Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.029
    Допаѓања:
    5.539
    Etanol po celo telo mackas ili samo na stapala? Fala mami

2. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    7.925
    Цело тело, ама убаво триј да се попие во кожата и чорапите намокри ги и облечи ги.

3. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.911
    Допаѓања:
    152.706
    Има лижавчиња, не знам колку смируваат болка ама не е на одмет да пробаш, ги има по сите аптеки. Прополис спреј не можам ни јас да ја прснам не го сака, и давам капки на лажичка со шеќер.
    Инаку почнавме и ние со антибиотик, земавме и брисеви ама високо и е црп-то и леукоцитите се покачени, грлото ептен црвено па моташе одма, ќе видам деновиве пто ќе покажат брисевите, а чудо не се жали дека ја боли и колку толку јаде. Важно нема на плуќа, и дадоа и инхалации превентивно плус и дека е засипната. Се надевам фативме со време, инаку горе е полна шлајм, на 2 пати малку поврати ама не доволно да исфрли повеќе.

На duffi му/ѝ се допаѓа ова.
  4. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.116
    Допаѓања:
    124.388
    Ист е синко само нема темп.
    Веќе 3 недели . Прво почна кивање, па се затна скроз, па течење носе и на крај кашлица. Инхалирав со дексаметазон и физ. два пати дневно,5 дена. 3,4 дена ок, пак почна кивање и истото. Појака кашлица овојпат влажна , инхалираме со вентолин,дексаметазон, физиолошки,3 пати дмевно,7 дена. Навечер зиртек . Спрејче септаназал и синомарин .

Сирупче боквица многу му помага исто.

5. Верче4

Верче4 Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2015
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    5.368
    Мајки малиот се жали на болка во ногата. Пред една недела во сон стана и плачеше дека го боли. Другиот ден го прашував рече не го болело и не го однесов на доктор си реков можеби лошо спиел дека не се пожали пак. Еве сега пак во спиење стана и вика ме боли ноџето гали ми го и го масирав малку и заспа. Од што можи вака во спиење само да го боли? Денски се нема пожалено. Утре ќе го носам да го видат.

6. Надежна

Надежна Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2016
    Пораки:
    497
    Допаѓања:
    2.214
    Majki nekoja so iskustvo,malata pocna da mi trepka so ocinjata ama epten cesto,da e od tv,od mob ne e,bidejki ne i davam da gleda nit na tv not na mob crtani,sekako utre kje ja nosam do.pedijatar no.od sto bi mozelo.ova da go.pravi,znaci trepka cesto pa zaborava pa pak pocnuva so dvete oci,koga ja prasuvam vika me boli?

7. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.075
    Допаѓања:
    257.207
    Мајки, алмацин и амоксилав ама таблети од 250 за дете од 6 год, колкава е дозата?
    Не сме во Мк, а син ми е со сува кашлица, страв ми е да не спушти.

8. Naumoski96

Naumoski96 Активен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2020
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    24
    Јас работев на Микробиологија 3 години и не може да направи поголеми комликации доколку клиничката слика ти е во ред..
    Од такви рачни давања на антибиотици затоа поголем дел од луѓето створиле резистенција на тој антибиотик па затоа кпга ќе ти највеќе потребен ќе ти биде резистентен.. мој совет без дијагноза антибиотик не се дава :)

На Detelina85, mariz, JuLleE и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.667
    Допаѓања:
    3.967
    Да ти кажам право и јас порано лечев болно грло со антибиотик, мене ме фаќаше многу често грлото, брисеви тука во Гр не прават никако ни за дете ни за возрасен, воопшто не постои такво нешто и кога те прегледа доктор, одма препишува антибиотик, ама сега во бременоста ме фати и грло и нос, не можев да голтам и секретот од нос ми беше густ и зелен и нели тоа во повеќе случаеви укажува на бактерија. Ама дека не смеам антибиотик оти трудна, почнав со гаргара со Тантум Верде, ми го предложи тука гинекологот и ми помина за 1 ден. Е се погоди да одиме во Скопје тие денови и мене грлото пак ме фати, значи бетер ми беше, ептен болки, носот хаос и одма отидов си направив брисеви и од нос и грло и си велам сигурно е некоја бактерија ама не знам која и бев решена да земам антибиотик оти не се издржуваше болката, жар црвено ми беше грлото и по 2 дена ги земав резултатите, чисти, никаква бактерија. И не земав никаков лек, со спреј од прополис без алкохол и едни таблети за шмукање со бел слез се излекува после 2 недели можаж да кажам. Баш долго се изнамачив ама ете ми помина.
    А да не бев трудна ќе земев антибиотик ич не можам да трпам болки во грло ама и многу денови не минеше со ништо и дури се исплашив ама вирус и се излечи на природен начин.

