1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.289
    Допаѓања:
    939
    Никогаш не сум и давала инхалации на своја рака ниту пак сирупи, само чисто ме интесираше што им давате кога почнуваат да кашлаат, мојата матична одма ќе речи почни со кортико кај нејзе друго нема, кај ќерка ми пак проблем е што по некое време од кашлањето и спушта и незнам веќе што да правам а ич не ги сакам тие инхалациите со кортико.

2. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.859
    Допаѓања:
    9.884
    Кај ќерка ми 3,5 години, последните месеци Бисолвон сируп се покажал делотворен и го даваме по препорака на доктор кога ќе почне со кашлање. Инхалации одамна не добила, антибиотик тек, тук ептен ако испадне бактерија на брис.

На ija му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.289
    Допаѓања:
    939
    Матичнава дава инхалации со кортико и ако дојде до спуштање обавезно панцеф 10 дена,плус кортико и вентолин.

4. Ella90

Ella90 Активен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2026
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    39
    Zatoa zavisi od deteto, na kjerka mi kortikoto i pomaga so kashlica, bez nego moze da napravi kompikacija.

На dromka и ija им се допаѓа ова.
  5. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.954
    Допаѓања:
    40.498
    Јас се инхалирам и го инхалирам и детето на први знаци на настинка. Така најлесно ми се отпушува носот.
    Ниту јас ниту дете немаме проблем со спуштање на плуќа, ама имаме проблем со пренесување на воспалението одма во уво. За да спречам пиење антибиоци или кортико инхалирам.
    Кога беше мал го инхалирав со инхалатор само со солен раствор (пола ампула хипертоничен раствор навечер). Сега веќе има 10 години и го инхалирам со класична топла инхалација (вриена вода со камилица и морска сол и да дише пареа).
    Исто така како мал кога ќе му се затнеше носот освен што редовно прскав Синомарин и влечев тоа што ќе излезе му сечев кромид и му ставав под креветчето. Многу го разводнува секретот и полесно се дише и спие. Мириса ептен многу ама помага.
    За искашлување уште од мал сум му давала чај од бел слез. Ми го препорача лекарка стара школа што мене ме лечела како дете.

На merriel0, ija и Miss_S им се допаѓа ова.
  6. itltlitl

itltlitl Истакнат член

Се зачлени на:
    18 декември 2023
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    47
    od koja najrana vozrast kaj deteto takov caj davavte?

7. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.954
    Допаѓања:
    40.498
    Мислам дека почнав кога имаше година и неколку месеци. Роден е во зима, пролетта кога наполни година дена почна да има мака со секрет и тогаш почнав.

8. beachedd

beachedd Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2020
    Пораки:
    305
    Допаѓања:
    342
    Нас докторката чај од бел слез ни даде прв пат на околу 10-11 медеци , по 30-50мл дневно.
    Тогаш тргна во градинка и беше затка , добро искуство имам.

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  9. xxx-ba

xxx-ba Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    572
    Не можам веќе со болештииве;( трет ден носот преполн, грло црвено, не сака ни да јаде, ни да пие! Денес правевме крвна слика и брисеви, тие ќе си ги почекаме, а крвнава слика освен црп 30 и mcv малку под граница е скроз нормална. Педијатарот вика вирус е ама ќе видиме и по брисевите. Не можам да го гледам детево вакво пропаднато, жално, три ноќи не е спиен, грлото којзнае колку го боли штом нејќе ништо да внесе. Се плашам и од дехидрација:( ни даде само нистатин во грло (сеа маж ми ми се прашува зошто па нистатин) и чистење нос и капки класика. Не знам што да напаравам, како да му помогнам, очајна сум колку е жален

10. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.706
    Допаѓања:
    2.374
    Ќерка ми (17.5м) денес какаше неколку пати пообилно од вообичаено и и се вцрвени пеленската регија. Дополнително како да се жали дека ја пече/чеша дундето (не кажува со зборови ама покажува и стиска ноџиња од време на време - ваљда кога мочка). Што може да е, инфекција/бактерија некоја? Може ли само иритација од што се исфрли? Да ја носам ли на дежурен за ова? На мисла сум а не ми се чека до понеделник. Јаде, весела е, си игра се друго нормално.

