Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. MamacitaBuena

MamacitaBuena Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    25.401
    Испитајте на што е алергичен и елиминирајте алергенот.Така најмногу ќе му помогнете.
    Од Лоратадин засега повеќе нема што да дадете подобро мислам јас.

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  2. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.860
    Допаѓања:
    36.511
    Ќерка ми често има алергија. Мене ми препорачаа да исфрлам спрејови и сирупи на база на билки. Се префрлив на чиста хемија :worried: Бронлес или АЦЦ за искашлување, АЦЦ и Марисол за нос. Оперил по препорака. И тоа. За алергија давам Аериус.

3. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    @AngelOfArh пријателка во речиси иста состојба даваше Риноко спреј и доста им помагаше.
    Појма немам на база на што е и други детали.

На AngelOfArh и duffi им се допаѓа ова.
  4. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.766
    Допаѓања:
    145.268
    Кортико е.
    Он само препишан од лекар.

На fana и AngelOfArh им се допаѓа ова.
  5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.174
    Допаѓања:
    107.272
    Почнавме со испитувања, ова додека дојдат резултати ме интересира. Денес е ужас, едвај дише и едвај гледа, кива, вода од нос му тече, нема глас... Алергија е 100%, Иге е високо, сега е прашање само на што, а за тоа чекаме со ред да испитаме се. Земавме крв за пнеумослајд и брисеви, тоа е почетокот да речам, сега следно е алерготест. Така ни објасни педијатар, така одиме по ред. Многу е жален. Мислев да не има нешто чај, сок, било што, да му олеснам. Утре ќе цедам калинка со лимон и портокал, ананас со портокал, јаболки чисто... Знам дека треба многу течности.

6. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.268
    Допаѓања:
    226.728
    Природно ми текнува на мукоплант ама ич не верувам дека би помогнало кога кашлањето е алергиско :(

7. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.903
    Допаѓања:
    152.592
    Сируп за алергија додека не испитате и добиеш тетапија. Син ми е со флексоназе ама по препорака на пулмоалерголог. Бејбиборигано пробај не знам колку ќе му смири кивање, јас го користам кај малава за чистење на носе после градинка посебно или кога е малку затната.

8. sanji4444

sanji4444 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    498
    Дали е можно да има бактерија во нос, а детето да си е весело да јаде најнормално само носот да тече со зелен секрет и да кашла?

9. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.823
    Допаѓања:
    186.167
    Незнам колкаво е детето, ама небитно. Зошто давате вигантол и до која возраст? Проверено е дека има ниско Д или по навика продолжувате да давате?

10. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.766
    Допаѓања:
    145.268
    Можно е. А може и да нема ништо. Зелени мрсули не значат ништо .

Тука го препорачуваат.
    Добар антиоксиданд е. Не е само полезен за коските. Ама ние тука си љубиме апчиња.:D

На Sexybaby86 и sanji4444 им се допаѓа ова.
  11. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.823
    Допаѓања:
    186.167
    Со Д треба внимателно. Впрочем со секакви суплементи. Не се играчка. Да не биде од готово вересија.
    Јас кога сум забележала дека дете има невообичаени реакции на медикамент/ суплемент сум се консултирала со лекар и сум истражувала. Мајка најдобро забележува како дете реагира, не може едно нешто да биде апликативно на сите деца/ луѓе, сите сме различни.
    За зголемено потење или зимурливост, особено во корелација со каква било терапија би консултирала лекар.

За антиоксиданти, аронијата ги има во изобилство, има 100% био сок во ДМ и сметам дека е побезбедна опција.Незнам дали има контраиндикација со нешто, @AngelOfArh може да ме дополни.

На Sexybaby86 и duffi им се допаѓа ова.
  12. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.766
    Допаѓања:
    145.268
    Па затоа велам дека ние си љубиме да пиеме се , не дека на секој е потребно. И мора да го пие. И докторите препорачуваат на сите едно исто, како машини.

За аронијата освен што во поголема количина може да предизвика опстопација, друго не ми е истражено што би можело да контраиндицира.

На Sexybaby86 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.802
    Допаѓања:
    97.156
    Ve molam brzo dali ima doktor/ka na forumov?
    Se raboti za dete so dijarea, temperatura 38, ekstremna omalaksanost, veli chudni bolki vo stomak ne znam tocno kakvi, nema gadenje ni povrakjanje, i zolto lice (pretpostavuvam od dehidratacija?
    bevme na lekar primi infuzija no ushte i e isto

14. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Да не е рота? Таму ми оди паметот, но да не се правиме доктори на форум. Штом сте на лекар, таму ќе ви кажат најдобро.