На M&M и marchi-cool им се допаѓа ова.
  10. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.667
    Допаѓања:
    3.967
    Вака исто беше син ми пред година дена и да ти кажам тука во Грција што му дадоа: инхалатори тука немаат многу ретко некои со посебни случаеви на астма само инаку не даваат инхалации.
    Антибиотик му дадоа обавезно, маска Аеролин, Seretide маска,(маските се оние за астматичари ќе ја сликам и ќе пуштам слика, не е за инхалатор, со спреј е), спреј во нос со морска вода, еден спреј друг за секретот да се намали, сируп Аериус и толку мислам беше. За 2 дена се опорави дете, за 7 дена веќе беше како нов и за 2 недели го носев на контрола и беше чист на слушалки, ама јас го носам кај педијатар пневмонолог и алергичар и ми рече сака да му направи спирометрија да види дали скроз му е исфрлен секретот од белите дробови оти вика на слушалка нема ништо, ама кога го натера 2 пати да земе длабоко воздух и да се накашла нешто како да имаше вика длабоко и затоа му направи спирометрија на која се покажа дека имаше секрет внатре длабоко кој треба да се излечи скроз. Тој секрет знае понатаму да направи проблем ако не се доизлечи, дете ќе се разболува почесто од бронхит или кашлање и ќе се даде терапија, ќе помине нели за неколку дена, а вистинската терапија за да се излечи скроз е 3-4 месеци. И така ни даде да продолжиме само со Серетајд маска 2 прскања сабајле и вечер за 3 мезеци секој ден.
    Го направивме и тоа, го носев секој месец да го слушне и беше многу многу подобар и за 4 месеци пак спирометрија и немаше ништо. Така да, многу добра докторкава се покажа во нашиов случај. И верував од почеток и резултатите супер.
    Да чукнам во дрво, од тогаш нема спуштено никако дете, настинува со носето, ќе се закашла некогаш, нормално во школо оди ама толку е, ништо повеќе и само спреј од морска вода во носе му ставам кога е затнат и ништо друго.
    Ова беше мое искуство па сакав да го споделам со вас.

На M&M и marchi-cool им се допаѓа ова.
  11. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.667
    Допаѓања:
    3.967
    20200108_105640.jpg 20200108_105652.jpg

На M&M му/ѝ се допаѓа ова.
  12. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.766
    Допаѓања:
    145.268
    Ако не го исчукаш убаво од работната при растварање, ептен тешко се раствара.:D
    Двосмислено ова, како тестото.:D

На M&M, Alishan30 и Annath им се допаѓа ова.
  13. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.766
    Допаѓања:
    145.268
    Јуле ако нема секрет и е сува кашлица , нема што да спушти. Прскај често физиолошки да се мократ дишните патишта. Ако е надразнувачка кашлица пробај прво со Лоратадин, да не нешто му смета.
    Ама не сум лекар. Пиши и на матичната на вибер.
    За доза незнам што да ти кажам, сепак е антибиотик.

На Lolipop23 и JuLleE им се допаѓа ова.
  14. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.075
    Допаѓања:
    257.207
    Имаше температура 3 дена и се јави кашлицата. Денес гледам омекнува. Давам млеко со прегорен шеќер, чај од лаваров сируп, мед...
    Ако не се смири ќе го носам на лекар да го слушнат иако овде за вирус ништо не дават.

15. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.012
    Допаѓања:
    14.498
    вероватно станува збор за мускулен грч. Мене во бременоста кога ќе се истегнев ми се правеше на долниот дел од нозете. И тоа што спиење. Со триење и масажа брзо поминува.
    штом суво кашла нема што да спушти,може само да го надразни грлото. Капсули/апчиња мислам дека од 250 мг се за деца над 6 години. Моето последно пиеше капсули и мислам дека 250 мг беа. Помалку нема. До 6 години се на сируп. А да пробаш со пастили лижавчиња и сл да превенираш?
    се сложувам некако се претерува со антибиотициве. Јас колку имам пиено антибиотици.... А брис дали 5 пати во 30 години имам правено. И при гнојна ангина или било кое воспаление и болно грло само прополис е решение.

На Верче4, Kallias2 и JuLleE им се допаѓа ова.
  16. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.522
    Допаѓања:
    38.735
    Исто ми правеше летото 3-4 пати. Делот под коленото го болеше ноќе, го масирав и другиот ден ништо. Читав дека ако е болката во спиење е најчесто од растењето. Мојот се издолжи наеднаш сите долни тренерки му беа куси есента. Ми се нема пожалено сега одреден период.

17. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.577
    Допаѓања:
    23.762
    Синко е 13 месеци. Три дена повремено качува температура, највисока оди до 38.1. Не кива, нема мрсули, не кашла, нема црвено грло. Качува тт обично навечер после 18ч, и еднаш во текот на ноќта.

Вчера му проверив ја и црп, ако може да ги ѕирнете резултатите, ваше мислење што би можело да биде причинител за тт? Црп-то му е малку покачено, 7.6.

Горе извади два кеца и две двојки пред една недела, уште му раснат, до пола се излезени. Не верувам дека е поради забите.
    @Alishan30 ? @LiliBoz ? @Annath ? :) received_984410148661439~2.jpeg

На M&M му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.068
    Допаѓања:
    119.020
    Во ред му се резултатите, гледам леукоцитите се на горна граница, па може да е е предвесник на вироза. Од запчиња може повремено да крева температура или бактерија во нос, грло, уши-да проверете и брисеви во понеделник, зборувај со матичната.

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  19. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Како оди преглед за трет крајник? И што ако детето не соработува?

20. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.516
    Допаѓања:
    288.588
    Кај големата се намалени крајниците. Она за чудо соработуваше, но не беше ништо посебно прегледот. Погледна во грло со стапчето, уши и нос плус кај нејзе.
    Ако воопшто не отвара уста не би знаела што би упалило....скокоткање можеби:tmi:

На M&M и wannaBeMomma им се допаѓа ова.