11. Tea SK

Tea SK Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.418
    Допаѓања:
    11.125
    Можно е да е само иритација.
    При уринарна инфекција пече многу при мокрење и урината мириса ужасно. Следи ја, ова не е за дежурен.

На dummy му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Јова

Јова Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2021
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    157
    Од рано сабајле син ми,почна да качува блага тт 37.8. Во текот на денот секое мерење беше 37 со нешто,освен два пати кога качи 38. Освен сабајлето што беше омалаксан,и со намален апетит. Го прегледа докторката рече црвено грло,ми даде Цефалексин. Дали има во моментов таков вирус со благо покачена температура и колку дена трае ?

13. Girl239

Girl239 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2022
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    508
    Син ми од вчера е ама он качи и до 39 и поврати алмацин ни дадоја крвна слика бактериско

14. Јова

Јова Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2021
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    157
    Рано е за крвна ми рече докторката. До сега не ми дала антибиотик,ама сега рече мора... Со помин да и кај вас

15. xxx-ba

xxx-ba Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    572
    Зошто антибиотик без брис? Освен ако не видела бели наслаги докторката. Има таков вирус, син ми го држи 4ти ден ама денес е веќе доста подобро. Имавме негативен брис и според крвната слика беше вирусно. Така да ако веќе мислите дека е вирус не знам зошто би пиеле антибиотик

16. Јова

Јова Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2021
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    157
    Искрено не знам... Исто така од време на време кашла суво длабоко. Кај вас кој беа симптомите? Скептик сум секако за антибиотик....

17. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    1.978
    Допаѓања:
    4.460
    Сигурно ви дала антибиотик дека пред викенд па да не се влоши ситуацијата да си бидете на чисто.

На Јова му/ѝ се допаѓа ова.
  18. xxx-ba

xxx-ba Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    572
    Температура до 37,5 првите три дена, кенкав, не сакаше ни да јаде ни да пие, затнат нос, многу лошо спиење… почекавме два дена ама се влоши ситуацијата па отидовме на лекар. Ни рекоа дека му е многу црвено грлото, веројатно ептен го болело затоа не јадеше и пиеше. Направивме крвна слика и брисеви во петокот, исто ни пиша антибиотик за викендот ако има потреба ама брисевите стигнаа негативни и крвната слика укажуваше на вирус. Тогаш носот му се растече (претходно само затнат и кога влечевме со носко ништо не излагаше), па му олеснуваше откако ќе го исчистевме. Два пати му дадовме бруфен за болка зошто стигнавме до тоа да не пие ништо повеќе од 8 часа и ми беше страв од дехидрација. За грло инаку прскаме Силвертус. Еве денес е 5ти ден, од вчера веќе јаде и пие се, многу е весел и расположен, само што сега почна да кашла:?: сега за сега е суво. Уште е тупан во носот ама барем некако со се друго е вратен во нормала.

На Јова му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Fudbalgirl

Fudbalgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2014
    Пораки:
    580
    Допаѓања:
    618
    Здраво да ми препорачате добар Орл на приватно за дете 4 години има мн големи грајници и често е затнат знае и убаво да загрчи иде во градинка а коа не иде е супер па сакам орл да го види без да му направи траума фала ви

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Aleks.mar

Aleks.mar Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2025
    Пораки:
    880
    Допаѓања:
    2.677
    Син ми (13 год) има исто големи крајници. Споредбата меѓу малово и големово е преголема. Како мал често ко ќе фатеше гнојна ангина или што и да е на крајници сме лечеле само со антибиограм зашто инаку даден антибиотик "така на слепо" не му делувал. Ама никој никогаш не ни рекол дека му се големи крајниците и да посетиме орл или предлог за операција. А имаме сменето 3ца педијатри