Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Bibi30

Bibi30 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2017
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    1.181
    Ништо, само сирупот. Ќе видам баш утре дал ќе препише нешто. Еве сега на перниче мирно спие...

На duffi му/ѝ се допаѓа ова.
  2. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.766
    Допаѓања:
    145.268
    Ќе ја слушне и види доктор, па ќе ви каже најдобро.

3. Peperutka-bt

Peperutka-bt Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2014
    Пораки:
    352
    Допаѓања:
    2.097
    Прв пат на керкичката и се јавува црвенило на дундето. Се одвикнуваме од пелени, намачкав само крема со цинк и сабајле ако не е подобра ја носам на лекар. Викаше денес ме боли газето ама не ја приметив. Од што може да и е?

4. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.592
    Допаѓања:
    76.825
    Гаќички почна да носи? Ако да, може да и е од нив. Знам пријателка ми кажа дека често знае да се случи кај женскиве од пелена на гаќи кога ке се прејде да им се појави чешкање и црвено. Ставај ги гаќичките на 90 и не ставај омекнувач..

5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.169
    Допаѓања:
    107.234
    Не знаев кај да го поставам мислењево ама до 5 ќе пукнам ако не побарам совет, во 5 ќе одиме на лекар. Дете 3г и 4м, како се вративме од одмор е друго дете. Стапалата и дланките му се лупат лушпи, ајде за тоа пиеме бевиплекс, омега, витЦ, нема ефект. Не јаде ништо нормално, макарона некоја, малку супа ако се излаже, од манџа ни м, а си јадеше се, со сласт и количински. Леб не, само можеби со кремсир и откри линолада со линолада малку, ама и тоа претежно со лажица онака. Овошје ретко па ич, ни омилените домашни јаготки, крушка и лубеница. За месо и риба не ни збориме. Вака е 1 недела веќе скоро. Ослабен, блед, жолт. Кенкав, плачлив, нервозен и ако порано со радост прифаќаше се сега се му е НЕ. Синоќа не сакаше да спие облечен, само гол, ама угол гол, без гаки, без маица, без пиџами... Плаче не сака да чуе да се облече. Немам памет веќе, заби има комплет, ништо не му расте, не кашла туку праи како да кашла како да му е застанато нешто во грло. Имате некој совет? Прв пат носам дете за ваква причина на лекар, избегавам да го носам, ама ова баш ме плаши.

6. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.766
    Допаѓања:
    145.268
    По мене , ве зафатил само шашав период. Ништо друго. Ќе тргне во градинка и ќе се врати на старо. А сега гарант секоја постапка му ја анализираш па се ти личи страшно.

На PUPICA и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  7. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.491
    Допаѓања:
    139.141
    И јас мислам дека е до тоа. И мојава 2 дена сака гола да спие, изгледа жешко и е, па откао ке запие ја облекувам у моја блуза како фустан е.
    За јадење не сум имала мака, ама знаела да штрајкува кога била лута или тажна. Што се сменило деновиве? Да не не одиш на работа, да не е тажен оти одиш, да не сте скарани со маж па да се исплашил.... децата обично револт даваат со јадење или лошо однесување.
    Знам дека ти знаеш да убедиш за храна, ама мислам дека е повеќе некоја психичка мака. Да не му се скарало другарче у градинка, да не му е жешко дома? Мојата не јаде кога и е жешко, кога ќе залади јаде 3 пати у 2 саати.

На PUPICA и duffi им се допаѓа ова.
  8. BlackNight

BlackNight Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2016
    Пораки:
    1.321
    Допаѓања:
    5.675

За јадењето прашај паталец, како мене. Децата поминуваат низ одредени промени во одреден период од нивното рано детство кои за жал нас родителите не загрижуваат и премногу, но иако го сфатив тоа и јас за жал не можам да го прифатам. Моево до две јадеше топ, овошје обожаваше, за кисело млеко да не зборувам се давеше во него, и тоа домашно киселено, овесни каши, паленти, каши од хељда, варива, тестенини, буквално се. Од пред втората година па се до третата беше повеќе нејадење отколку јадење. Буквално, напати јадеше само трошки, повеќе во заб и беше храната одошто во мев. Ќе зајадеше некоја недела, па со месеци пак ништо. Ништо што дотогаш и беше по мерак не ссакаше да го види. Па од три до пред некое време преферираше тестенини, ама буквално цела пица и тогаш и денес ќе изеде, ама манџи јок. Па еден период само месо, па манџи јок. Е сега фала Богу си јаде и манџи, по овошје многу не лудува, си јаде секој оброк обилно и си бара постојано да си касне плус. Коска и кожа, ама такво си е детето, високо , а слабо. А енергија на претек и тогаш и сега, си помислив гледајќи ја неа, дека ние возрасниве и премногу јадеме, очигледно.Што се случи, не знам да ти кажам, ама пробувавме со БКОМПЛЕКС кој ни помогна еден период доста, но дефинитивно мислам дека нешто му кликна на детево, па само од себе пројаде. Период е, но доста непријатен.
    Друго, колку е поголемо детето станува посвесно за фактот дека било на одмор, но доволно е мало за да не сфати дека оди и ќе се врати, од друга страна се прилагодува на тој ред и таа средина, па тука се случуваат и непријатности кога ќе дојде дома. Кога мојава имаше две и по двата одмора беше хаос со спиење, како вечно ненаспана. Лани се појави проблем и кај нас со апетит. Некогаш заради промената може и да се подмокрува иако редот таму успешно се спроведувал, да биде понервозно и пораздразливо. Се надевам искрено, дека ако е ова реакција на враќањето од одмор, дека брзо ќе се среди. Ти посакувам убави вести од докторот дека е ова само минлива фаза.

