Итно! Прашања за здравјето на децата

Discussion in 'Дете' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. Marge

Marge Популарен член

На син ми, 5 год, наеднаш му се исфрлија рачињата, црвени му се и благо отечени. Го намачкав со крема, се пожали дека го боли моментално, ама сега не се жали на болка, а црвенилото сепак стои. Од што може така наеднаш да му се исфрлат рачињата?

IMG_5735.jpeg IMG_5734.jpeg IMG_5733.jpeg

2. 1209

1209 Форумски идол

Пајак да не го има полазено?
    Вака нешто контактно, да не фаќал коприва некаде по надвор?

3. Marge

Marge Популарен член

Не, денес не ни бевме надвор. Единствено што ми проаѓа низ памет е дека се тркалаше може пола саат/саат по свежо чистен под, ама со сретство што секогаш го користиме. Плус црвенилото му се појави некои 3-4 саати после тоа. Друго не знам што би можело да е.

4. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

На друго место нема?
    Да не е алергија на храна?
    А може и од средствата нешто да му е..
    Ако го боли најдобро уште сега на доктор однесете го, мал е за да чека до утре.

Marge likes this.
  5. 1209

1209 Форумски идол

Прашувам за пајак оти мене вака на ногата имав исто, наеднаш се појави, ама болеше многу, а кај цимерката исто од ист пајак на двете раце почна малце па дојде до антибиотик и цели раце модри и потечени. Не сакам да те плашам само од искуство многу се подмолни вакви убоди од пајак, е сега ние бевме во Англија и таму има една врста опасен пајак, за тука не знам. Ама ако продолжи да го боли подобро носи го.

Marge likes this.
  6. Marge

Marge Популарен член

Кога беше помал, беше така полазан од пајак по ноџињата и беше осипот како со пликови. Мада тоа не мора да значи дека не е од пајак и денес. Од храна, нема нешто ново јадено денес. Ќе почекам до утре, сега веќе спие и кажа дека не го болат и не го чешаат, го проверив, нема никаде на друго место. Ако е исто утре, ќе го носам на итна.

Mr.Limonko likes this.
  7. 1209

1209 Форумски идол

Ако е полазан само може со плик да помине, ама каснато е баш вака изгледа на почеток. Ама ќе го боли константно, така да веројатно не е тоа штом не се жали веќе, ама ти пак погледни го ноќеска и утре ако е исто идете на итна.

Marge likes this.
  8. pamelche

pamelche Форумски идол

Дали во Систина има дежурен дерматолог или мора да закажам претходно?
    Се работи најверојатно за алергија, една недела како почна да се нафрла и зашто не беше дома, се мачкаа синопен и и течна пудра по препорака на општ доктор и пиеше аериус сируп, но влошено е иако веќе старите брунчиња се исушени, сеуште де појавуваат нови.
    Дали на идење дома вечер да ја однесам во Систина да ја видат или сабајле кај педијатар прво да одам?
    Messenger_creation_1641CE4B-1785-4FC8-B884-25B5D480C592.jpeg Messenger_creation_51EF6ECF-5891-4A44-9109-68B596364AFB.jpeg

9. Калатеа

Калатеа Популарен член

Сигурно ли не се сипаници? Кај мојата вака изгледаа сипаниците:?:
    Какви се кога излегуваат?

JoyJoy and Mother of 2boys like this.
  10. pamelche

pamelche Форумски идол

Има прележано сипаница пред 2ипол години, не е тоа сигурно. Плус, ова втор пат и се случува и првиот пат исто од половината па нагоре почнаа. Тогаш само на ургентен ја однесовме зашто ептен Божиќ беше и ми рекоа најверојатно дека е од вештачки бои, покрај празниците почесто пиеше сок, јадеше бонбони и слично, ама тогаш со аериус одма и се повлекоа, сега се шират.
    Ова е ново од синоќе, вакви се, тие погоре што ги ставив веќе се исушени од течната пудра. IMG_20260329_115843.jpg

11. Калатеа

Калатеа Популарен член

Сме имале пликови како заокруженото од сокови исто, на роденден испи 4-5 тртрапак и цели нозе и станаа такви, ама како овие горе како посебни топчиња не сум приметила.
    Чим се влошува јас би ја однела да ја боцнат, зошто сирупот не помага, евентуално доза да сменат. За ваквиот осип мислам Летизен ни дадоа.

pamelche likes this.
  12. pamelche

pamelche Форумски идол

Да ја однесам на ургентен, или да чекам да барам термин кај дерматолог? :^)

13. Annath

Annath Форумски идол

Кај моиве е од течен сапун, затоа и не користиме веќе течни сапуни. Го забележав ова кај поголемиот кога беше мал, го тргнав сапунот и се повлече. Користиме Dove за миење раце, течните сапуни ги исфрливме од употреба.
    Да напоменам, Фрош користевме, детскиот.

Marge likes this.
  14. Marge

Marge Популарен член

Има големи шанси да е од сапунот, а не ми текна на тоа. Вчера му беа жар црвени после миење раце, тој си користи негов детски течен сапун, ама беше потрошен, па зема од нашиот. Одма ќе преминеме на обичен, да видам како ќе биде. Фала ти.

Annath likes this.
  15. medena147

medena147 Популарен член

Сакам да ве прашам мајки што на мали деца им е откриена алергија и често имале,дали загнојано грло или бронхит им се средило и не се разболувале толку?

16. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Мајки во болница сме со малото. Денес др ми рече му биле ниски леукоцити и тромбоцитите.
    Има ли некоја од вас искуство со оваа состојба? @Alishan30

17. Elosi

Elosi Активен член

Здраво
    Дали некој има искуство со хомеопат за лекување рефлукс кај бебе?

18. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

ниски леукоцити укажуваат на намален одговор на имунитетот, најчесто од вирусна природа. за тромбоцитите зависи колку се и на кој начин е земена крвта може да има варијации

19. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Треба ли подетални анализи?
    Во болница сме една недела и прима венски антибиотик. По 5 дневна терапија му паднале леукоцитите?

20. le.soleil

le.soleil Популарен член

Во болница сте, ако треба анализи докторите ќе побараат. Колку му се леукоцити и тромбоцитите?