Форумџика на годината

Итно! Прашања за здравјето на децата

Discussion in 'Дете' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. Larea

Larea Истакнат член

Истово ни се случува нас во моментов, само што ние не бевме со растечен нос туку примивем мрп пред 14 дена.. 4 дена само темп имаше ,после два дена океј и сега 39.4 темп на 4 саати качува, претечни пречести и многу миризливи столици и 3 пати поврати…
    Чекаме резултат за салмонела , на се друго е негативен..

KikiKviki likes this.
  2. Butterfly009

Butterfly009 Истакнат член

Денес нема температура но се јави осип на грб меше и лице, од температурата ли е?

3. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Да, од високата температура е.

4. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Kako se pravi istiot?

5. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Ќерка (2 и пол) стана нај нормално денес во лицето т.е до пред 15 мин немаше ништо. Буквално помислив дека зела шминка и се нашминкала ама гледам не се брише и ми стана сумливо. На капаците и околу иста образи стана црвена. Дерматитис ли да е во прашање? Од нигде никаде наеднаш?

Attached Files:

6. Larea

Larea Истакнат член

Се зема примерок од столицата и се носи во некоја лабораторија. Во авицена има пцр тест за околу 17 причинители.. ние направивме само за салмонела и уште две

KikiKviki likes this.
  7. snowwhite.24

snowwhite.24 Истакнат член

Мајки искуство со еег кај бебе? Треба да правиме, успиен ли треба да биде? И дали одма кажуваат резултати?

8. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Za tolku malo ne znam ama znam deka doma prvo se budi rano rano kaj 4-5 i da sedi budno dur otidete tamu i tamu melatonin davaat i go uspivas i mu pravat
    Ova sto mi kazuvale bliski ne e licno moe iskustvo

snowwhite.24 likes this.
  9. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Зависи каде ќе правите.. во промедика одма ни кажаа, во симпо чекавме.
    Кај мојата не палеше тоа со будење рано, па да заспие..никако не можев да темпирам.
    И ја будев скоро па нормално и си заспа со мелатотнин даден највеќе пола саат пред спиење.
    Сепак за бебе не знам како е

snowwhite.24 likes this.
  10. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Популарен член

Дали и каде има дежурен офталмолог, денес во сабота?

11. snowwhite.24

snowwhite.24 Истакнат член

терминот ни е во 11 сабајле, тогаш има дремка регуларно, па ако треба да биде успан таман ќе се поклопи.

12. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Тогаш супер, не буди премногу порано, да не ти се изремети дремката.

snowwhite.24 likes this.
  13. Larea

Larea Истакнат член

Дали има некој искуство со салмонела кај мало дете да ми пише?

14. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Ај ве молам за совет. Малава пред 3 недели беше болна, почна со проѕирен секрет од нос, па зелен, па кашлање страшно со шлаем и на крај конјуктивит фати, едвај се излечивме. Една недела одеше во градинка еве вчера пак секрет на очињата и тече носот пак, пак како вода, проѕирно. Како да спречам да не се случи пак истото?

15. Miss_S

Miss_S Популарен член

Правевте брисеви претходно?
    Ако не сте правеле може да е бактерија што пак се активирала, недолечена да речам.
    Ако пиела атб, со ослабен имунитет пак ќе фати нешто.

Освен со матичен да разговараш за витамини или имуностимулатори плус, друго и нема.

Сме го поминале истото. Ако е прва година во градинка, честите разболувања се дел од тоа колку и да звучи лошо.

16. Senoritaa15

Senoritaa15 Активен член

Од неделата сме со висока темп до 39.9 темп никако не му спаѓат најмногу до 38.5 и повторно крева во неделата примаше вечерта инфузија му падна темп ама ноќта повторно креваше по едвај му ја симнувавме вчера кај матичен лекар ни даде антибиотик грлото премногу црвено и вирусна инфекција било ама со темп што качуват до 39.5 дали да го носам повторно кај матичен или да одам во детско . Да напоменам 5 години имат детето

17. ija

ija Популарен член

Давај му електролити, течности, лимони, портокали, сладолед.
    Чим му дале антибиотик ќе почни да му се намалува температурата бар кај нас така беше, кога имаше гнојна ангина вториот ден тек вечерта после испијано атб веќе немаше температура.

18. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Јас би одела веќе на детско да го видат. Ама зависи каде, ако си во скопје и сакаш на клиника не , нема доктори таму воопшто не се мачи. Подобро види Идадија дежурен кој е или Јане колку да начекаш некој педијатар за второ мислење ако не можеш Систина пример. Козле ти е за респираторни повеќе.

19. blala

blala Истакнат член

Zdavo feminki, na bolnica sme skoro 8 dena so virus RSV, bronhit. deteto ima 3 godini, vo dobra sostojba e mislim si jade, igra, se dvizi no nema podobruvanje vo belive drobovi ima gusta, krupni sekreti sto ne se odlepuva. i pokraj terapijata sto ja primime, antibiotici i inhalacija so ventolin amaaa sto e problemot sto doktorkata deneska ni rece e deka ne pije tecnosti :( neznam dali vlijae toa stvarno amaa bas vise i mene i na detevo i e sdosadno amaa aj koga doaga do zdravjeto neli sve ke se istrpi ama vise ova da nema krajj:( sto moze da se pravi vo domasni uslovi ? med ili tecnosti ili nesto sto bi pomagalo za ovaa sostojva ve molam da mi pisete i da kazete…

20. HeLenna

HeLenna Популарен член

Мами, синко 19 месеци, 14ти ден сме од варичела. Генерално ок помина, имаше еден ден само температура и беше доста исипан ама еве веќе се корички и паѓаат.
    Тоа што ме замисли од вчера е што еднаш накај 21 часот почна да плаче и да се држи за стомаче, па после некоја минутка се искака портокалово и кашесто без мирис и малку количински и се смири како ништо да не било. Еве сега ноќва во 3 часот се разбуди од спиење со плачење и исто се држеше за стомаче па пак се искака иста боја и конзистенција само малку повеќе од вчера. Не ми личи на класичен пролив, нема слуз воопшто.
    Да напоменам вчера јадеше тиква варена.
    Што мислите дали е нешто од храната или нешто како резултат на сипаниците?