Ич не сакам да читам за болести кај децава ама ете некогаш "мора да си во тек". Не знам што е ова луѓе,во мое време немаше олку болни. Ние како што кажав во друга тема месец дена сме де еден де друг де трет болни. Има неког за нигде вирус. Тт дури до 39 со високи леукоцити (кај двете деца беше така). После 2-3 дена од првото качување на тт и на едното дете му излезе инфекција на едното око и на другото. Со гурелки со внатре изглед на многу капилари... не знам како да опишам. Повеќе би очекувала осип после тт ама вакво нешто не. И кај двајцата 2-3 дена третирав со тобрекс капки
Истото и нас ни го направија во Козле на 1ви. Ја однесов поради преинтензивна кашлица. Не и го дадов антибиотикот, во саботата сама си направив крвна и брисеви приватно, сеʼ беше во граница и чисто, вирусот помина. Изгледа од ракав во Козле за добредојде пишуваат антибиотик.
Стигнавме и до стомачен вирус. Вчера вечерта почна да повраќа баш обилно, поврати 3 пати во 3ипол саати па заспа. Сабајлево беше супер, како ништо да не било, јадеше, пиеше, играше… и попладнето качи температура 38 и почна со пролив. Се онерасположи, не сакаше ни да јаде ни да пие веќе. И сега пред 2 саати пак поврати ама се истури. Сега заспа, успеа да испие млеко. Утре сабајле ќе го носам кај матичната, денес не го однесов зошто стварно беше добар до 3-4 попладнето, не знам зошто после 15 саати почнаа симптомиве и пак се исповрати ама ете. Некој совет околу ваков стомачен вирус кај дете 14 месеци? Претпоставувам дека е тоа. И јас да се надополнам, со црп 3 и леукоцити 7 му имаат препишано антибиотик во Козле… не се нормални
Втор пат правиме брис во месец дена. Мораксела на првиот, со слаби симптоми само нос течење, третиравме со хлорамфенокол во носе. Еве сега пак брисеви правевме, зелени лепливи мрсули на сите страни има не може да ја добришеме, грлото е чисто. Док вика ако не кашла да не даваме да пие антибиотик туку само локално, ама мене ми е страв да не не е долечено добро од претходно па мака да мачиме и понатака. Совет?
Ne antibiotik samo za mrsuli, mn cesto ke im tece dodeka steknat imunitet. Prskaj fizioloski cesto i usisavaj nose da se razvodnat i polesno da se izvadat. Ke vidis sto ke izleze na brisot ako e druga bakterija ke ti dadat da ja lecite lokalno
Probiotik, elektroliti, suva hrana kako dvopek kompir oriz, prasaj ako mozes smecta da davas za prolivot mene mi dade toa maticniot, ako povrakja mn ima cepcinja vomitushel od bugarija se
Заборавив да пишам дека пак е моракселата на брисот како резултат. Влечам со носко ама во градинка ми реагираат дека и тече обоен секрет, сакам да ја излечам
Пишував и јас во некоја од темите, и мојава беше со тон зелени лепливи мрсули (ама не мораксела туку стрептокока искочи на брис во нос). Мене 2 доктори ми рекоа да давам антибиотик дека нема да се долечи без и по 2 дена антибиотик веќе се обелени и втечнети мрсулите. Не сакав ни јас да давам, особено што нема пиено до сега а еве само месец пројде како оди во градинка ама јбг тоа е дадов
Јас немам проблем да дадам за да се излечи, не сакам да испадне дека локално нема да ја долечиме убаво па пак трет пат да се јави, се измачи детево само и го бришам носот
Те разбирам, исто сме. Рани и е носот од бришење веќе и ноќе и се сливаат накај грло ја дават. Не знам, прашај си уште некој доктор за мислење. Еве мај е веќе ваљда ќе намалат вирусите по градинкиве или џабе се надевам...
Многу е важно да не дехидрира, мал е, следи го. Обавезно давај пробиотик и електролити пополека со лажичка или голтка по голтка, а ако ти личи многу омалаксано детето однеси го на и на инфузија. За пролив прашај во аптека дали може за толку мало дете да се даде прашак Смекта, многу ефикасен лек. Тука исто ги фалеа и пролајф ампулите пробиотик во случај на стомачен вирус.
Денес нема повратено, а пролив имаше само еднаш сабајлето. Ама нема ич апетит, едвај само плазма каснува. За пиење течности не е лош, треба и повеќе секако ама океј е. Само што температура имаше денес цел ден, му варираше од 37,3 до 37,7 и пред спиење ми качи 38,6 па му дадов парацетамол… сега мирно си спие. Се надевам утре ќе има поголемо подобрување а и маж ми пред два саати поврати, ќе не покоси ова сите. Јас уште се држам. Туку сакав да прашам, како да препознаам дали е дехидриран?
Мочка да, не се полни како обично ама мочка. Еве денес стана и бараше да јаде мислиш ќе се утепа од јадење. И изеде четири кругчиња банана, едно мало шмукалче банана, јаболка и бисквита, две од смоките на ДМ и една бисквита. Леле вака кога ги пишувам сфаќам дека не е лошо, ама таков јадач е што за него ова е премалку. Дали е доста оваа количина за сабајлево или да се молиме уште?
Можеш ориз да му свариш, двопек, банана, нешто полесно, иритиран е сега желудникот. Не мора да јаде премногу.
Јас му нудам се што ќе посака ама ништо не сака или по две три залчиња само. Сега сфаќам како е кога ми викале ќе видиш нервози кога нема да ти јаде
Не, кога е болно нормално е да не јаде. Ќе помине. Лесна храна колку толку. Тогаш е поважно течности да внесува. Нервоза е да не јаде општо подолг период, не ме прашувај од кај знам . Првоно дете на 6 години се разјаде како човек, претходно како пиле јадеше.
Да да во право си, не е фер да се жалам, кога е здрав буквално ја кријам храната од него зошто не престанува со јадење… така да ајде ќе си ќутам
Пак јас, на брис ни излезе повторно Haemophilus Influenza. Пред нецели две недели го заврши антибиотикот за неа, беше без симптоми после тоа. Аман, што сега? Пак ли антибиотик?
Ne antibiotik, ako nema simptomi nemora da lecite, vo remedika ne ni proveruvaat bris vo nos posto smetaat deka celo vreme decata se izlozeni na nekoja bakterija. Ako ti e tolku na misla vidi prasaj dali da stavas hloranfenikol mast ili da prskat so nesto lokalno vo nose