За прв пат на памперс мокрачата и е со некоја розе-портокалова боја. Јади пие,не се жали на ништо. Искуства?
Цела мокрача или само точка една? Розе портокалова боја е знак на дехидрираност. Форсирај течности. Прати ја дали е млитава, клапната, да не и се спие...
Исто се случува и кај малата кога е само на цицање, по препорака, бидејќи отидов веднаш на педијатар ме советуваше да нудам цело време течности. Од тогаш сме добро, имс денови кога не сака и одма и е потемна боја.
Ве молам итно! На одмор сме во албанија а бебе повраќа од 01:30, веќе е 6:30. Едвај се напи малку вода ама и тоа поврати. Електролити плука му дадов две лажички, за кратко ги исплука. Ве молам за помош, дали треба да му давам млеко да јаде, се плашам и дека е гладно а и млекото го одби. Електролити на колку време давате? Ја мерам на 15мкн. У меѓувреме треба ли нешо да поткаснува или прво цело шишенце? Вака ми личи цел ден дека ќе го пиеме
Не давај храна додека не му се смири повраќањето. Елетролити може да зголемуваш ако му се смири мешето. Не знам колку е големо ама ние по препорака на лекар му ги имаме давано со кока кола. Ќе ставиш ептен малку шеќер и после елетролитите. Или ако ептен ти ги нејќе можеш и во некое сокче или чајче да ги ставиш. Млеко не би ти препорачала. Со лесно
Нас ова ни се случи во април пред летот .Бевме на др и докторката кажа 24 часа од последното повраќање да не јаде млеко и млечни производи.Од кога ќе поврне после 30минути можеш да дадеш малку вода подобро електролити. Со лажичка никако голема количина оти може да ти поврне и со паузи.Јадење од кога ќе си потрежи самото дете супа и нешто лесно.Електролити можеш со сок да ги мешаш или можеш во некое јадење да ги ставиш. Знам дека не сака електролити особено тие на мк пазар се премногу солени.Ако имаш некој сируп или чепчиња против повраќање да дадеш.Важна е течноста да ја даваш, чај вода. Со лесно.
Пробајнсо к.кола да ги смешаш електролитите. Ова ми е совет од педијатар. Секако ќе ставиш малју шеќерче. Мене електролити само со шприц ми пие. Најверојатно лажичето ја потсетува на храна, а не би да јаде, па само со шприц ги прима.
Ма среќа малку од малку е подобар. Некако ова со електролитиве, веќе 5 часа а шишенцево не мрда. @Ava.84 штом може и со храна да се мешаат супер ќе се снајдеме некако. @kukla21 и јас со пинцета почнав ама имам и шприц не ми текна. Фала и на двете, мама се потсмири малце
Ти пишале веќе за к.кола и електорлити. Побарај во аптека дали имаат чепови за деца против повраќање.
Како е сега? Бебе мое некаде крај на јуни исто стана од спиење и почна да криви со едното ноџе, 100% сум сигурна дека не ја имаше удрено, ниту на допир реагираше. Кривеше 4ри дена, 6тиот бевме на Ортопед, кај Маја, она и на ехо го гледаше, немаше ништо. Спомна дека може да е од интензивен раст, но најверојатно е грч на некој мускул, го фатило ладно и слично. Е сега бебе мое баш тие денови потоп се правеше на тераса, па јас си поврзав дека од ладното беше + спие откриен и денски под клима..
Па скоро исто, скока рипа ама кога лди оди на прсти и некогаш му клекнува коленцето и паѓа. Мислам дека веќе болка нема
Да пробаш, да наполниш корито, леѓен со потопла/топла вода и да поседи внатре. Ваков совет за наредно добив од Маја.
Може малку офтопик, ама со оглед на сезона на стомачни само да спомнам дека моите и двајцата без проблем ги пијат орс алвоген шумечите. На нив пишува 2 табл во 200мл, јас им раствотам прво 1 во 100 па ако има потреба по малку време уште една. Овие за разлика од другите електролити не се до толку блунтави и имаат поубав вкус
Едното близначе ми качи 38.2. Го истуширав. Гледам дека си игра нема гајле (за разлика од брат му, он паѓа со таа темп.). Дали да му дадам парацетамол? Или да го легнам и следам?
И мене ми рекоа такво нешто. Ми рекоа самоб комплекс и да ги мачкам со еозин. За колку време се изгуби?
Мене не ми кажаа ништо за мачкање, само да појачам со овошје, витамини и да чекам да си помине. Па да ти кажам и стоеја доста време точкичките, дури и на одмор кога бевме имаше некои како корупчиња што и паѓаа, а тоа беше после 10 дена некаде. На уста и во уста побрзо и поминаа, таму немаше по 4,5 дена.