Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. doll.a

doll.a Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.649
    Допаѓања:
    4.637
    Дете 5ипол години 17 кг колку мл давате парацетамол?

2. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.515
    Допаѓања:
    5.263
    7.5мл

3. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    9.517
    Допаѓања:
    43.237
    9мл е на таа килажа.

На H.VAGA и doll.a им се допаѓа ова.
  4. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    2.279
    Допаѓања:
    1.791
    Ima li nekoj so slicno iskustvo. Znaci pred 3,4 nedeli imase temperatura i izleze stretokoka, ajde lecevme lokalno so floksimed kapki pa bese dobro i otide vo gradinka 5 dena, posle toa pak temperatura do kaj 38.6 i se simnuva pa pak po dva dena temp. Poslednive dve nedeli e taka 2 dena razpolozena super pa kreva temp. Napravivme krvna slika mirno crp i leukociti, na maticen ja pregledaa dobra e. Koga nekoja bakterija i pravela problem imala gusti zeleni mrsuli nemozela da dise ama sega nema skroz malce prodzirni mrsuli. Ne me asocira deka ovoj problem e od bakterija. Sto moze da bide? Doma ja cuvame ne se mesha so deca

5. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.515
    Допаѓања:
    5.263
    Pregnancy brain е работава, јас читам парацетамол ама мислам бруфен (facepalm)

На doll.a му/ѝ се допаѓа ова.
  6. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.602
    Допаѓања:
    2.263
    Од што може да повраќа ако не е стомачен? Како да препознаам труење со храна или нешто друго?

Вчера била супер во градинка јадела се и дома кога дојде беше ептен весела без никаков симптом. Баш пред да вечера спонтано се закашла и исповрати обилен млаз иако повеќе од 2 часа немаше ни јадено ни пиено (одкога дојде од градинка). После бараше да јаде многу беше гладна, касна малку банана и мафин и пак исповрати се што изеде. Бараше вода да пие и пак и таа ја исповрати цела. Друг симптом немаше, ни пролив ни температура, освен што се исцрпи од повраќањето и сакаше да спие. И дадов наусолвит капки, ги поврати и тие… По 40тина минути и дадов пак наусолвит, се смири и заспа. Стана по саат и бараше да пие нешто, и дадов електролити малку, бараше повеќе, многу беше жедна. Презаспа и стана уште еднаш накај 2ипол, поврати уште малце и пак бараше да пие, се напи пак електролити и спиеше до 6. Во 6 стана пак прежеднета, пиеше електролити и весела почна да игра. Изеде пола банана и толку сеа за сеа ми е страв друго да и давам. Се искака најнормално сабајлево дури и потврда столица.

Матичната ни е втора смена не можам сабајлево да ја носам кај неа

7. MorskaSirena

MorskaSirena Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    2.133
    Допаѓања:
    6.883
    Кажете ми добар детски стоматолог?
    Малта има 5 год се жали дека ја боли забче, прв пат ќе идеме и има баш страв па сакам некој добар забар што има смирен добар пристап со деца

8. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.364
    Допаѓања:
    51.282
    Ќерка ми од понеделникот вечерта качи тт вчера ја носев кај матичната крв се и зема нема ништо рече вирус е.
    Вчера и утринава дури качи 39.2тт.
    Ама почна и да повраќа изгледа и стомачен вирус е досега не е имала не знам што се дава кога се повраќа.
    Што да и дадам? Што може да јаде тогаш ако уопште сака да јаде?
    Прееска малку ручаше лепче и јогурт ќе одма го поврати.
    Има 4 години.

9. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.806
    Допаѓања:
    7.284
    Од сабајле ми повраќа 3 пати и одбива да јаде, тоа малку што ќе ласне одма го повраќа :( и растворив електолит по препорака на педијатарот од систина, сирупче локомотив за да се смири мешето и пробиотик :( има некој стомачен вирус што кружи? Кенкава е и некако тажна цел ден - 13месеци е

10. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.602
    Допаѓања:
    2.263
    Пишав и јас погоре, слична ситуација и кај ќерка ми од вчера вечер. Денес нема повратено воопшто, пие малце вода и јадеше банана и оризови галети, друго одбива. Не знам дали е стомачен, чекам одговор од матичната дали нешто плус да давам.

