1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Aleks.mar

Aleks.mar Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2025
    Пораки:
    880
    Допаѓања:
    2.677
    има сехга некој таков вирус. И кај големиов и кај малото има болни баш така како што опишуваш.

2. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    663
    Допаѓања:
    1.140
    Сестрами кај Док Македонка Систина го носеше малиот на 2 год 5 месеци му ги извадија крајниците.Добро помина .

На Fudbalgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Aledarkali

Aledarkali Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2023
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    451
    Здраво денес бевме на контола козле и ни препишаа два месеци на пумпица со Flixotide два пати на ден, па ме интересира искуства, јас некако сум малку под стрес

4. strelec231992

strelec231992 Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    673
    Допаѓања:
    1.275
    Јас бев на преглед кај докторкава и не бев задоволна.

На Veci@123 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    663
    Допаѓања:
    1.140
    Neznam ona za 2roto dete Drzavna otide ama malce poteska operacija i poisplasen bese .Kaj koj doktor ne ni teknuva .Sega zavisi i od deteto a i pogolem na 5 godini.

На strelec231992 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. strelec231992

strelec231992 Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    673
    Допаѓања:
    1.275
    Имаше некој друг доктор во Систина го фалеа ама не ми текнува на името, искрено прегледов кај докторкава траеше 10 минути и повеќе како на шала и беше. Го прегледа син ми со сонда во носето и вечерта му течеше премногу крв и се преплашивме. Јас не ја препорачувам.

7. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    663
    Допаѓања:
    1.140
    Znam nekoi remedika odat da se rasprasas.Neznam sestra mi bese zadovolna od nea.Javi se na informacii jas za maliot koga bev da mu nappravat skriming kaj Dok Demergieva mi rekoa vo call centarot .Mislam deka se okolu 3 ili 4 Dok.

8. cocopuff

cocopuff Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.129
    Допаѓања:
    1.436
    Дали некоја мајка го има користено Блокмакс форте сирупот? Знам дека концентрацијата на бруфен е различна само и треба да се прполови количината но онака да потврдам само.

Не можам ништо живо да и дадам сируп, го плука. Вака со форте дека би и дала помала количина си викам полесно ќе ја голтне.
    Имам пробано и наеднаш и на два пати и на 3 и на 5 пати исто е. И со вода и со сок и со млеко не и не и не, го плука. И парацетамол го плука и далерон и све ми плука.
    Дури и чеп едвај и ставам, се џитка ко прасе на колење едвај ја додржувам, а мора внималетно да не ја повредам не можам насилно да и ставам.
    Не можам никако да и симнам температура од што се бориме. Следно на инфузија ќе ја однесам не знам веќе.

9. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.773
    Допаѓања:
    27.241
    За чеп не можиш нешто да ја повредиш пошо одма се топи, ќе стиснеш нозе убаво нагоре и после газето да не го врати и тоа е тоа освен ако не ја тера на какање. За сирупи мака мачевме и ние фала Богу нема одамна пиено, јас ја фаќам за раце нозе на мене седната мм и стиска уста, лепи сприв на образ и ќе и го даде од а шишето со вода и го буткаме в уста да не исплука. Се дешавало и да поврати и чеп да искака.

На cocopuff му/ѝ се допаѓа ова.
  10. cocopuff

cocopuff Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.129
    Допаѓања:
    1.436
    Исто правиме и ние ептен на сила тие сирупите, многу жал ме фаќа ама за нивно добро е. Ама очајно грдо ми е кога треба да држам некое од децава и на сила да му правам нешто. Ај поголемиов почна да разбира и не се буни, ама малава е немогуча мисија.
    Чеп нели на 6 саати се става, некогаш мора побрзо да се даде, па комбинирам со Блокмакс иако гледам да ја избегавам таа комбинација (працетамол со бруфен на 4 саати), но некогаш навистина мора.
    Не знам што вирус ќе беше ова и што дете ќе беше моево што крева толку високи температури. Ама пример третирам со чеп на темп 39, паѓа до 37.8 и под тоа не иде, но за 2-3 саати пак крева. И што да правам ајде. Распоблекувам, ладам со водена крпа, со алкохол, со оцет ама некојпат не може само со ладење. И сеа во таква состојба кога секако се кенкави и се им пречи уште насила и сируп. Ексик и болести и се.

Инаку и мојава знае да искака или да поврати некогаш и сум во исчекување дали пак да реагирам некако или не. Обично чекам пола саат.

11. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    1.978
    Допаѓања:
    4.460
    Пробај го поарацетамолот на босналек со малинка без боја што е.
    Мојата засака сируп со тој.

На cocopuff му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.256
    Допаѓања:
    40.647
    Во која смисла искуства. Ако препорачале не би се мислела. Мојот веќе повеќе од година е на пумпица и од тогаш нема направено наод. А претходно 3 пати со пневмонии завршувавме. Само кај нас се докажаа и алергии и ова беше единствен начин да се заштити плуќата. После одредена возраст кога надраснуваат најчесто се исфрла пумпицата.

На H.VAGA му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.924
    Допаѓања:
    7.488
    Два дена во градинка и тоа на адаптација по саат /саат ипол ]:) и почна да кива и да крчи кога спие. И дадов мултивитамини, прскам изотоничен пробав со носко ама не излага ништо - што правите друго од прва помош да не се разболе :sweat: идеме на пат за некој ден подалеку

14. lovely91

lovely91 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    2.064
    Допаѓања:
    7.537
    Колку години има?
    Може Виранто сирупче превентивно

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.924
    Допаѓања:
    7.488
    16m

16. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    9.955
    Допаѓања:
    16.340
    Можеш виранто, се дава обично одма на првите симптоми на настинка. Сеа чисто вака не е утрха, ама заборави како изгледа носето без да тече, или да е со секрет.:drunk:

17. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.924
    Допаѓања:
    7.488
    Вака е весела си игра цел ден трча низ соби ова е некоја настинка и ја нешто кивам за добредојдовте во градинка :D вака ќе си биде со носот зимава а?

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  18. beachedd

beachedd Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2020
    Пораки:
    305
    Допаѓања:
    342
    Така некако , а пази син ми е во ептен мала група.
    Цело лето мрсул немаше , сега де има де нема не е страшен ,ама аксесоар од градинка е .
    Само да не се комплицира .
    Инаку мене педијатарот од Систина ме караше и за носко и општо за за влечење мрсули на секое, па уште одамна не ги употребувам.
    Кога е ептен затнат му правам како премивка, голем млаз физиолошки буквално како да се засркне да изголта мрсулите и тоа ни помагаше многу минатата зима. Сега е скоро 2, знае и да дувне .

19. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.924
    Допаѓања:
    7.488
    И нашата група е 12деца ама ете изгледа нема бегање :D а баш си помислив супер се вклопи за два дена не плаче мн е расположена кога ќе ја земам ама ете мрсулите си почнаа само да нема температури и наоди надоле со мрсуливе ќе се избориме ваљда ;)

20. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    9.955
    Допаѓања:
    16.340
    Нема бегање за жал.:D

Исто и нашава стално ми збори да не влечеме со носко, и скоро никогаш не влечам, освен кога има ептен секрет па еднаш колку да и олесни и вадам.