1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Јова

Јова Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2021
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    155
    Да,јас имам прскано. Задоволна сум,се намалуваше болката на детето.

На lovely91 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. lovely91

lovely91 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    1.918
    Допаѓања:
    6.862
    Ти благодарам се надевам и кај нас ќе помогне,за колку време се подобри?

3. Јова

Јова Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2021
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    155
    Па за околу 3/4 дена имаше подобрување,прскав 3 пати дневно. Кај нас се работеше за ангина

На lovely91 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.829
    Допаѓања:
    9.218
    Колку денови може да се користи бруфен за температура? Како да прочитав некаде дека не треба повеќе од 3 дена.
    Од средата вечер го користам. Ама сеуште ксчува температура. Носена на лекар вчера после 48ч. Крвната слика мирна. Нема вирус, нема бактерија, нема ништо се нормално. А детево ми качува температура. Има и секрет. И многу омалаксува. Од што може да е ова?
    Матичната вели настинка, да давсм риностоп. Прв пат и дадов сабајле и тоа само 2,5мл и многу поспана ми делува од тоа.
    Мислења и искуства ве молам.

5. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    458
    Кога имаат ноќен терор не треба да се обидуваш да ги будиш нит да палиш светло. Врескаат се трескаат може и мама да викаат а да си до нив. И очите да ум се отворени а да не гледаат. Како стаклени им се. Ништо не можеш да направиш. Може млеко или вода ако прифатат некоја плишана играчка да не се повредат и чекаш да презаспе. Кошмари им се тоа може од болест глад некоја ситуација преку ден нешто на тв, промена на средина и сл. Дури до пола час може да трае. Обично после заспивање или 12 -1 ноќе. Потоа заспиваат и сабајле ништо не се сеќаваат. Само внимавај да не се повреди и дај нешто да се напие. Околу 2 години почнуваат. Им се будат некои сетила, емоции а уште не се зрели да се носат со тоа и затоа така им се случува. Не мора да значи дека ќе имаат секоја вечер или цело време. Ама не е ништо страшно. Значи дека детето расте. Може и подоцна на 4,5 години да се повтори.

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. kozuf

kozuf Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    1.095
    Има ли во Скопје такси компанија со седишта за деца? Ми се расипа колата а мораме на преглед за брзо

7. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    1.550
    Ќерка ми минатата недела се пожали дека ја боли увото па бевме на доктор и и дадоа Оспен. Други симптоми немаше никакви.Почеток на воспаление. Цела недела пие Оспен и во меѓувреме почна и да кашла многу, а денес по една недела еве пак се жали на увото. Не и е погоден антибиотикот?

8. Fudbalgirl

Fudbalgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2014
    Пораки:
    517
    Допаѓања:
    523
    Земете си бактоплис орален пробиотик за крајници грло има и прашак и пастили за шмукање

9. RinaKa

RinaKa Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    83
    Најверојатно не е погоден. Кај моето на трет ден од сумамед кој го пиеше поради бактериска инфекција му се воспали увото, па продолжи со трицеф и му помина.

На MikicaBt му/ѝ се допаѓа ова.
  10. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    9.361
    Допаѓања:
    42.736
    Кај ќерка за воспалено уво и даваа Трицеф, обично него го даваат.

На MikicaBt му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Fudbalgirl

Fudbalgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2014
    Пораки:
    517
    Допаѓања:
    523
    Majki kazete mi deteto mi kacuva na prvo na 4 sega ba 6 davav naizmenicno paracetanol na 4 nasest ipbrefen sea na sest kacuva sto da davam pa naizmenicno ili iprufen

12. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.542
    Допаѓања:
    2.659
    Мајки дали сте имале искуство, на малата и излезе ова и отприлика три недели и стои така. Во живо како капиларче изглеа, денес матичниот рече личи на капиларче и мазно е и ако не помине за некое време да идам и да не препрати на кожен. Некако исплашена сум не ми дава мир IMG_0931.jpeg

13. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.727
    Допаѓања:
    26.535
    Антибиотик сируп смее да се помеша со нешто или разводени? Ќерка ми од сите можни има рефлекс на повраќање, маки е да испие.

14. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.394
    Допаѓања:
    33.780
    Касно враќам, се надевам дека веќе сте добри.
    Колку качува тепература?
    Многу е лошо упатството во блокмаксот за дозирање, 2,5мл е премала доза. За температура над 38,5 се дава бруфен пола мл од вкупна тежина на детето. По потреба може на 4ч наизменично да се дава со парацетамол.

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  15. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.394
    Допаѓања:
    33.780
    Афтите во устата кај коксаки за колку време почнуваат да заздравуваат? Од саботата вечерта му излегоа, 2 дена не е ни јаден, ни пиен. Гладен е, плачи цело време, што од болка, што од глад, прежален е.
    Мачкам гел по препорака на педијатар, ми се чини тогаш хорор е, плачи колку што го држи глас, којзнае колку го болат, огромни му се, душата ме боли.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Ouravanture

Ouravanture Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    436
    Допаѓања:
    678
    И амоксилав. Барем така кај малата.
    И спреј отикон за ушите.

17. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.766
    Допаѓања:
    19.854
    Не можеш да му дадеш некој блокмакс за болката?

18. strelec231992

strelec231992 Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    581
    Допаѓања:
    1.171
    Јас сум давала нистатин капки, 3х20 капки по совет од педијатар, за два дена му поминаа.

19. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.394
    Допаѓања:
    33.780
    му давам навечер, го смирува за да може да спие. преку ден нема некој ефект оти има болка при контакт, а буквално јазикот, под јазикот, слузницата од внатрешната страна на обравчињата му се цели вулкани и му е тешко и да зборува и да џвака и да пие. гладен е, се труди, бара, му нудам течна храна и течности постојано за да не дехидрира, ама ќе пивне голтка/лажичка и почнува да плачи, боли мама боли ;(

конкретно кај коксаки?

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. strelec231992

strelec231992 Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    581
    Допаѓања:
    1.171
    Да, кај афти од коксаки

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.