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.806
    Допаѓања:
    7.284
    Педијатарот ми вика има некој чуден стомачен кај деца само два дена трае … дај боже само температура да не дигне. Кај вас нема нели?

12. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.602
    Допаѓања:
    2.263
    Eве и мојов педијатар вика дека е некој стомачен што го проаѓа со лесни симптоми. Инаку да, не качи температура она фала богу ама па само што ми оздраве од друг респираторен вирус ;( Ај бар лесно го проаѓа се тешам само да и се врати апетитот полека и ќе биде добра се надевам

13. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.806
    Допаѓања:
    7.284
    Мојава качи 38.5 дадов сега далерон :sweat:

14. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.602
    Допаѓања:
    2.263
    Офф со помин нека е, се надевам брзо ќе спушти. Мојава не качила се уште (пу пу пу), но бараше да јаде и пак поврати одма ;(

15. An4e24

An4e24 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2012
    Пораки:
    650
    Допаѓања:
    1.661
    Na mojata lani taka pocna da ja boli i razgovaravme deka mora da odime doktorot da stavi lekce, i za cudo odma sedna kaj mojot stomatolog, dali deka ja bolese pa se najde vo situacija da nema izbor.. od togas redovno si odi i si poprava zapcinja. Dovolno e golemka da razbere, razgovarajte, pa vetete i nekoja nagrada :)

16. Merten

Merten Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    999
    Допаѓања:
    1.429
    Дојдов и јас со мака.. очигледно некој вирус кружи.

Во неделата бебе какаше 5 пати (обично кака еднаш, ретко може и два пати), не беше течно, ама беше кашесто. И еве до денес така кака, 2 пати на ден (а претходно никогаш не му беше потечна). Иначе си јади, игра, пие млеко/вода, но ме загрижува зошто е кашеста столицата.
    Педијатарот ми рече вирус некој ама не знам. Исто така беше бебе во контакт со детеце со стрептокока, но ова пред повеќе од една недела, нема друга мака, не знам дали така лесно се пренесува и дали може вака да се манифестира. Ако има некој искуство, добредојдено е

17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.548
    Допаѓања:
    207.177
    Кашеста, скоро течна столица може да имаат кога вадат заби, моите така ги извадија скоро сите заби. Се лачи повеќе плунка, ја голтаат и се разводнува столицата. Барем кај твоето може да е од тоа, кај погоре опишаните ситуации на вирус ми личи.

На Merten и dummy им се допаѓа ова.
  18. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.806
    Допаѓања:
    7.284
    Ептен лошо се осеќам зошто што и да касне повраќа во млаз. Ноќеска да индадам пак далерон во сон полека со шприцот кога почна да поврака ;( еве сабајлево пак 38.5 дадов сега далерон пак не го поврати среќа. Мртва гладна е, давам по малку електролити да помине 40тина минути од сирупот па ќе понудам и доручек нешто барем да и остане во меше :( што е најпаметно кога се со стомачен? Јас вчера и нудев јогуртче грчки јогурт лепче, оризови галети, банана

19. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.602
    Допаѓања:
    2.263
    Банана, ориз, компир, суво лепче, ѓеврече, бисквити, бебешки смоки без вкус - се што е скробесто. Од кисело млеко иако малку и дадов со ориз ми поврати мене вчера. Во главно мојава вчера на грицки живееше: оризови галети, бисквити, смоки од тие големите од дм без вкус + банана и малце варен ориз. Давам наусолвит капки и помагаат.

Едит: давај помали и почести оброци додека да се стабилизира меше. Ако толку повраќа скроз не давај млечно ништо

20. beachedd

beachedd Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2020
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    255
    За стомачен само трпение, не е толку важно да јаде колку што е важно да е хидрирана. Давај електролити полека лажика по лажичка што можеш повеќе. Ќе и помине и пак ќе си јаде.
    Исто и за температура, за да не предизвикуваш плус повраќање ставај чепче.
    Ќе пројде за брзо 24-48ч. се овие вируси, ќе се стабилизирате.