Toa se inekcii penicilin i gi nema kaj nas vo Mk samo Srbija Grcija i Kosovo, gi poracuvame.Bideejki pennicilinot e zabranet vo Mk poradi moznost alergo sok.
Nesum bila cula ni jas ama sega znam i daj boze nikogas da ne vidis i da se plasis da ne dobie deteto sok od penicilin iako ne e alergicen sepak moze.Sestrata mora da go bocne samo vo prisustvo na doktor,a na klinika samo eden lekar prifaka da bocka penicilin.
Сум чула за манука мед и исто дека многу бил добар и за подигање на имунитетот кај деца кои често се разболуваат и се склони кон бактериски инфекции. Ги има во Зегин и сите добро снабдени аптеки. Со лесно мајка и побрзо да оздравите Инаку сакам да прашам нешто. Конкретно не е за овде,не е итно ама не знам во која категорија да го ставам. За тоа дете дали и на кој лек е алергичен каде може да се испита? Со првото дете немав мака досега не покажало дека на нешто е алергично ама сега одкако родив пак малку ми е фуфки и има многу теми кои се малку разработени кај нас па сакам да се консултирам. Не би сакала некогаш (недај Боже) незнаејќи да дојде до некоја несакана реакција на лекови.
Каде да и земат денес брисеви, Авицена читам имате лоши искуства... Синоќа ми крена 39 температура, да и земат денес пред да ја носам на лекар. Мислам дека е вирус, на ништо не се жали, ниту на грло, ниту на стомаче, ни кашла, носето не и тече, ама сепак...
Не мора одма брисеви, направете крвна слика па ако таа покаже инфекција тогаш ќе направете и брисеви.
И за крвната слика е најдобро да почекате до утре, денес нема да е релевантна, барем 24 часа треба да поминат од кревањето на температура (48ч најдобро).
Додека трае повраќањето подобро не, само вода и кока кола по малку за да и се смири желудникот. Потоа е добро да цица за да не дехидрира, посебно ако има пролив.
Поише е на пролив. Поврати еднаш многу и кратко после тоа уште еднаш ко да и стоеше во грло. Пие течности. Дадов електролити, ги пие. Вода пие, не ја повраќа. Дадов и неколку голтки чај од кора од калинка. Пелената мочкана беше. Релативно весела е, малце успорена. Температура нема за сега. Какаше 6 пати од 17 до 19ч.како проѕирно. Од 19ч.нема какано.
Исто ваков мм фати на враќање од Црна Гора. 2 пати повраќаше и се смири и после неколку пати пролив. Веднаш потоа беше подобро. Вие уште сте таму или си дојдовте?
Не отидовме ЦГ. Смемивме план. Денес од Грција си дојдовме. Не е мала за Кока Кола? Година и 1 месец е.
Штом не повраќа често тогаш не и давај. Кока колата го смирува желудникот, таа е мала во смисол да ја консумира како пијалок, ама во ваков случај нема да и биде ништо ако се напие неколку голтки. Добро е што пие течности и електролити, проливот многу повеќе го дехидрира организмот отколку повраќањето, давај и пробиотик, а ако не се подобри до утре можеш да се консултираш со матичната за ентерофурил сируп.
Фала ти Лолипоп. Заспа пред малце. Исцрпена е. Пролив немаше пак, малце вода исповрати коа се расплака, се удри, па зајде и и излета вода. Ништо нема јадено. Бега од банана како од ѓавол, ни бисквита не сакаше ама не форсирам, битно е течностиве што ми ги пие. Се надевам на мирна ноќ. Ќе дежурам ноќва.
Не форсирај јадење, дури утре од сабајле нешто суво, двопек, компир, ориз и сл. инаку само течности. И јас ви посакувам мирна ноќ! Едит: Можно е и вас да ве префати, напијте се и вие пробиотик за да поминете полесно во таков случај. Мене ме фати ден после синко, мајка ми ден после мене, мм тогаш прескрца ама после 2 недели и него го фати. Заразно е ептен.