Кики на наши пријатели во германија, синчето исто слично почнал со лошо одење, па се жалело на болка, поминале два месеци и све испитувања, тумур маркери што не , на крај направно бил магнет и се покажало Пертхесова болест, најчесто се јавува кај машки деца во возраст од 4-10години.Тоа е намален доток на крв во кукот и доаѓа до некроза на зглобот на фемурот. Ама затоа што се јавува кај мн мали деца и има неколку фази што мн често доаѓа до регенерација ама мора третман одмор, витамини, вежби.И да се следи како ќе се регенерира за да не настсне кратење на ногата. Прв симтом е неправилно одење, болки во колено. Значи биди упорна и испитајте уште нешто за да знаеш како да третираш и што да правиш. Дај боже да не е ништо, ама знаеш како е здравството и треба сам човек да си бара чаре.
На слушалка докторката наслушна шум.. На раѓање исто така ни кажаа, рекоа ќе се повлече, правевме ехо на срце океј беше (во Ремедика на испис). Еве сега после 13 месеци докторката пак го слушна, го нарече невин детски шум кој треба да се среди со годините, ама за 6,7 месеци ни рече да одиме пак на ехо. До кога би требало да се среди? Се исплашив малку, мислев средено е до сега..
Шум на срце може да се среди само од себе но може и да не се среди. Кога не се средува најчесто е генетско, се наследува од родител. Не е ништо страшно, се живее со шум на срце без никакви потешкотии и не е дијагноза. Тоа е состојба во која делче од некои од преклопите кај петкоморите и коморите не се затвора целосно па затоа се слуша таканаречен шум (не сум доктор вака отприлика ми текнува дека ми го објаснуваа мене). Јас го имам цел живот и ќерка ми исто го наследи. Секако ќе го следите на прегледи и како што бе советуваат докторите, мене откако ми кажаа дека има и ќерка ми не сум ја однела пак да ја проверат, тогаш беше бебенце
Да знам звучи страшно скроз. Мене ми го открија покасно, на спортска медицина, но после ми објаснија дека е сепак вродено. Бев спортист-аматерски, не ми влијаеше на спортот ниту пак на нешто друго. Не сум лекар јас, но така знам конкретно за мојот случај, а и познавам многу други пријатели со шум на срце. Добро што ме потсети и јас да ја однесам ќерка ми на преглед пак )
И кај нас ист случај беше, кардиолог рече дека е невин и ќе се среди со тек на време, мали се уште да се среди, обично може да е присутен и до пубертет. Моето е скоро прегледано и уште има, особено кога е болен се слуша. Брат ми не ги надрасна и не му смета, спортист е, неѓа проблем.
Мајки син ми прележува сипаници и забележав едно топче како потечена лимфна жлезда на вратот. Има некој искуства со тоа? Прв пат вака му се појавува, за колку време ќе помине? Утре ќе ја прашам докторката но сепак да прашам..
На син ми секогаш му отечува кога е болен. Кога имаше сипаници не памтам дали му отече, без други симптоми беше, само брунчиња имаше.
Не е прележал сипаници, ама кога ќе му ја видам жлездичката испакната секогаш мислам следи разболување. Една или две има. И јас имам.
Of lele so ovie deca mira da se nema hahahaha Ne odi denovive taka normalno odi samo sto ima ramni stapala inace nr ja stiska poveke ubavo gazi Nekogas ke mu tekne ama pa i celo vreme bos e nekogas i troski gazi da recam Ke vidam uste nedelava neka odmara ako epten pocne pak ke ispitam i toa Ne kuca voglavno i ne place navecer veke molam boga da ne e nisto ama ke imam na um da ispitam sve toa Fala vi mnogu. Mnogu raboti ucham od vas ovde nekoi duri sto ne bi ni pomislila deka e vozmozno. Ama sepak gledam da mislam pozitivno da ne mi e sekoj pogled da baram nesto da ne e vo red so nego.
Инаку, јас поголема (10-11 години бев) имав таква епизода на куцање, значи ме болеше немаше ништо од типот барање на внимание да речеш кај помали што може да мислат доктори, како да ми се скрати едната нога, ја влечев позади мене. Ме носеа по лекари ама не открија што е. Ден денес не знам што беше, ама со мирување за околу 2 недели се повлече и не се повтори..
Na doenje li e? Ako e na doenje dokolku cicalo samo od "prvoto" mleko ne docicalo do kraj do "fat" moze da e.potecno
Стар коментар но hopefully ќе ми пишеш дека ти се среди уртикаријата? Мене сега ми се јави после пораѓај, лоратадин пиеше со паузи или нон стоп? Ако ти е полесно и лп може да не спамирам тука
Да се среди кога намали лактација. Цело време пиев иначе..Додуше покасно почнав, некаде на 3-4 месеци кога беше бебе, па до скоро годинка. Секој ден после последен подој навечер