Испитајте на што е алергичен и елиминирајте алергенот.Така најмногу ќе му помогнете. Од Лоратадин засега повеќе нема што да дадете подобро мислам јас.
Ќерка ми често има алергија. Мене ми препорачаа да исфрлам спрејови и сирупи на база на билки. Се префрлив на чиста хемија Бронлес или АЦЦ за искашлување, АЦЦ и Марисол за нос. Оперил по препорака. И тоа. За алергија давам Аериус.
@AngelOfArh пријателка во речиси иста состојба даваше Риноко спреј и доста им помагаше. Појма немам на база на што е и други детали.
Почнавме со испитувања, ова додека дојдат резултати ме интересира. Денес е ужас, едвај дише и едвај гледа, кива, вода од нос му тече, нема глас... Алергија е 100%, Иге е високо, сега е прашање само на што, а за тоа чекаме со ред да испитаме се. Земавме крв за пнеумослајд и брисеви, тоа е почетокот да речам, сега следно е алерготест. Така ни објасни педијатар, така одиме по ред. Многу е жален. Мислев да не има нешто чај, сок, било што, да му олеснам. Утре ќе цедам калинка со лимон и портокал, ананас со портокал, јаболки чисто... Знам дека треба многу течности.
Сируп за алергија додека не испитате и добиеш тетапија. Син ми е со флексоназе ама по препорака на пулмоалерголог. Бејбиборигано пробај не знам колку ќе му смири кивање, јас го користам кај малава за чистење на носе после градинка посебно или кога е малку затната.
Дали е можно да има бактерија во нос, а детето да си е весело да јаде најнормално само носот да тече со зелен секрет и да кашла?
Незнам колкаво е детето, ама небитно. Зошто давате вигантол и до која возраст? Проверено е дека има ниско Д или по навика продолжувате да давате?
Можно е. А може и да нема ништо. Зелени мрсули не значат ништо . Тука го препорачуваат. Добар антиоксиданд е. Не е само полезен за коските. Ама ние тука си љубиме апчиња.
Со Д треба внимателно. Впрочем со секакви суплементи. Не се играчка. Да не биде од готово вересија. Јас кога сум забележала дека дете има невообичаени реакции на медикамент/ суплемент сум се консултирала со лекар и сум истражувала. Мајка најдобро забележува како дете реагира, не може едно нешто да биде апликативно на сите деца/ луѓе, сите сме различни. За зголемено потење или зимурливост, особено во корелација со каква било терапија би консултирала лекар. За антиоксиданти, аронијата ги има во изобилство, има 100% био сок во ДМ и сметам дека е побезбедна опција.Незнам дали има контраиндикација со нешто, @AngelOfArh може да ме дополни.
Па затоа велам дека ние си љубиме да пиеме се , не дека на секој е потребно. И мора да го пие. И докторите препорачуваат на сите едно исто, како машини. За аронијата освен што во поголема количина може да предизвика опстопација, друго не ми е истражено што би можело да контраиндицира.
Ve molam brzo dali ima doktor/ka na forumov? Se raboti za dete so dijarea, temperatura 38, ekstremna omalaksanost, veli chudni bolki vo stomak ne znam tocno kakvi, nema gadenje ni povrakjanje, i zolto lice (pretpostavuvam od dehidratacija? bevme na lekar primi infuzija no ushte i e isto
Да не е рота? Таму ми оди паметот, но да не се правиме доктори на форум. Штом сте на лекар, таму ќе ви кажат најдобро. Со помин да е
Д витаминот е еден од најпотребните во човековиот организам, ние не можеме да го апсорбираме доволно од сонцето и сончевите зраци и затоа го примаме во вид на суплементи. Во светот постојат протоколи за лечење на база на вит Д и вит Ц, многу големи дози. Се смета дека овој глобален пад на имунитетот и се почести алергиски реакции се на сметка на загадувањето и непотполното акумулирање на Д вит. Во Бразил дури постои и протокол за лечење на автоимуни заболувања со големи дози на вит Д. Аронијата сама по себе е одличен антиоксиданс, ама не ја врши функцијата на Д вит, таа помага на крвта за одлична циркулација и внес на доволно кислород, ама клетките се обновуваат само и само со доволен внес на Д вит. Ова е малтене она што ми го кажа доктор имунилог од Австралија летово. Таа е македонка, ама живее и работи таму, зборувавме за Д маноза, вит Ц, вит Д, брусница, аронија, маџун, мед... Според неа маџунот е најголема глупост и постои како таков само кај нас, нема апсолутно никаква корист од него, мед да доколку нема индикации да не се користи, многу зрнеста храна, многу бобинки и многу омега, вит Ц и вит Д за покачување на имунутет, ништо друго! A да, во зима планина, во лето море, минимум по 1, ако се може нормално.
