Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Aleks.mar

Aleks.mar Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2025
    Пораки:
    686
    Допаѓања:
    2.078
    Ич не сакам да читам за болести кај децава ама ете некогаш "мора да си во тек". Не знам што е ова луѓе,во мое време немаше олку болни. Ние како што кажав во друга тема месец дена сме де еден де друг де трет болни. Има неког за нигде вирус. Тт дури до 39 со високи леукоцити (кај двете деца беше така). После 2-3 дена од првото качување на тт и на едното дете му излезе инфекција на едното око и на другото. Со гурелки со внатре изглед на многу капилари... не знам како да опишам. Повеќе би очекувала осип после тт ама вакво нешто не. И кај двајцата 2-3 дена третирав со тобрекс капки

На JasBee11 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. ElenaLizzie

ElenaLizzie Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2022
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    65
    Истото и нас ни го направија во Козле на 1ви. Ја однесов поради преинтензивна кашлица. Не и го дадов антибиотикот, во саботата сама си направив крвна и брисеви приватно, сеʼ беше во граница и чисто, вирусот помина. Изгледа од ракав во Козле за добредојде пишуваат антибиотик.

На Mumoftwo30, xxx-ba и Mihaela123456 им се допаѓа ова.
  3. xxx-ba

xxx-ba Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    774
    Допаѓања:
    564
    Стигнавме и до стомачен вирус.
    Вчера вечерта почна да повраќа баш обилно, поврати 3 пати во 3ипол саати па заспа. Сабајлево беше супер, како ништо да не било, јадеше, пиеше, играше… и попладнето качи температура 38 и почна со пролив. Се онерасположи, не сакаше ни да јаде ни да пие веќе. И сега пред 2 саати пак поврати ама се истури. Сега заспа, успеа да испие млеко. Утре сабајле ќе го носам кај матичната, денес не го однесов зошто стварно беше добар до 3-4 попладнето, не знам зошто после 15 саати почнаа симптомиве и пак се исповрати ама ете.
    Некој совет околу ваков стомачен вирус кај дете 14 месеци? Претпоставувам дека е тоа.

И јас да се надополнам, со црп 3 и леукоцити 7 му имаат препишано антибиотик во Козле… не се нормални

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    2.081
    Допаѓања:
    3.247
    Втор пат правиме брис во месец дена. Мораксела на првиот, со слаби симптоми само нос течење, третиравме со хлорамфенокол во носе. Еве сега пак брисеви правевме, зелени лепливи мрсули на сите страни има не може да ја добришеме, грлото е чисто. Док вика ако не кашла да не даваме да пие антибиотик туку само локално, ама мене ми е страв да не не е долечено добро од претходно па мака да мачиме и понатака. Совет?

5. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    2.249
    Допаѓања:
    1.776
    Ne antibiotik samo za mrsuli, mn cesto ke im tece dodeka steknat imunitet. Prskaj fizioloski cesto i usisavaj nose da se razvodnat i polesno da se izvadat. Ke vidis sto ke izleze na brisot ako e druga bakterija ke ti dadat da ja lecite lokalno

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. снежана2023

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    2.249
    Допаѓања:
    1.776
    Probiotik, elektroliti, suva hrana kako dvopek kompir oriz, prasaj ako mozes smecta da davas za prolivot mene mi dade toa maticniot, ako povrakja mn ima cepcinja vomitushel od bugarija se

На xxx-ba му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    2.081
    Допаѓања:
    3.247
    Заборавив да пишам дека пак е моракселата на брисот како резултат. Влечам со носко ама во градинка ми реагираат дека и тече обоен секрет, сакам да ја излечам

8. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.482
    Допаѓања:
    2.092
    Пишував и јас во некоја од темите, и мојава беше со тон зелени лепливи мрсули (ама не мораксела туку стрептокока искочи на брис во нос). Мене 2 доктори ми рекоа да давам антибиотик дека нема да се долечи без и по 2 дена антибиотик веќе се обелени и втечнети мрсулите. Не сакав ни јас да давам, особено што нема пиено до сега а еве само месец пројде како оди во градинка ама јбг тоа е дадов

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    2.081
    Допаѓања:
    3.247
    Јас немам проблем да дадам за да се излечи, не сакам да испадне дека локално нема да ја долечиме убаво па пак трет пат да се јави, се измачи детево само и го бришам носот

10. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.482
    Допаѓања:
    2.092
    Те разбирам, исто сме. Рани и е носот од бришење веќе и ноќе и се сливаат накај грло ја дават. Не знам, прашај си уште некој доктор за мислење. Еве мај е веќе ваљда ќе намалат вирусите по градинкиве или џабе се надевам...

