Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.766
    Допаѓања:
    145.268
    Септаназал можеш да го користиш 7 дена.
    Штом си имате историја, носи ја да ја слушнат.

На M&M и NarCis@ им се допаѓа ова.
  2. Lonely1604

Lonely1604 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2017
    Пораки:
    350
    Допаѓања:
    300
    Moeav da go nosam na brza ... gorese a nikako ne simnyvase temp.. laringitia ni kazaa i go bocnaa.. najubavo bilo ao inhalacii a moevo ne saka da cue za nis na svetov.. sto kw se pravi neznam

3. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.913
    Допаѓања:
    152.717
    Пушти му песнички на телефон, кажи му дека мора не е толку мало колку што те разбрав 4г има, мораш да го убедиш некако.
    @duffi обавезно ќе ја носам, последниве 2 пати поминавме без одење по доктори ама за 2 дена се смируваше, за некоја недела треба да одиме на планина не ми се ризикува да не ја однесам на чист воздух, со време да се среди мора.

На duffi му/ѝ се допаѓа ова.
  4. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.029
    Допаѓања:
    5.539
    Kako da dadam sirup na 2 God dete, go pikam na sila MI go povraka. Inaku za zinat stanuva zbor epten e gust nema sansi da go ispie

На Lonely1604 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.472
    Допаѓања:
    7.925
    Проби со шприц и малку по малку и измеѓу давај водичка. Од што е густ малку е грозен и се осеќаат гранулите. Исто пред да дадеш убаво растреси го.

На karak и eli.karameli им се допаѓа ова.
  6. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.913
    Допаѓања:
    152.717
    Оф со Зинатот сите иста мака, не го растварај само се останува по зидовите на шишенце или чаша и нема ефект. Освен со шприц полека не знам како поинаку, ние еднаш норавме да смениме сируп, се друго некако проаѓа со лажги ама зинатот никако не можеше да го пие.

На eli.karameli му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.797
    Допаѓања:
    202.771
    Не знаат во аптека убаво да го растворат Зинат. Не го читаат упатството, само му шлапнуваат вода. А треба прво убаво да се растресе прашокот пред да се стави вода, се додава вода, и гранулите се раствораат. Ова ми го кажа вработен во Глаксо (Глаксо е производител на Зинат). И јас кога давав еднаш на големиот го имав истиот проблем со тој сируп, и тогаш ми беше посочено. Кажете си во аптека убаво да ви го растворат.

На duffi и eli.karameli им се допаѓа ова.
  8. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.472
    Допаѓања:
    7.925
    Мајки и докторки еден совет што можам да давам за болно грло кај дете од 2 години? Значи не ми е за антибиотик, сакам да спречам да не дојде до црвено грло. Ја гледам кога плаче најчесто како да ја заболува грло, гласот како рапав да и е.

9. Naumoski96

Naumoski96 Активен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2020
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    24
    Здраво јас работам во една приватна добро позната институција дали на вашето дете му земавте брисеви од грлото да видите за што точно станува збор?

10. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    А што е битно каде работиш?

11. Naumoski96

Naumoski96 Активен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2020
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    24
    За да кажам дека имам некое разбирање од дечиња пошто со нив работам! Ете затоа!

12. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.472
    Допаѓања:
    7.925
    Нема потреба од расправии, немам правено брисеви од грло, ја погледна матичната и даде антибиотик дека многу црвено и воспалено грло има. Тоа било и причината што овие два дена не ми јадела. Само ми беше дали има некои бомбони, лижавчиња за нивна возраст за да се спречи црвенилото и воспалено грло дека за три месеци два пати ми прави грло и е со антибиотик. Нешто слично како стрепсил бомбоните за смукање што се за возрасни.

13. Naumoski96

Naumoski96 Активен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2020
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    24
    Мора да земете брис од грло за да видите дали е Стрептокока и кој вид на Стрептокока е па после да давате антибиотик зошто сепак е мало детенцето а не знаете што точно лечите.. антибиотиците ги даваат сите како што ќе им текне така затоа јас ви предлагам Крвна Слика, Црп, Асо и брс од грло па после да одите кај тој матичниот и да види какви се наодите.