Со помин да е (fingers)

15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.174
    Допаѓања:
    107.272
    Д витаминот е еден од најпотребните во човековиот организам, ние не можеме да го апсорбираме доволно од сонцето и сончевите зраци и затоа го примаме во вид на суплементи. Во светот постојат протоколи за лечење на база на вит Д и вит Ц, многу големи дози. Се смета дека овој глобален пад на имунитетот и се почести алергиски реакции се на сметка на загадувањето и непотполното акумулирање на Д вит. Во Бразил дури постои и протокол за лечење на автоимуни заболувања со големи дози на вит Д. Аронијата сама по себе е одличен антиоксиданс, ама не ја врши функцијата на Д вит, таа помага на крвта за одлична циркулација и внес на доволно кислород, ама клетките се обновуваат само и само со доволен внес на Д вит. Ова е малтене она што ми го кажа доктор имунилог од Австралија летово. Таа е македонка, ама живее и работи таму, зборувавме за Д маноза, вит Ц, вит Д, брусница, аронија, маџун, мед... Според неа маџунот е најголема глупост и постои како таков само кај нас, нема апсолутно никаква корист од него, мед да доколку нема индикации да не се користи, многу зрнеста храна, многу бобинки и многу омега, вит Ц и вит Д за покачување на имунутет, ништо друго! A да, во зима планина, во лето море, минимум по 1, ако се може нормално.

На M&M, eli25 и Biljarkata им се допаѓа ова.
  16. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.823
    Допаѓања:
    186.167
    Се е тоа во ред, те тагнав дали аронијата има некои контраиндикации.
    За терапија со Д и автоимуни знам ама за тоа овде не мислам дека станува збор. Инаку Д главно се апсорбира од сонце преку кожа, и тоа е единствен начин за природен внес. И има разлика дали дете расте во Норвешка, Македонија или Австралија, различно се изложени на сонце, различно дозирање би требало. Живеам во земја со многу помалку сонце отколку Македонија, па после година и пол, две, не ни даваат вигантол по дифолт.

Коментирав оти мајка се жалеше дека кога дете зема Д суплемент, зголемено се поти, што мене ми е малку симптоматично и јас лично би консултирала доктор за таа работа.

На M&M и duffi им се допаѓа ова.
  17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.174
    Допаѓања:
    107.272
    Единствена контраиндикација на аронијата е запек и темни заби, друго не знам јас.

Вообичаено Д вит се дава баш при зголемено потење, навистина не знам која е причината кај малата на Слободка. Иначе иако кај нас има скоро 300 сончеви дена во годината, голем дел од сончевите зраци не допираат до нас, Македонија е лидер во загаденост, џабе сонце кога не допира до нас. Затоа кај нас Двит треба секој еден и дете и возрасен да пие од ноември до март.

18. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    За да се прими природно вит Д треба 15 мин голи на сонце секој ден. Тоа никој не го прави. Џабе сончеви денови.

На Biljarkata, Sexybaby86 и AngelOfArh им се допаѓа ова.
  19. Bunny24

Bunny24 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2019
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Zdravo. Prashanjevo go postaviv i vo soodvetna tema ama taja e poslabo posetuvana pa da probam i tuka.Ako ima problem slobodno otstranete go. Pred tri meseci moeto 6 godisno dete imase 2 dena temp najmnogu do 39 toa samo prviot den bese tolku visoka potoa do kaj 38. Otidovme kaj maticnata ni ispita krv i rezultatite bea:
    Leukociti 2.7
    Hgb 128
    Trombociti 125
    Zabeleska imase samo za leukocitite i rece deka se slucuva cesto da se namaleni i deka ne e strasno i ni rece da pojdime da vidime drugiot den kako ke bidat. Vo megjuvreme davav paracetamol i ibuprofen za temperaturata. Drugiot den otidovme rezultatite bea:
    Leukociti 3.3
    Hgb 129
    Trombociti 85
    Vo labaratorijata mi rekoja deka ako sum davala paracetamol ili nesto slicno za temp mozelo od toa da se namaleni trombocitite. Otidovme kaj maticnata i taja rece deka se e vo red da vidime po dva dena za trombocitite dekaopadnaja. Jas takov strav co zivot ne sum cuvstvuvala. Po dva dena rezultatite bea:
    Leukociti 5.0
    Hgb 128
    Trombociti 125
    Maticnata rece deka se super i nema pricina za zagrizenost. Detenceto nema apsolutno nikakvi zdravstveni problemi osven dve blagi nastinki so rasteceno nose. Pred dva dena pak go odnsov kaj maticnata radi toj strav deka ima leukemija i maticnata veli ako imase takvo nesto rezultatite nema da se pokaceja da ne se sekiram. Ama jas nikako nemozam da se smiram samo citam na internet i nema detevo nitu eden simptom a jas nemozam da ne mislam na toa. Ve molam za vase mislenje. A i pred okolu 20 dena im pravea sistematski rezultatni ne dadoja ama rekoja ako ima nekoj nepravilnosti deka ke se javat. Premnogu mi e strav.

20. MamacitaBuena

MamacitaBuena Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    25.401
    Aко има леукемија леукоцитите треба да бидат високи до плафон,колку што јас знам,а црвените крвни зрнца ниски.
    Не паничи без потреба.

На Bunny24 му/ѝ се допаѓа ова.