Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.766
    Допаѓања:
    145.268
    Нормално е. И нас не повтори после.
    Па пак на градинка. Сега чекам нешто ново.:worried:
    Нека мине.

На mal.ecka, Lolipop23 и Sexybaby86 им се допаѓа ова.
  2. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Знам дека така ќе биде, очекував и јас, ама за малото ми е криво. Шест месеци има и еве 2 пати како се разболува. :doh:

На mal.ecka и duffi им се допаѓа ова.
  3. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Може не е темата за тоа, но сакам да те прашам дали кога се роди малото, правевте пауза од градинка со големиот, или си продолжи да си оди без прекин? Собирам искуства, не знам што е паметно за кога ќе се породам :| Мојава тек се адаптира сега, а бебе треба да се роди на почеток на март (можеби и недела-две порано). И еве ја после четири дена се разболе. Новороденче и градинка ич не ми одат заедно, се плашам од болести.

Ако треба, нека ми се премести мислењето.

На Coco31, mal.ecka, Lolipop23 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.766
    Допаѓања:
    145.268
    Мисли позитивно, дека после во градинка ќе и биде полесно од тој аспект. Веројатно ќе има веќе некаков имунитет.
    Душиче, нека и мине. :(
    Секси мислам дека до тогаш ќе бидете стабилизирани. Плус доаѓа пролет, настинките и вирусите тогаш се намалуваат.
    Јас се надевам на тоа. Ваљда нема да е стално вака.

На Coco31, mal.ecka, Lolipop23 и 2 други им се допаѓа ова.
  5. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.508
    Допаѓања:
    288.493
    Најмалото фати бронхујален вирус на 40 дена од големите дади. Кај нив беше од нога, со нејзе лежев во болница. Сега е 1.5г. Тоа беше прв И единствен пат она да се разболи. Јас не би запрала дете со градинка

На kukla21, duffi, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Секси истата ситуација беше кај нас лани. Значи бебето го чекавме во март, синко требаше да тргне од септември и очекував дека до март ќе се стабилизира. Но нели го загубивме местото поради брисевите и си остана дома уште една година. Ни рекоа да пробаме да го запишеме од Нова Година да тргне, ама тоа беше неполни 3 месеци пред да се роди бебето и јас не прифатив бидејќи знаев дека нема да е стабилизиран за толку кратко, а плус и од аспект да не се почувствува отфрлено.
    Значи кога се роди бебето (на 28.03) тој си беше дома, тргна сега од септември. На 2 месеци се разболе од него (но тогаш не одеше уште во градинка, значи ако треба да биде ќе биде) и еве сега пак. Стомачниот вирус и овој летечкиот што ти велам пак ја одминаа. Нема правило. Затоа нека си оди дадата, нека си се адаптира, до март веројатно ќе се стабилизира и нема да биде страшно. (fingers)

На duffi, kikin, Sexybaby86 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Откако пишав ми текна за брисевите, ама го оставив мислењето надевајќи се и на други искуства :) Фала на споделеното мислење, и тебе и на @danichap и на другите. И јас сум со истиот став, не би да прекинувам градинка, таман до тогаш ќе се навикне и ќе создаде (некаков барем) имунитет. Што викаш, ако треба да биде, ќе биде, без разлика градинка или не. Ни останува да стискаме палци и да се надеваме на најдоброто :D

На fana, duffi, Lolipop23 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.417
    Допаѓања:
    126.991
    И јас сакав во Декември да ја пуштам малава,ама ќе нема време до Февруари да се навикни на вируси,па ќе остане за на пролет.
    Од друга страна на 2месеци и од дома ми се поболува.

На duffi, Lolipop23 и Sexybaby86 им се допаѓа ова.
  9. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    И мојата на 3 и пол се разболе а големиот као не го пуштав до 4 нејзини во градинка. Шлајмови секрет, малку спушти и мораше антибиотик. Нема правила. Еве сега тој тргна во градинка го фати тој летечипт таа ништо. Значи, нема правила. И мене ми е криво помалото од ептен мало што почна со сирупи, ама па ајде викам после ќе е поцврста кога таа ќе тргне. Лудо е времево и јас не сум како што треба воЗрасна не па тие.