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.169
    Допаѓања:
    107.234
    Не знам, ме тишти ова ептен. Ме мачи што е бледичок, жолт, невесел, му се лупи кожата баш многу.
    Он е дома со баба, од тоа поарно не може, ја обожава баба. Ај да му е жешко ама он знае да каже жешко ми е, не е да не знае. Башка ова беше липтање, поцрвене цел. Баш периодов не сме скарани со никого и за ништо, дома сме баш расположени, уназад 2-3м е се ок. Ниту го уценуваме нешто, не јаде не јаде, не инсистирам, да стискам, да терам, ама ме мачи омиленото не го јаде, бар тоа.
    Лани на одмор беше ужас, ништо не стави во уста, само сладолед преку ден. Ова чудно дете нит пица јаде, нит сендвич, нит купечко, само дома манџиче, месенко, направенко, никако фаст фуд. Надвор идеме децава од пријателите јадат бурек, моето јаде геврек, децата јадат тост, моето јаде геврек, децата јадат во Бургеркинг сендвич, моето си го пие сокчето или евентуално да го касне помфритот. Да јаде фаст фуд бар ќе се тешам јаде нешто.

Ме мачи што друг пат фазиве траеле 3 дена, сега е цела недела и детето не ми е исто. Не сум паничарка, далеку од тоа, ама овој пат е поинаку. Не знам, си го познавам по очи, по поглед детето, знам дека нешто не е во ред.

На Cka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.766
    Допаѓања:
    145.268
    Ништо не му е , верувај. :)
    Направи кс и ќе бидеш мирна.

На PUPICA, mal.ecka и AngelOfArh им се допаѓа ова.
  11. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Ми треба совет иако потсвесно знам ама ете... од понеделникот сме на одмор. Уште од дпма како носето да беше малку затнаѕо. Вторникот сабајле ми делуваше како да има слаба темп но се тоа помона многу брзо и продолживме со вообичаени плажарски активности. Вечерва се жалеше на грло, пред спиење прскав некое за грло нешто....сега еве го има темп и спие, немам дадено ништо сеуште, не ми делува повисока од 38,4 но немам ни топломер....ок ако стане потопол ќе дадам сируп.... но тоа што ме начи и дали треба да се пакувам и назад за дома? Сеуште диши полузатнато и сѕрав ми е дека ќе се влоши а од друга страна па од јуни го чека ова море и сега ќе му го скратам....мака ми е ептен....со мене носам и антибиотик ама досега нема пиено никаков фала богу и секако не би дала вака....ако не сабајле тука да го зирне да го носам некој доктор да каже што да правиме...

12. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.491
    Допаѓања:
    139.141
    Побарај од некој топломер, мора да знаеш дали е висока или не.

13. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Не мора веднаш да се пакуваш, може е само реакција на промена на клима. Ако се сомневаш на грло нека го види доктор и ќе ти каже дали е за антибиотик или не, додека за носето морето е најдобар лек. Како е сабајлево?

На Igle му/ѝ се допаѓа ова.
  14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.169
    Допаѓања:
    107.234
    Се надевам имаш патничко, однеси го на лекар.

15. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Сама му падна температурата за саат два. Добар е сега. Сеуште се жали на грло и поткашлува... вака е инаку нормален и весел... фала за совети... ќе го следам, сеуште прскам за грло и се мислам дали и сируп за кашлање да дадам...фала и на @AngelOfArh

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.169
    Допаѓања:
    107.234
    Кога се спремав за на одмор сакав да земам лижавчиња за грло и во аптека ми рекоа немој, подобро земи обични лижавчиња, ист ефект имаат. Така да земи му лижавче, ако се сомневаш дека е црвено грлото дури и сладолед, да го навлажни и олади грлото, нека гњури во море и немате гајле. Јас не би прекинала одмор пошто и таму има доктори нели. Уживајте!

17. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.802
    Допаѓања:
    97.154
    Вереничка Не верувам да и е од базенот. Што и да правиш само немој те молам да и редиш јогурт или оцет на гаќичките како што прочитав погоре.

Игле не мора да се пакуваш и одма дома. И дома ќе ти биде разболен, настинало детето. Ако можеш однеси го кај доктор, и не му давај на своја рака антибиотик. Ќе се среди, ништо страшно

18. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Ме буни што си јаде и пие нормално. Обично кога го боли грло одбива се.... ама нема штета ќе купам лижавче само да не е за антибиотик.... а за кашлањево имаш мислење? Бидејќи кашла суво повремено деф ама не многу за пример да му прекинува сон...

19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.169
    Допаѓања:
    107.234
    Може и од солта да кашла, не знам кај сте ама од луѓево што живеат на море знам дека во август многу испарувала солта, мене лично и очи ме печеа и кашлав од солта.

20. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.491
    Допаѓања:
    139.141
    Бевте вие вчера? Што ви рекоа