Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.416
    Допаѓања:
    126.985
    За прв пат на памперс мокрачата и е со некоја розе-портокалова боја.
    Јади пие,не се жали на ништо.
    Искуства?

2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.169
    Допаѓања:
    107.237
    Цела мокрача или само точка една? Розе портокалова боја е знак на дехидрираност. Форсирај течности. Прати ја дали е млитава, клапната, да не и се спие...

3. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.416
    Допаѓања:
    126.985
    Не точка,повеќе,не цела:$
    Свежа е,ништо сомнително.

4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.169
    Допаѓања:
    107.237
    Сега дека е лето они секако де подехидрирани, мочаат, се потат... Форсирај повеќе течности.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Исто се случува и кај малата кога е само на цицање, по препорака, бидејќи отидов веднаш на педијатар ме советуваше да нудам цело време течности. Од тогаш сме добро, имс денови кога не сака и одма и е потемна боја.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Girly90

Girly90 Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2013
    Пораки:
    604
    Допаѓања:
    1.105
    Ве молам итно! На одмор сме во албанија а бебе повраќа од 01:30, веќе е 6:30. Едвај се напи малку вода ама и тоа поврати. Електролити плука му дадов две лажички, за кратко ги исплука.
    Ве молам за помош, дали треба да му давам млеко да јаде, се плашам и дека е гладно а и млекото го одби. Електролити на колку време давате? Ја мерам на 15мкн. У меѓувреме треба ли нешо да поткаснува или прво цело шишенце? Вака ми личи цел ден дека ќе го пиеме

7. marijaaa20

marijaaa20 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    127
    Допаѓања:
    101
    Не давај храна додека не му се смири повраќањето. Елетролити може да зголемуваш ако му се смири мешето. Не знам колку е големо ама ние по препорака на лекар му ги имаме давано со кока кола. Ќе ставиш ептен малку шеќер и после елетролитите. Или ако ептен ти ги нејќе можеш и во некое сокче или чајче да ги ставиш. Млеко не би ти препорачала. Со лесно

8. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    Нас ова ни се случи во април пред летот .Бевме на др и докторката кажа 24 часа од последното повраќање да не јаде млеко и млечни производи.Од кога ќе поврне после 30минути можеш да дадеш малку вода подобро електролити. Со лажичка никако голема количина оти може да ти поврне и со паузи.Јадење од кога ќе си потрежи самото дете супа и нешто лесно.Електролити можеш со сок да ги мешаш или можеш во некое јадење да ги ставиш.
    Знам дека не сака електролити особено тие на мк пазар се премногу солени.Ако имаш некој сируп или чепчиња против повраќање да дадеш.Важна е течноста да ја даваш, чај вода.
    Со лесно.

На Girly90 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Пробајнсо к.кола да ги смешаш електролитите. Ова ми е совет од педијатар. Секако ќе ставиш малју шеќерче. Мене електролити само со шприц ми пие. Најверојатно лажичето ја потсетува на храна, а не би да јаде, па само со шприц ги прима.

На Sexybaby86, mal.ecka и fana им се допаѓа ова.
  10. Girly90

Girly90 Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2013
    Пораки:
    604
    Допаѓања:
    1.105
    Ма среќа малку од малку е подобар. Некако ова со електролитиве, веќе 5 часа а шишенцево не мрда. @Ava.84 штом може и со храна да се мешаат супер ќе се снајдеме некако.
    @kukla21 и јас со пинцета почнав ама имам и шприц не ми текна.
    Фала и на двете, мама се потсмири малце

На kukla21 и Ava.84 им се допаѓа ова.
  11. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.766
    Допаѓања:
    145.268
    Ти пишале веќе за к.кола и електорлити. Побарај во аптека дали имаат чепови за деца против повраќање.

12. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.918
    Допаѓања:
    111.130
    Како е сега?

Бебе мое некаде крај на јуни исто стана од спиење и почна да криви со едното ноџе, 100% сум сигурна дека не ја имаше удрено, ниту на допир реагираше. Кривеше 4ри дена, 6тиот бевме на Ортопед, кај Маја, она и на ехо го гледаше, немаше ништо. Спомна дека може да е од интензивен раст, но најверојатно е грч на некој мускул, го фатило ладно и слично. Е сега бебе мое баш тие денови потоп се правеше на тераса, па јас си поврзав дека од ладното беше + спие откриен и денски под клима..

На Sexybaby86, kukla21 и wannaBeMomma им се допаѓа ова.
  13. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Па скоро исто, скока рипа ама кога лди оди на прсти и некогаш му клекнува коленцето и паѓа. Мислам дека веќе болка нема

На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.918
    Допаѓања:
    111.130
    Да пробаш, да наполниш корито, леѓен со потопла/топла вода и да поседи внатре.
    Ваков совет за наредно добив од Маја.

На wannaBeMomma му/ѝ се допаѓа ова.
  15. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Ќе пробам баш. Кога е раздвижен е скоро неприметно, а после спиење едвај дооде до дневна

На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.896
    Допаѓања:
    152.484
    Може малку офтопик, ама со оглед на сезона на стомачни само да спомнам дека моите и двајцата без проблем ги пијат орс алвоген шумечите. На нив пишува 2 табл во 200мл, јас им раствотам прво 1 во 100 па ако има потреба по малку време уште една. Овие за разлика од другите електролити не се до толку блунтави и имаат поубав вкус

На duffi, Sexybaby86, Lolipop23 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Bibi30

Bibi30 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2017
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    1.181
    Едното близначе ми качи 38.2. Го истуширав. Гледам дека си игра нема гајле (за разлика од брат му, он паѓа со таа темп.). Дали да му дадам парацетамол? Или да го легнам и следам?

18. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.068
    Допаѓања:
    119.020
    Јас би дала парацетамол, над 38,5 се дава. Оно има 38,2-затоа би дала

На M&M и Bibi30 им се допаѓа ова.
  19. Bibi30

Bibi30 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2017
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    1.181
    И мене ми рекоа такво нешто. Ми рекоа самоб комплекс и да ги мачкам со еозин. За колку време се изгуби?

20. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.593
    Допаѓања:
    76.825
    Мене не ми кажаа ништо за мачкање, само да појачам со овошје, витамини и да чекам да си помине. Па да ти кажам и стоеја доста време точкичките, дури и на одмор кога бевме имаше некои како корупчиња што и паѓаа, а тоа беше после 10 дена некаде. На уста и во уста побрзо и поминаа, таму немаше по 4,5 дена.

На Bibi30 му/ѝ се допаѓа ова.