Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    9.294
    Допаѓања:
    42.432
    Кашла ли детето, го преслуша ли докторката?

2. ElJo

ElJo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2018
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    3
    Не, ништо само "многу црвено грло" толку. Брис чист.

3. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    1.163
    Допаѓања:
    1.156
    Ne da ti kazam pravo mnogu sum razocarana od zdrastvovo vo drzavava znaci da znaev deka e vaka pogotovo stanuva zbor za dete znaci mn losi iskustva
    Spored mene koga stanuva zbor za dete teeba bar malku da se pozainteresirani jas sfakjam moze me gledaat mlada si vikaat kreva panika ama nema smisla
    Mi dadoa upat za na УК за ТОАРИЛУЦ
    I maticnava i vikam dali e toa vo drzavna mi vika da vikam dobro odime tamu toj na salter mi vika ne tuka vo majcin dom kaj e vikam majcin dom vo aerodrom-mi se stemni! Se ispojavuvav po lugje ajde edna prijatelka ni sredi da se vidi odma detevo kaj niv ona imala loso iskustvo vaka so nejzinoto ne pokazuvalo bolka a ustvari bilo skrsenica i ajde go snimaa i rekoa nesto so jadroto na kolenoto i od drzavna ne preprakjaat so snimkite vo majcin dom da ne vidat posto ne im se svigja snimkata vo red odime vcera taa tamu ni eho ni nisto super si gazi vika detevo a on ocigledno krivi vikam ne e super ne moze od 1godina prooden odel normalno i sega da odi vaka kao ne lici nirmalno kuca i toj so nejze nisto ne e niso ne i samo so oci go gledaat taa vika na snimkata mrdal moze i nema niso so kolenoto okej. Odete sleden ponedelnik pak da dojdeme tamu kaj dr doktorka ona ke go videla i ne ispratija. Otidov privatno eho na kolk i koleno mu napravija doktorot vika ne e strasno dali vi dadoa blokmaks vikam ne navecer place li vikam 2 veceri po red epa go boli vika davaj mu blokmaks mali se ne znaat da kazat drugse ja osekjaat bolkata. Spored mene vika nema nikakva fraktura niti nesto alarmantno krivi od bolka no pojdi pak kaj taa doktorka sto ti preporacale taa bila nesto na d ne znam kako kaza i toa.
    Voglavno krivi od sto go boli i eve sinojka mirno prespa si kuca ama vesel e ke vidime kaj taa doktorka sto ke kaze.
    Ama samo si ja prefrlaat topkata eden na drug. U eden den te setaat niz celo skopje

На Aledarkali и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  4. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    981
    Допаѓања:
    1.401
    Нека одмара додека појдете на контрола. Ако треба дај и цртани и тел нека седи една недела, да не ја оптеретува ногата. Ќе помине ама треба мирување

На KikiKviki му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Aledarkali

Aledarkali Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2023
    Пораки:
    636
    Допаѓања:
    436
    За жал кај нас е такво здраството, јас сега што поминав со поголемата со ларингитот, подобро да не кажувам секој доктор различна терапија на крај им реков дајте ми упат за козле, немој да се секираш да беше скршеница пукнатина сигурно ќе имаше голема болка или оток, кај нас тогаш испадна излив на колкчиња, исто кривеше со ногата и настрана газеше, не знам колку бил добар докторот што ја гледал на ехо кај нас еден доктор вториот излив кога го имаше не го виде па бевме кај друг го виде

На Mother of 2boys и KikiKviki им се допаѓа ова.
  6. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    1.163
    Допаѓања:
    1.156
    Pa vo petok sme na vtoro eho kaj dr doktor ke vidime uste tamu sto ke kazat

На Aledarkali му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Aledarkali

Aledarkali Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2023
    Пораки:
    636
    Допаѓања:
    436
    Дај боже да си биде се во ред, а сега нека одмарат нека не гази на ноџето, што повеќе одмор тоа подобро

На KikiKviki му/ѝ се допаѓа ова.
  8. BY<3

BY<3 Популарен член

Се зачлени на:
    13 октомври 2019
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    2.234
    Мајки, ве молам искуства... Ќерка ми падна и многу лошо ја расече долната усна на средината, буквално е поделена и раната зјае. Сега сме на пат кон болница, сигурно ќе треба да се шие.

Премногу сум исплашена. Дали некоја од вас имала вакво искуство со дете? Дали по шиењето останува голема лузна засекогаш или со текот на времето се губи? Како поминавте со самото шиење кај толку мало дете?

