Епа кој и к.... на докторкава Дете е цело ко шарено по телото, како кога ќе ни премрзнат раце па се прошаруваат ... црвени и потемни кругови има, баш ко премрзната да е, со брунчиња на стомак и грб. Нема околу уста,ни во уста, имаше две на дланките само. Аман,не знаат шо праат више. Сите докори станале
И јас тоа се зачудив ама ај викам има повеќе типови на коксаки може е... Сипаници да не се? Како изгледаат @Chanell* ?
На инфективно мн се бунат што матичниве од ракав утврдуваат коксаки. Тоа само терцијалните смеат да кажат дали е коксаки или не е. Така тие ми кажаа.
Не се сипаници. На работа сум не можам да ја сликам. Ама ко што знам сипаниците се со меурче, овие не се такви. И ги нема многу. Сега го гледам рецептот од Лоратадинот и дијагноза егзантем субитум-шеста болест пишува. Врска неам што е тоа што ми вика коксаки ондак..колку да и се мавнеме лд глава
Мн неписмени доктори има, ама коксаки не е биди сигурна. И јас др вадам од такт искрено. Инаку и јас прележав коксаки пред 1 месец
Шеста детска болест е розеола. Има и некоја петта детска болест, и таа со слични симптоми. Кокосакито мислам се повторува, инфективно е, овие петта и шеста се прележуваат еднаш, барем јас така имам разбрано.
Од темп е. Не треба терапија за тоа. Мојов увек после темп се посипува баш кај што бил топол. Грб стомак обавезно. За 3 дена поминува само од себе. Е сеа да не се прајме доктори ние овде... Може треба второ мислење да чуеш од друг доктор. Ама ја лоратадин не би дала за ова. Мојов коа имаше коксаки, не давав а не па за розеола
@mariz со лесно да поминува мајче. Се изнамачи дете и ти со него. Битно ве згрижиле па ќе се среди и тоа и увцето
Па затоа реков и погоре, розеола е, како што кажа и Билјарката. Три дена тт, три дена осип, најзастапен на меше и грб. Осипот е налик ист на морбили @Chanell* ќе помине не е страшно не ви треба терапија.
Големата кога имаше коксаки ја чешаа стапалата, тоа барем знам затоа што беше голема и знаеше да каже. Јас ја мачкав со покс клин на меурчињата и така ѝ олеснуваше барем на некое време. Малово кога имаше розеола, исто не престана да го чеша лицето, особено очите, имаше осип дури и внатре во очните капаци. И да, личи на морбили осипот. А коксакито на варичела. @wannaBeMomma ти "среќен" добитник со коксакито
Брисеви и кс направи ли? Синко од осипот од стрептокока многу се чешаше. Направи проверка за да бидеш сигурна. Со лесно и брзо да минува
Летоска моиве прележаа ама ја им дијагностицирав јер на одмор, ме се жалеа на ништо освен ќерче на едно воспалено на раката. А сега само ми го донесоа на мене дома мене ме болеше првите два дена да одам и фаќам
Има будни? Синко качува температура до 39 со 2 и натаму. Ибопрофен пиеше пред 4 ипол часа. Ставив чепчиња 2 парацитамол, мачкам со алкохол. Што да правам ако не падне температура? Ибопрофен кога пак да дадам? Туширање дали е опција на оваква температура?
На 5 часа дај ако не падне. Туширање со млака никако ладна ама ако мачкаш алкохол нема потреба. Со лесно срц
Да видам чепчињата дали ќе делуваат, ако не ќе дадам ибопрофен. Иако не реагира баш на парацитамол. Од памет ме вади кога качува температура, речиси секогаш е над 39.