Aj i jas da se javam na mali mu e najdena moraksela kataris i streptokoka pnemuae a vo bris od nose. Doktorkava dade terapija 1 nedela amoksiklav i citeral kapki. Dajte sovet vie sto imate pominato so bakteriive dovolno li e samo edna nedela antibiotikov ili treba podolgo?
Што чудо е ова? Малиов ми е на антибиотик од четв дека грлото беше партал.. ама уште се жали, неможе ни да јаде... И плус не може повеќе количински да изеде, ми повраќа (еднаш на 2 дена ке поврати). И мм беше со тт и тој е ваков во грлото... Едит: се жали и на болка во желудник.. горе кај мешето покажува па ваљда желудник е...
Херпангина веројатно. На тоа ми личи. Ентеровирус ја предизвикува, ништо чудно за болки во стомак, може и повраќање да има.
Тоа е. Таков е вирусот, со висока тт, малаксаност, болка во грлото, затнат нос, некогаш стомачни болки и повраќање. Ќе помине. Само течности и одмор и полесна храна кога ќе побара.
Почна од малата... нели ставав слики тука. Темп она, ама осип имаше и на јазик, над јазик и околу уста, па после неа синко темп дигна и после ден почна да повраќа и на грло да се жали, а по него и маж ми со 40 темп изгоре 2 дена и он е со осип во грло... Џабе го пие антибиотикот а? Мн му беше и црвено грлото и крајниците лом, па затоа му даде... а осипов јас сега го приметувам...
Не знам што да ти кажам, немам искуство со херпетична ангина, само знам дека е од вид ентеровирус (еден вид стомачен вирус) на кои не се делува со антибиотик. За грлото може од спрејовите за грло да прскаш, за да не боли толку. А за антибиотикот сепак најарно матичниот педијатар да ти каже.
Амоксиклав. И маж пие амоксиклав и кај него нема некое подобрување... освен тт што немаат. Малата па за ден и помина. Ама она има примено превенар... ако е стрептокока... па затоа полесно да прележала. Ке одиме после обавезно.
10 дена терапија за стрептокока. Би требало после 2 / 3 ден да има подобрување, ама не е правило. Крвна слика правевте? По леукоцитите ќе се види дали е бактерија или вирус. Мене ми личи на стрептокока, ама не мора да е.
Читав на википедија, предизвикана била од коксаки вирус. А коксаки имаше во градинка... матичната рече да одиме да го види, па ке одиме после.
Има ваков вирус мариз кај нас во градинките. Син ми го пројде, па јас сосе гнојна ангина. Кортико инхалации не оправија. Брисеви чисти иначе
https://www.mayoclinic.org/-/media/...2013/08/26/10/37/ds00260_id7_strepthu_jpg.jpg Мене ова ми го дава како стрептококна инфекција, а колку што знам освен чепови, црвено грло има случаи кога има и осип. Затоа и реков, лекар најубаво ќе и каже.
Не е ова херпетиформен осип како кај малиот. Ова е типичен малинест изглед на грло (сигурно и јазик е) како за шарлах, т.е стрептокока. Секако дека доктор најарно ќе каже.