Се е тоа во ред, те тагнав дали аронијата има некои контраиндикации. За терапија со Д и автоимуни знам ама за тоа овде не мислам дека станува збор. Инаку Д главно се апсорбира од сонце преку кожа, и тоа е единствен начин за природен внес. И има разлика дали дете расте во Норвешка, Македонија или Австралија, различно се изложени на сонце, различно дозирање би требало. Живеам во земја со многу помалку сонце отколку Македонија, па после година и пол, две, не ни даваат вигантол по дифолт. Коментирав оти мајка се жалеше дека кога дете зема Д суплемент, зголемено се поти, што мене ми е малку симптоматично и јас лично би консултирала доктор за таа работа.
Единствена контраиндикација на аронијата е запек и темни заби, друго не знам јас. Вообичаено Д вит се дава баш при зголемено потење, навистина не знам која е причината кај малата на Слободка. Иначе иако кај нас има скоро 300 сончеви дена во годината, голем дел од сончевите зраци не допираат до нас, Македонија е лидер во загаденост, џабе сонце кога не допира до нас. Затоа кај нас Двит треба секој еден и дете и возрасен да пие од ноември до март.
За да се прими природно вит Д треба 15 мин голи на сонце секој ден. Тоа никој не го прави. Џабе сончеви денови.
Zdravo. Prashanjevo go postaviv i vo soodvetna tema ama taja e poslabo posetuvana pa da probam i tuka.Ako ima problem slobodno otstranete go. Pred tri meseci moeto 6 godisno dete imase 2 dena temp najmnogu do 39 toa samo prviot den bese tolku visoka potoa do kaj 38. Otidovme kaj maticnata ni ispita krv i rezultatite bea: Leukociti 2.7 Hgb 128 Trombociti 125 Zabeleska imase samo za leukocitite i rece deka se slucuva cesto da se namaleni i deka ne e strasno i ni rece da pojdime da vidime drugiot den kako ke bidat. Vo megjuvreme davav paracetamol i ibuprofen za temperaturata. Drugiot den otidovme rezultatite bea: Leukociti 3.3 Hgb 129 Trombociti 85 Vo labaratorijata mi rekoja deka ako sum davala paracetamol ili nesto slicno za temp mozelo od toa da se namaleni trombocitite. Otidovme kaj maticnata i taja rece deka se e vo red da vidime po dva dena za trombocitite dekaopadnaja. Jas takov strav co zivot ne sum cuvstvuvala. Po dva dena rezultatite bea: Leukociti 5.0 Hgb 128 Trombociti 125 Maticnata rece deka se super i nema pricina za zagrizenost. Detenceto nema apsolutno nikakvi zdravstveni problemi osven dve blagi nastinki so rasteceno nose. Pred dva dena pak go odnsov kaj maticnata radi toj strav deka ima leukemija i maticnata veli ako imase takvo nesto rezultatite nema da se pokaceja da ne se sekiram. Ama jas nikako nemozam da se smiram samo citam na internet i nema detevo nitu eden simptom a jas nemozam da ne mislam na toa. Ve molam za vase mislenje. A i pred okolu 20 dena im pravea sistematski rezultatni ne dadoja ama rekoja ako ima nekoj nepravilnosti deka ke se javat. Premnogu mi e strav.
Aко има леукемија леукоцитите треба да бидат високи до плафон,колку што јас знам,а црвените крвни зрнца ниски. Не паничи без потреба.