На Kallias2 и karak им се допаѓа ова.
  14. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Има пастили за деца јас скоро земав од Зегин, ама не ја чувам опаковката да ти сликам. Со вкус на јагода се, синко ги шмукаше, структурата им е како малку потврд гумен бонбон.
    Има и лижавчиња ми нудеа ама не зедов од нив.
    Го зедов и спрејчето од прополис за деца, ама не даваше за жива глава да му прснам од него. Јас на мене го пробав и има ефект во ублажување на болката.
    20200107_180922.jpg

Можеш и мед да даваш или боров сируп, исто многу помагаат за болно грло.

На duffi, M&M и bella12 им се допаѓа ова.
  15. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.863
    Допаѓања:
    36.525
    Додека чекаш резултати од брис, бактеријата може хаос да направи. Ти бидејќи си стручна, сигурно знаеш какви компликации може да направи пиогенисот и колку е важно веднаш да се реагира. Да брисеви, ама во исто време и антибиотик, па ако треба ќе се менува. Подобро ризик со погрешен антибиотик, отколку без антибиотик. Јас верувам во стручноста на докторите и сигурна сум дека најголемиот дел од нив по клиничка слика можат да проценат дали се работи за бактерија. За антибиотик се знае, најчесто пеницилин, освен во случаи кога детето е алергично.

На Alishan30, Cka и marchi-cool им се допаѓа ова.
  16. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.012
    Допаѓања:
    14.498
    Јас па у животу немам правено брисеви а при болно грло во 80% од тоа болно грло сум пиела антибиотик. Вцевенето отечено болно грло мора да се третира а и не мора да значи дека за тоа е причинител бактерија. Ако е некој послаб степен на воспаление сум поминувала со пастили и спрејови за грло. Сега има и лижавчиња за деца а најдобар превентивен лек е спреј од прополис. Кај бебето еднаш лечев болно и воспалено грло со антибиотик а брис покажа чист. А синко јаде мед секогаш ко ќе осети дека има болка во грло ама при тоа да не пие вода. Одкако ќе се налепи медот ка грло чудо е како болката се намалува.

На Sandrin4 и bella12 им се допаѓа ова.
  17. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.472
    Допаѓања:
    7.925
    Почнав сега со мед, белким ќе има и тој некаков ефект, лани зимата од нога ја помина ни грло ни тт, оваа сега мислам не докрајчи како ја почна од септември се по болници. Инаку може по 2-3 пати на ден да давам мед по мала кафена лажица? Не ја изедува цела колку ќе апне од прва толку.

18. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.029
    Допаѓања:
    5.539
    4 Dena edvaj se macev I davav na Malata Zinat so moraksela vo nos I gadna kaslica, I ete ja od vcera so tt 39.6 edvaj ja spusta do 38 I pak kacuva. Bev vo kozle na pluka nema nisto, doktor vika ostaj at virus e, da I pravam utre KS I crp. Ke pokaze li nesto ili e rano od antibiotikot da ne bide sve zamackano? Virus so tt obicno kolku Trae? Izvinete od mob sum

19. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.472
    Допаѓања:
    7.925
    Јас сум правила кс и црп после 24h од прва висока тт. Пробај со чепчиња за тт да ставаш, етанол од 70% мачкај. Тт од вирус мислам 3 дена трае.

20. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.012
    Допаѓања:
    14.498
    во едно лапнување не смее да е повеќе од едно лажиче. Штети на желудник многу е јак. Можеш по 2-3 пати да даваш. Нас кај големиот синко најдобра превенција ни е чај со мед и лимон од октомври до март пиеме. И тоа само камилица липа мајчина душица и планински ама планински свежо берен а другите филтер кесички. Сиве набројаниве се одлични чувари на имунитетот
    зинат е појак антибиотик. Јас пиев за воспаленио грло лани не можев ни да голтам па и за дишење ми пречеше. Некој друг симптом освен тт? И кс обавезно. Може е вирус.