На mal.ecka, Sexybaby86, duffi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Mojata se rodi vo mart, plus i pred vreme bese pa pravev na golemata pausa 3nedeli od gradinka.
    Mene i od bolnica me sovetuva da ne ja pustam golemata vo gradinka dodeka se naviknat edna na druga, koga pocna pak vo gradinka da odi i pak zakacuvase virusi i na malata ss prenesuvase.

Jas sum za pausa na gradinka, barem mal period kolku da se navikne edno na drugo.

На mal.ecka и Sexybaby86 им се допаѓа ова.
  11. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Кикин колку време кашлаше малата? Нам ни дадоа само инхалации со дексазон и вентолин, ама еве веќе 4 дена уште кашла. Температура нема, крвната слика покажа вирус.

12. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Уште кашла, навечер кога ќе заспие и се слева и се слуша дрка има секрет. Антибиотикот испиен, инхалации само атровен, за дексазон и вентолин мала бича минрркоа. Јас не знам кога ќе го извади секретот. Дење нема само ноќе кога заспие се слуша.

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Вчера ми беше подобра еве денеска пак кашла. Хрчкање си се слуша, ама вели докторката дека е блага опструкција. На 2 месеци исто кога спушти за 2 дена и помина од инхалациите, сега ептен се пролонгира. :doh:

14. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.131
    Допаѓања:
    2.716
    Малава моја од кога почнав да и давам Д капки, вигантол, ми се поти ненормално.
    Таква беше ситуација и пред летнава пауза.
    ЈАс колку што сум информирана е дека од недостаток на Д витамин се јавува потење, а не од користење. Само што почнав од Октомври и ете пак се поти, жива вода е. Не ми е јасно.

15. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    Да не ти е дете пренаоблечено деновиве?

16. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.131
    Допаѓања:
    2.716
    Не, секогаш ја облекувам тенко, дури претенко. И на спиење се препоти, а јас се покривам со две, додека она само со едно тенко ќебенце. Затоа и се чудам.

На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    И мојата се поти многу на спиење. Од бебе а еве ја сега 5 години. Секоја вечер откако ќе заспие по 2 часа јас морам да ја пресоблечам од горе. После тоа веќе не се поти. Значи само првите 2 часа. Дури и перницата и се влажни. Лето, зима иста ситуација. Што вика @slobodka она претенко и облечена и покриена, јас дупло од нејзе, се мрзам ама она се поти. Еве нека кажат и другите како е кај нив

18. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.353
    Допаѓања:
    22.580
    ^Исто е и кај нас. Таа гола, боса. Не покриена, жива вода е. Ние смрзнати. Ама ова не е секако стално баш. Има периоди кога е да речам нормално, малце запотена косичката на страната кај што лежи. А има периоди кога вуквално има мокар круг на чаршавот.

На chocolade му/ѝ се допаѓа ова.
  19. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    Ама и моево се поти скледџија е од бебе. Никад не бил наоблечен и пак е препотен. Исто после 1-2ч од спиење ноќе го пресоблакам горе. Перницата е мокра дури. Деновиве спие по кратки ракави и кратки пижамки и бос, само со ќебенце покриен. Прозор на кипање ни е ноќе. Преку ден ( еве и сеа ) е со кратки ракави итенки долни тренерчиња и пак е испотен. Такво си е детето. Еве и ние сме со сопругот исто скледџии па верувам сепак е генетика. И лето и зима сме расоблечени тројцата.
    За во градинка еве деновиве го носам со тенки панталонки и мајчка по кратки ракави и дукс ( за до градинка ) таму е само на кратки ракави како и грото деца. На враќање ( околу 11ч зашто е на адаптација сеуште ) се враќаме без дуксерот.
    Такви си се децата, како и ние возрасните. Има скледџии има и зимурливи.
    Еве денес во градинка едно детенце беше наоблечено мислиш надвор е -20 степени па и воспитачката реагираше на родителот. Беше со дебели панталонки и под нив ѕиври, биди на долги и дебел блузон. Со јакна дебела.

На Coco31, Sandrin4, chocolade и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.173
    Допаѓања:
    107.271
    Искуства со алергиски ринит кај дете? Како да му помогнеме? Да земам спреј бејби оригано се мислам, друго? Му дадов и Лоратидин од мука, многу кива на секои 3 мин, грев ми е за гледање.