Зависи од имунитетот на кое ниво е срц во моментот. Мојов моракселата мн лесно ја пројде и без терапија
Нема температура. Веќе 10тина дена и се гледаат под непце. За ниеден заб до сега не ми качила температура.
Во принцип е мн лесна бактерија што најчесто не ни бара терапија, ама ете кај нас не беше баш наивно. @mariz и мене ми беше суво грлото нонтоп кога живеев во стан и се греевме на парно. Се’ е можно. Како е денес малата?
Вчера во 1 ноќеска имаше пролив, пред тоа уште еднаш имаше... последно сируп во 5 сабајле и дадов имаше 39 (блокмакс), сега за сега има 37.. највеќе и ја држи блокмакс ама и се надевам нема да качува повеќе. Не сакаше да јаде ништо вечерта и не повратила... Сега ке и давам да јаде па се надевам дека толку од повраќањето...
Пробиотик, електролити и течности давај. За јадење, колку јаде јаде, не форсирај. И храна што стега, знаеш (банана, варен ориз, компир...) Вирус е, ќе помине, и мојава беше вака
Едно прашање: кога се користи аспиратор? Дали додека трчат мрсулите или кога е затнат нос па со физиолошки?
Кога се како водичка и течат не влечам, кога се малку погусти и хрчка на носето прскам аквамарис па влечам со аспиратпрче.
Ама ова бре цел ден тече, бевме на лекар вика ништо не му е нема ни на плуќа, некоја алергија вирус ама детево цел ден носот чешма и кашла, не знам веќе што да правам, само инхалирам и прскам аква марис, марисол, се имам а ао аспиратор борба водиме
Инхалации правите по препорака на лекар или самоиницијативно? Јас не инхалирам при растечено носе, само кога е густо или кога има шлајм. Голем е веќе и затоа потешко со аспираторче, учи го да го дува носето и само бришење.
Кога тече. Кога е затнато само спреј прскаш, не се влече. Ова од педијатарот. Ме искара за користење аспиратор на затнат нос.
Ама тоа тогаш не е затнат нос, тоа е течење нос, што има таков секрет, не е влечењето само за водест и проѕирен секрет. Затнат нос јас подразбирам кога и при дување не излегува ништо. Во такви ситуации не се влече.
Не сфатив добро, да, во такви ситуации и јас не влечам, кога нема никаков секрет туку е сувозатнат. Јас затнат си го викам и кога има густ зелен секрет... таков влечев кога беше бебе, одамна сам се шмрка. А онака кога тече како водичка не влечам.
Ако може совет. Малиот 2 год, од вчера со тт,до 39,спушта,на 5 саати качува,сабајле 39 дадов далерон ,сега тек почна да качува. ,претходно носот растечен,и малце поткашкува кога му доаѓа секрет. Вчера преслушан,ништо. Денес крвна слика ,покачено црп 7.8.,други вррдности во нормала. И денес преслушан,нема ништо Вадиме секрет цело време,зашто има доста,денес е веќе погуст,шприцам спреј. Докторката вика вирус,не е за антибиотик сеуште,бар дур не дојдат резултати од брисеви. Ни предложи инхалација со пулмикорт,ако дозволи,ич нејќе. Ни даде и антибиотик,ако ни е страв. Нас не плаши тт ,и да не спушти наеднаш на плуќа Утре пак ќе не слуша. Незнам што да правиме. Пиеше антибиотик пред 2ипол месеци. Некој со искуство ? @Annath , @Alishan30
Вироза. Јас би ја слушала докторката. Инхалации пробајте колку и да не сака. За џабе да не се труе, ЦРП не е високо. Како се леукоцитите, гранулоцитите, лимфоцитите? (мада можда е уште рано, барем 24 часа треба да поминат од првото кревање температура). Грлото како е?