Ве молам споделете искуства, премногу се грижам за нејзиното лице...;(;(;(

9. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    5.212
    Допаѓања:
    17.530
    На брадата е шиен син ми, така падна и беше со огромен расцеп, 2 конци имаше, не беше страшно, мн мала лузна има, смири се мајка можеби и не е страшно и за шиење, ќе ја видат докторите, и да остане мала лузна не е страшно, така се расте, нека биде добро детенцето само. Пиши што ќе направите. :hug:

На BY<3 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. An4e24

An4e24 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2012
    Пораки:
    623
    Допаѓања:
    1.650
    Majki dali vi dale antibiotik za streptokoka vo grlo ako deteto nema nikakvi simptomi? Kaj kerka izleze bakterijava koja postojano kruzi vo gradinka. Utre ke odam na maticen no ete da spodelime iskustvo ako ste bile vo ista situacija :)

11. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.429
    Допаѓања:
    8.534
    Која стрептокока? За пиогенес да, антибиотик и без симптоми, мада не се десило да ја има без симптоми, ама би дала само за нејзе.

12. An4e24

An4e24 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2012
    Пораки:
    623
    Допаѓања:
    1.650
    Utre ke procitam tocno na izvestajot, telefonski samo sestrata mi kaza ima streptokoka na brisot ke dojdete kaj doktorot. Bakterijava so meseci kruzi niz grupata vo gradinka i neznam kako ke se iskoreni, eve ke ispie primer antibiotik, ke otide i pak ke fati...

13. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.390
    Допаѓања:
    47.596
    Моето го шиеја на прст, зарасна за 2м некаде скорз, 20 дена носеше преврска, не можам да речам дека беше лесно.
    Тешко е шиењето, преврските, болката и стресот на детето па и на родителите. Ама тоа е што е, ќе бидете силни за неа и ќе помине.
    Лузна има моето за сега, ама мали се така да натаму мислам дека нема да имаат.

14. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.429
    Допаѓања:
    8.534
    Обично не е стреп пиогенес ако кружи долго, зошто таа предизвикува ангини и шарлах. А за пнеумониа се вакцинирани, таа и уште 2-3 бактерии си кружат нон стоп. Во право си, не може стерилно да биде никогаш, не се пие антибиотик асимптоматски.

На An4e24 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. IvanaIvana96@

IvanaIvana96@ Нов член

Се зачлени на:
    8 февруари 2026
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    6
    Здраво на сите дали можеби некој знае каде можам да најдам додаток за шприц за исфрлање на секретот преку другата ноздра никаде нема по аптекиве

16. kozuf

kozuf Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    781
    Допаѓања:
    1.080
    Ако имаш од чико вакво или слично, мекиот дел може да се закачи на шприц upload_2026-3-7_17-22-52.jpeg

На IvanaIvana96@ му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    2.009
    Допаѓања:
    3.055
    Малава има ларингит, од петокот попладне почнавме со инхалации и лоратадин. Температура нема, весела си е. Кашлицата од сува сега веќе е влажна, и кога ќе се накашла ја боли и плаче. Преку ден не кашла, дачи еднаш ако се накашла ама навечер кашла убаво. Како да знам дали проаѓа или се влошува?

18. Adi-2023

Adi-2023 Активен член

Се зачлени на:
    30 мај 2025
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    3
    Zdravo majki nekoj sovet da mi dadete maliot ima dve godini mi povraka denes veke tri pati od 14h do sega i nisto nema jadeno pieno vecerva da pominat nocta do utre sabajle da go odnesam kaj negovata dr

19. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.417
    Допаѓања:
    9.145
    Наусолвит капки ако имате дома или дежурна аптека во близина.

Кока кола, лажиче по лажиче на 15тина мин растојание. Ако не поврати ќе го намалиш растојанието.

Не инсистирај на храна многу ако не сака, ама течности/електролити пробајте да давате.

Избегнувај млечни производи, опција е да се даде оризова вода, макар што ќерка ми никогаш не ја сакаше.

Ако гледаш се влошува, на дежурен доктор во болница.

На Adi-2023 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Anifani

Anifani Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2021
    Пораки:
    255
    Допаѓања:
    176
    Мајки здраво Ќе ве замолам за ваши искуства,прв пат правевме брис (рутински) за да почнеме со градника, спремивме документи и чекавме само резултат од брис и кога стигна од грло чисто нема,ама во носето некоја има Хемофилус инфлуенца (мислам така беше називот) а нема никакви симптоми,не му тече нос,не е затнат,не кива нема мрсули...Па се загрижив што од каде сега ова,а дома сме сами не е мешан со деца..Како се лекува ова чудо? :worried: малку се загрижив А крвната слика е супер