На Dodo1 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.104
    Допаѓања:
    10.776
    Многу е важно да не дехидрира, мал е, следи го. Обавезно давај пробиотик и електролити пополека со лажичка или голтка по голтка, а ако ти личи многу омалаксано детето однеси го на и на инфузија.
    За пролив прашај во аптека дали може за толку мало дете да се даде прашак Смекта, многу ефикасен лек. Тука исто ги фалеа и пролајф ампулите пробиотик во случај на стомачен вирус.

12. xxx-ba

xxx-ba Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    774
    Допаѓања:
    564
    Денес нема повратено, а пролив имаше само еднаш сабајлето. Ама нема ич апетит, едвај само плазма каснува. За пиење течности не е лош, треба и повеќе секако ама океј е. Само што температура имаше денес цел ден, му варираше од 37,3 до 37,7 и пред спиење ми качи 38,6 па му дадов парацетамол… сега мирно си спие. Се надевам утре ќе има поголемо подобрување:( а и маж ми пред два саати поврати, ќе не покоси ова сите. Јас уште се држам.
    Туку сакав да прашам, како да препознаам дали е дехидриран?

13. beachedd

beachedd Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2020
    Пораки:
    240
    Допаѓања:
    189
    За дехидриран прати пелени, дали мочка.

14. xxx-ba

xxx-ba Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    774
    Допаѓања:
    564
    Мочка да, не се полни како обично ама мочка. Еве денес стана и бараше да јаде мислиш ќе се утепа од јадење. И изеде четири кругчиња банана, едно мало шмукалче банана, јаболка и бисквита, две од смоките на ДМ и една бисквита. Леле вака кога ги пишувам сфаќам дека не е лошо, ама таков јадач е што за него ова е премалку. Дали е доста оваа количина за сабајлево или да се молиме уште?

15. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    9.267
    Допаѓања:
    15.630
    Можеш ориз да му свариш, двопек, банана, нешто полесно, иритиран е сега желудникот. Не мора да јаде премногу.

На xxx-ba му/ѝ се допаѓа ова.
  16. xxx-ba

xxx-ba Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    774
    Допаѓања:
    564
    Јас му нудам се што ќе посака ама ништо не сака:( или по две три залчиња само. Сега сфаќам како е кога ми викале ќе видиш нервози кога нема да ти јаде:@

17. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.621
    Допаѓања:
    8.872
    Не, кога е болно нормално е да не јаде. Ќе помине. Лесна храна колку толку. Тогаш е поважно течности да внесува. Нервоза е да не јаде општо подолг период, не ме прашувај од кај знам :drunk:. Првоно дете на 6 години се разјаде како човек, претходно како пиле јадеше(facepalm).

На dromka и xxx-ba им се допаѓа ова.
  18. xxx-ba

xxx-ba Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    774
    Допаѓања:
    564
    Да да во право си, не е фер да се жалам, кога е здрав буквално ја кријам храната од него зошто не престанува со јадење… така да ајде ќе си ќутам:lol::x

На Cherry333 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. xxx-ba

xxx-ba Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    774
    Допаѓања:
    564
    Пак јас, на брис ни излезе повторно Haemophilus Influenza. Пред нецели две недели го заврши антибиотикот за неа, беше без симптоми после тоа. Аман, што сега? Пак ли антибиотик?;(

20. снежана2023

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    2.249
    Допаѓања:
    1.776
    Ne antibiotik, ako nema simptomi nemora da lecite, vo remedika ne ni proveruvaat bris vo nos posto smetaat deka celo vreme decata se izlozeni na nekoja bakterija. Ako ti e tolku na misla vidi prasaj dali da stavas hloranfenikol mast ili da prskat so nesto lokalno vo nose

На dromka и xxx-ba им се допаѓа ова.