега еве после точно месец малото пак го повтори со симптоми од неделата. Овие два дена посебно многу кашла. Кога пројави неделата симптоми се јавив на матичната и кажа инхалација со физиолошки и вентолин. За жива глава тешка е борбата и никако не дава да се инхалира. Пробано на секој начин. Ми имаше пишано да давам и Tylol cold сируп 2 пати по 4мл. Ама јас претходно и дадов Виранто и таа рече ајде продолжи. Се мислам дали да дадам на своја рака од Tylol cold пред спиење бидејќи жива е ненаспана од кашлањето. Бидејќи не ми се јавува матичната и е завршена со работното време. Ве молам совет. Па утре да ја водам на преглед.
Можеш да и дадеш, ама не дека ќе и го смири кашлањетo Tylol cold, тоа е повеќе ако е омалаксана, или има тт. За кашлањето највеќе помага инхалирање, и вентолинот ќе ја смири. Мораш некако да правиш, и со сила ако треба, така сум правела и јас, иако урлање беше тогаш, еве ги денес сами си седат, ама тоа е за негово добро, и мораш и на сила ако треба да инхалираш, не помага друго, освен некој "магичен" сируп, ама до сега не сум наишла на сируп што смирува кашлица скроз, без инхалација. Утре носи ја секако на преглед, да ја слушнат, и соодветна терапија да дадат.
Поминавме и ние некој вирус со страшна кашлица, ден ноќ нон стоп кашлаа, инхалации со синомарин и будесонид сабајле и навечер и после 3 4 дена од почеток некој сируп за кашлање добивме. Се стабилизираа тек после 7ми ден со кашлање, кашлаа пак ама сабајле најчесто, денски беа ок
Да почекаш до 38 со 3, или пак да и дадеш далерон (парацетамол, ефераглан) според килажата. Туширај со млака вода без главата, расоблечи ја, да не е пренаоблечена. Утре консултирај доктор, и не паничи. Ако треба нешто пиши ми слободно.
Ти благодарам многу дадов ефералган сега само многу чудна ми е работава на глава е само топла а вака на лице не е и на тело не е топла нормално како што треба ви се има така случено? Инаку 10м е
Ако веруваш со сила пробувам и не бидува, поголема и повеќе сила има и никако не успевам. Кога беше помала ќе стиснев со раце, нозе и глава и неможеше да ми мрдне. Чудо е што почеток Јануари кога беше настината не се противеше. Барем повремено по малку дава носето да се чисти. Веќе ми е преку глава од овие вируси. Утре секако ќе ја водам да ја преслушаат.
Страшно знам едвај се поопорави еве сега пак. Пробав да дадам од тој сируп ама неуспешно исповраќа се што имаше во неа. Остануваме на Виранто. Па утре на доктор.
Tikovi se javivat pri nekoj strav ako oseti deteto i taka gi obrabotuva probajte popoleka so nego nezno i davaj b6
Nas cesto ni se javuvaa taka trepkanja pocesto i gi stiskase zatvoreni pa gi otvarase ke projde jas go nosev i na pedijatar i na toa nervno li sto e kaj drzavna na 2 pati ama nisto ne e jas sum primetila cim gleda crtani posto nekogas mu pustam i ako gledal dolgo posle toa mu se umorni ocite i taka mu praat mada ni se desavalo i bez da gleda da pravi ama primer nie na klima se greeme go susi vozduhot i odma mu reagiraat ocite. A mi vikaa deka se nesto kako tikovi dur se mali pravat ama gi nadrasnuvaat 2 god e mojot ne prai odamna veke fala bogu. Ako sakas da si mirna pojdi neka proberat
Vaka 2g dete prvo bese nastinat so mrsuli i kqslanje praevme bris i krvna slika vo red Sega pocna i so tt do 40.6 i nagoni za povrakjanje i tecni stolici Bevme na pedijatar crp 53 ni dade amoksiklav posle krena mn tt bevme vo kozle i tamu ispituvanja navodno niso ne e pa sega veke pocna prolivceto zeleno da mu e mu davav vvera banana i bbiskviti ama nisto vcera 3 4 pati imase (pie tecnosti ne jade bas mn) denes se razbudi bez tt ama pak e kenkav aig veke i gazeto go boli na tolku proliv Nekoe iskustvo? Vvera vo 20h mu dadov amoksiklab moze da e i od nego(piel i prethodno)
Ова многу личи на салмонела. Таа дава зелени и многу смрдливи столици. Штом има течни столици, нагони за повраќање и толку висока тт, голема е веројатноста да е. Требало прво фецес за копрокултура, па потоа антибиотик. А амоксиклавот е тотална утка овде. Само ќе му ги продолжи течните столици.
Amoksiklavot ni go prepisaa prvo na pedijatar koga imase crp 53 leukociti mirni i mi rece ne mu davaj odma amoksiklav nego utre zadutre ama otkako otidovme so 40.6 na kozle togas crp 27 i leukociti pokaceni niso isto ne rekoa i posle toa pocna da ima tecni tek vo 20h veverta mu dadov jas amoksiklav
Дали знаете каде прават проверка на слух кај 14 месечно дете? Имавме направено на државна клиника, но не бевме задоволни од проверката од страна на докторката. Не реагира на никаков звук веќе подолго време.
majki help dete 4 godini ima crp 87 i streptokoka. maticen dade amoksiklav no se somnevam deka e mala dozata. za 17kg kolku bi trebalo da bide ?